Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 1ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ τελικά ακόμα και το ενδεχόμενο να προκύπτουν ευθύνες για αστυνομικούς όσον αφορά τη γνωστή υπόθεση διάλυσης συγκέντρωσης ατόμων από την Αστυνομία στην περσινή παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το πόρισμα θα καταλήξει στον Γενικό Εισαγγελέα για τις όποιες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε: Έτοιμο είναι το πόρισμα των ποινικών ανακριτών σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου 2008 με τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από ενδιαφερόμενους, δεν αποκλείεται τελικά να προκύπτουν ευθύνες για ορισμένα μέλη της Αστυνομίας σε σχέση με την υπόθεση.
Η έρευνα άρχισε αυτεπάγγελτα από την Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, μετά τις καταγγελίες δικηγόρου από τη Λεμεσό, ότι συνελήφθη παράνομα και μεταφέρθηκε μαζί με άλλους σε αστυνομικό σταθμό προς εξακρίβωση στοιχείων, με το αιτιολογικό ότι θα μοίραζαν φυλλάδια με περιεχόμενο που στρεφόταν κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Αστυνομία είχε προχωρήσει στο ξήλωμα της συγκέντρωσης 16 ατόμων τα οποία ανάρτησαν πανώ και μοίραζαν φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου.
Εκ των υστέρων εγνώσθη ότι οι Αρχές είχαν πληροφορίες ότι θα διενεργείτο δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ όπως είχε γράψει ο «Φ», δόθηκαν οδηγίες για αφαίρεση από όλα τα όπλα των στρατιωτών που θα ελάμβαναν μέρος στην παρέλαση των σφαιροθηκών, ενώ ένας στρατιώτης που θα βρισκόταν σε άρμα απομακρύνθηκε. Τελικά οι πληροφορίες αυτές διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν βάσιμες και πως προέρχονταν από στρατιωτικές πηγές και όχι από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Οι ποινικοί ανακριτές πήραν αρκετές καταθέσεις τόσο από τους συλληφθέντες όσο και από μέλη της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ενώ κατάθεση κλήθηκε και έδωσε ο ίδιος ο τέως Αρχηγός του ΓΕΕΦ Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.
Τόσον από τα ίδια γεγονότα όσο και από τις καταθέσεις, νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι συλλήψεις ήταν υπερβολικές και πως δεν συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι ώστε η Αστυνομία να προχωρήσει να ξηλώσει τη συγκέντρωση.
Ενόψει αυτών των δεδομένων, γίνεται πλέον σαφές ότι δεν αποκλείεται στο πόρισμα να επιρρίπτονται ευθύνες πειθαρχικής μάλλον μορφής σε κάποια μέλη της Αστυνομίας που είχαν εμπλακεί στο επεισόδιο.
Το πόρισμα είναι υπό την αίρεση της Αρχής Διερεύνησης και θα τεθεί σύντομα ενώπιον των μελών της, ενώ στη συνέχεια θα παραδοθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για λήψη τελικών αποφάσεων


Από την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...