Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση της παράνομης οργάνωσης ΟΜΟ-Ίλιντεν ΠΙΡΙΝ



Το πρακτορείο ειδήσεων FOCUS παραθέτει δήλωση της παράνομης οργάνωσης OMO Ilinden-Pirin, στην οποία εκφράζεται η θέση της αναφορικά με την πρόταση από πλευράς Βουλγαρίας για την σύναψη νέας συνθήκης μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Η ανακοίνωση της οργάνωσης, όπως συνήθως πραγματοποιείται από τα Σκόπια, όπου και η έδρα της καθώς αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο της κυβέρνησης της πΓΔΜ (όπως είναι οι αντίστοιχες οργανώσεις «Αιγαιατών»), προκειμένου να επιδιώξει την "Μεγάλη Μακεδονία" με εδάφη από την Ελλάδα και Βουλγαρία. Το πρακτορείο αναφέρει ότι με τη δήλωσή της, η παράνομη οργάνωση OMO Ilinden-Pirin στηρίζει τις αρχές των σχέσεων γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, ζητώντας παράλληλα μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει την άμεση αναγνώριση της "μακεδονικής μειονότητας", ενώ χαρακτηρίζει "εκβιαστική" την στάση της Βουλγαρίας έναντι της ΠΓΔΜ. Το πρακτορείο παραθέτει αποσπάσματα της δήλωσης, που είναι τα εξής: "Εκφράζουμε έκπληξη, ακόμη και αγανάκτηση σε σχέση με ορισμένες πτυχές της προτεινόμενης από την κυβέρνησή μας νέας συνθήκης. Η προσπάθεια να διασφαλισθεί η βουλγαρική στήριξη, όχι μόνο με αιτήματα που στερούνται αρχών, αλλά και σε συνθήκες εκτός του ελέγχου της Μακεδονίας, αποτελεί ουσιαστικά την προετοιμασία μιας τακτικής με στόχο να μπλοκαρισθεί η ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας, και με μια τακτική που στερείται ακόμη περισσότερο αρχών. Κι αυτό επειδή οι μακεδονικές οργανώσεις στη Βουλγαρία σχηματίζονται από την μακεδονική μειονότητα που ζει εκεί, όχι από το μακεδονικό κράτος.
Η αναζήτηση ευθυνών από την Δημοκρατία της Μακεδονίας σχετικά με τις ενέργειες πολιτών της Βουλγαρίας και η απειλή με βέτο της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ δε θέτει μόνο έναν όρο που είναι αδύνατο να εκπληρωθεί, αλλά αποτελεί και μέρος της τακτικής εκβιασμού πολιτών της Βουλγαρίας, με στόχο να παραιτηθούν από τον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους. Η βουλγαρική κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό θα αναγκάσει τους Μακεδόνες που ζουν στη Βουλγαρία να σταματήσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αλλά ενδέχεται και να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της αποτελεί υποχρέωση σύμφωνα με τους όρους που είχαν τεθεί στη Βουλγαρία για την ένταξή της στην ΕΕ. Αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Αντί να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους αυτής της μειονότητας, με αυτούς τους Βούλγαρους φορολογούμενους πολίτες μέσω μιας άλλης χώρας, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας θα έπρεπε να δίνει τη δέουσα προσοχή στις συστάσεις του ECRI (ανεξάρτητο όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης), του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, να προσπαθήσει να συμμετάσχει σε έναν διάλογο με εκπροσώπους της μακεδονικής μειονότητας και να σταματήσει τη χρήση της γλώσσας μίσους κατά των Μακεδόνων.
Δεν είμαστε ενάντιοι στην υπογραφή μιας τέτοιας συνθήκης, αλλά επιθυμούμε ένα άλλο περιεχόμενο. Πρώτα από όλα, η νέα συνθήκη θα πρέπει να περιλαμβάνει μια επίσημη διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία θα αναγνωρίζει το μακεδονικό έθνος, την μακεδονική γλώσσα, κλπ., καθώς η άρνηση ακριβώς αυτής της πραγματικότητας αποτελεί τον βασικό παράγοντα που δηλητηριάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Κατά δεύτερον, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι οι σχέσεις γειτονίας και των δύο πλευρών θα δεσμεύονται από την αναγνώριση των μειονοτήτων στο έδαφός τους".


Από το STRATEGY - GEOPOLITICS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...