Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Άσκηση των κατοχικών δυνάμεων μεταφέρεται νότια της Κύπρου προς το Ισραήλ



Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις της, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ Martyr Ensign Caner GÖNYELİ ("Πεσόντος Λοχαγού Τζανέρ Γκιονγιελί") μεταξύ 14 και 17 Ιουνίου στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στον στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η ετήσια άσκηση Έρευνας και Διάσωσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων διεξάγεται συνήθως στη θαλάσσια περιοχή των τουρκικών ακτών και βόρεια της Κύπρου, αλλά φέτος ειδικά η άσκηση μεταφέρθηκε νοτιότερα. Στην άσκηση που φέρει την επωνυμία Τούρκου αξιωματικού που έχασε τη ζωή του κατά την “ειρηνευτική” επιχείρηση (όπως ονομάζουν την αιματηρή εισβολή του 1974) θα συμμετέχουν μια φρεγάτα και μια κορβέτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) με ομάδα υποβρυχίων καταστροφών (SAT) καθώς και ένα περιπολικό σκάφος της λεγόμενης "Ακτοφυλακής της ΤΔΒΚ". Απώτερος σκοπός της άσκησης είναι η έμπρακτη αμφισβήτηση του νόμιμου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην επικράτειά της.
Υπενθυμίζεται ότι προ λίγων ημερών, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντόπισε στη θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης μεταξύ των δύο χωρών, είναι πολύ περισσότερα από ό,τι υπολόγισε αρχικά. Μάλιστα, στο οικόπεδο Λεβιαθάν, το οποίο γειτνιάζει με τη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εταιρεία η οποία διενεργεί τις έρευνες εκτιμά ότι υπάρχουν 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη ποσότητα η οποία έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια. Τώρα, ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ έχουν εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, αν και ακόμη κανείς δεν μπορεί να θέσει κάποιο οριστικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούν να πέσουν υπογραφές.



Από το STRATEGY- GEOPOLITICS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...