Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε άλλη μια εκδήλωση του ΚΕΑ Πρώτη Γραμμή. Ανήμερα της επετείου της μεγαλειώδους θυσίας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου έλαβε χώρα εκδήλωση προς τιμήν του στο ξενοδοχείο Ναβάρια στη Λεμεσό, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της μαζικής παρουσίας του ΚΕΑ Πρώτη Γραμμή στο μνημόσυνο του Σταυραετού του Μαχαιρά την περασμένη Κυριακή (βλέπε σχετικό άρθρο «Προκλήσεις στο μνημόσυνο Αυξεντίου»), χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη.
Αρχικά ανέβηκε στο βήμα ο φιλόλογος-ιστορικός και αγωνιστής της ΕΟΚΑ κος Γιάννης Σπανός, ο οποίος αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας του ήρωα, συγκινώντας τους παρευρισκομένους με τη γλαφυρή του αφήγηση που ήταν διαποτισμένη με προσωπικές εμπειρίες. Ακολούθως, ο επίτιμος Λέκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Τάσος Χατζηαναστασίου μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ένα θέμα άκρως επίκαιρο με δεδομένες τις αλλεπάλληλες απόπειρες αλλοτρίωσής της από την κυβέρνηση Χριστόφια.


Στη συνέχεια προβλήθηκε σύντομη ταινία για τη ζωή και τη δράση του ήρωα, σε σενάριο του κου Σπανού.
Τέλος, έλαβε χώρα συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν πλήθος ερωτήσεων στους εισηγητές της βραδιάς, δείγμα του ενδιαφέροντος που παρουσίασαν οι ομιλίες τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του ήρωα και τον εθνικό ύμνο.


Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις και η επιτυχία με την οποία στέφονται αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι η ελληνική κυπριακή ψυχή δεν έχει τσακιστεί ακόμη από τις δεκαετίες τουρκικών προκλήσεων και ημετέρων υποχωρήσεων.
Η εθνική ανάταση που ένιωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι μας οπλίζει με κουράγιο και δύναμη ώστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδανικά για τα οποία έγινε ολοκαύτωμα ο Γρηγόρης Αυξεντίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...