Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Πλαστογραφούν την ιστορική αλήθεια

Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ «ΑΛΛΑΓΗ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ:

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ της ιστορικής αλήθειας και επικίνδυνα για τη διδασκαλία της Ιστορίας χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» τα τέσσερα βιβλία εργασίας που συναπαρτίζουν το «Εναλλακτικό Εκπαιδευτικό Υλικό», που εξέδωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE), ως βοήθημα για τους καθηγητές της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Οργάνωση επισημαίνει, ταυτόχρονα, την ανάγκη να παραμείνουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού «τα βιβλία αυτά δεν μπορούν να κριθούν κατάλληλα για τη σχολική διδακτική πράξη».Η Αλλαγή διερωτάται, επίσης, για τη σκοπιμότητα που υποκρύβει η απόφαση χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, να χρηματοδοτήσουν το έργο της ιστοριογραφικής αναθεώρησης της ιστορίας των Βαλκανίων, αφού «η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε γενναιόδωρα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη… και το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου πρώτο στήριξε το Κοινό σχέδιο Ιστορίας, και προετοίμασε το έδαφος για τη δημιουργία αυτών των εγχειριδίων (τομ. 1ος, σελ. 7). Ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα υπηρετούν οι χώρες αυτές;» ερωτά.
Παραχάραξη
«H Κίνηση Καθηγητών 'ΑΛΛΑΓΗ', αφού μελέτησε με προσοχή τα βιβλία Ιστορίας που εξέδωσε το Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (CDRSEE) και κυκλοφορούν με το τίτλο «Εναλλακτικό Εκπαιδευτικό Υλικό», θεωρεί ότι παραποιούν και πλαστογραφούν την ιστορική αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα। Τα βιβλία αυτά δεν μπορούν να κριθούν κατάλληλα για τη σχολική διδακτική πράξη. Στα βιβλία αυτά περιέχονται στοιχεία που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, όπως: H παρουσίαση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, το 1912, ως «εισβολή του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη» (τομ. 3ος σελ. 18).Η παρουσίαση των απελευθερωτικών Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 ως πολέμων «στη διάρκεια των οποίων η Μακεδονία κατακτήθηκε από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία» (τομ. 2ος, σελ. 51). Η παρουσίαση «ιστορικών πηγών» που αναφέρονται στις «ιστορικές ρίζες του μακεδονικού έθνους», όπου παρουσιάζεται ο Μέγας Αλέξανδρος ότι «άφησε την αυτοκρατορία του στη Χερσόνησο των Βαλκανίων σ' όλους τους βουνίσιους Σλάβους» (τομ. 2ος, σελ. 113).Η παρουσίαση δύο απόψεων σχετικά «με το άνοιγμα της Πράσινης Γραμμής ανάμεσα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ και το ΤΟΥΡΚΙΚΟ τμήμα της Κύπρου (23 Απριλίου 2003)». Για τους συντάκτες των εγχειριδίων αυτών οι έννοιες κατοχή και κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι άγνωστες. Η παρουσίαση του παιδομαζώματος ως 'πρακτική που ευνοούσε την κοινωνική ανέλιξη'!! Μάλιστα καλούνται οι μαθητές με σχετική ερώτηση να καταγράψουν 'τα πλεονεκτήματα για τα παιδιά των μη μουσουλμάνων που συμπεριλαμβάνονταν' στο παιδομάζωμα (τομ. 1ος, σελ. 62).«Τα πιο πάνω είναι μερικές από τις απαράδεκτες ιστορικές αλλοιώσεις που επιχειρούν τα εν λόγω βιβλία» προστίθεται στην ανακοίνωση.Τέλος, η «Κίνηση» υπογραμμίζει ότι «τα βιβλία αυτά όχι μόνον είναι ακατάλληλα για την εκπαιδευτική μας διαδικασία, αλλά και παραχαράσσουν κατά προκλητικό τρόπο την ιστορία των Βαλκανίων, της Ελλάδας και της Κύπρου και πρέπει να παραμείνουν μακριά από τις σχολικές αίθουσες».

Από την εφημερίδα << ΣΗΜΕΡΙΝΗ >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...