Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Σας παρουσιάζουμε αυτούσιο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε την 5η Δεκεμβρίου στη Σημερινή και ακολούθως την απάντηση μας. Ας ελπίσουμε να δημοσιευθεί!


ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ*
Με αγωνία παρατηρώ τον αναβρασμό και την πόλωση που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή κοινωνία το τελευταίο διάστημα, γύρω από το ταλαίπωρο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, των πολιτικών προσφύγων και της έξαρσης της ξενοφοβίας. Στην επιδείνωση του κλίματος συνέτεινε φυσικά και η οικονομική κρίση, η οποία έχει επιφέρει δραματική αύξηση της ανεργίας για πρώτη φορά μετά το 1974 ανάμεσα στους Κυπρίους, μείωση των θέσεων εργασίας στις οποίες απασχολείται ξένο εργατικό δυναμικό και αύξηση της παραβατικότητας (για την οποία φυσικά δεν ευθύνονται οι μετανάστες).
Δυστυχώς, η χειροτέρευση του βιωτικού επιπέδου στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και ορισμένες λανθασμένες πολιτικές της Κυβέρνησης ως προς τη μεταναστευτική της πολιτική (πχ.: συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αιτητών πολιτικού ασύλου σε συγκεκριμένες αστικές περιοχές, ελλιπής κοινωνική ενσωμάτωση ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, ανοχή στην εκμετάλλευση των αλλοδαπών από επιτήδειους και ανεπαρκής αστυνόμευση), έχουν δώσει την ευκαιρία σε ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις τύπου ΕΛΑΜ (αλλά και σε πολιτικά κόμματα), να ενσπείρουν ξενοφοβικά σύνδρομα μέσα από μια φασιστική συνθηματολογία, που βρίθει ανακριβειών και μισαλλοδοξίας.
Η εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, δεν θα επέλθει μόνο μέσα από την αντίδραση όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών προς τις -ομολογουμένως επικίνδυνες και ανεγκέφαλες- δράσεις των ακροδεξιών οργανώσεων. Η εκτόνωση θα επέλθει και μέσα από τη συγκροτημένη και νηφάλια αντιμετώπιση, των κοινωνικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και είναι υπαρκτά. Δυστυχώς αντ' αυτού, παρατηρούμε μια σκόπιμη πόλωση, που επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς αλλά και από ορισμένες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπέρ της προστασίας των μεταναστών. Θύματα της πόλωσης αυτής γίνονται και όσοι απλά εκφράζουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι ορατή η προσπάθεια ορισμένων να επιτύχουν ιδεολογικές νίκες στο ζήτημα αυτό, χαρακτηρίζοντας ως ρατσιστές όσους εκφράζουν διαφωνίες με την υπάρχουσα μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πόλωσης αυτής, είναι και η -εκ παραδρομής θέλω να πιστεύω- παραποίηση της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα, την περασμένη βδομάδα. Στα πλαίσια της συζήτησης, οι βουλευτές Τάσος Μητσόπουλος και Χρήστος Πουργουρίδης κατέθεσαν ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης για την ολοκλήρωση μιας λεπτομερούς και αναλυτικής πρόταση πολιτικής. Το πνεύμα των προτάσεων που ακούστηκαν, εδράζονται εν πολλοίς στην πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την οποία πηγάζουν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές οδηγίες. Όπως είναι λογικό, έγιναν και συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση των αδυναμιών που εμφανίζει η υφιστάμενη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως, η απουσία ορθού προγράμματος ένταξης των παιδιών των μεταναστών στην εκπαίδευση, η μη ανάληψη πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιμερισμό των αιτητών πολιτικού ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη, η λανθασμένη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αιτητών πολιτικού ασύλου σε συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα την γκετοποίηση τους και η μη αξιοποίηση των χώρων υποδοχής των αιτητών πολιτικού ασύλου - κάτι που εφαρμόζουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Με λύπη, λοιπόν, διάβασα συγκεκριμένο σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης», το οποίο χαρακτήριζε την τοποθέτηση του κ. Μητσόπουλου ως «αχταρμά που βρίθει ξενοφοβίας», ενώ καταλόγιζε «αέρα οπισθοδρόμησης» στον ΔΗΣΥ ελέω βουλευτικών εκλογών. Πραγματικά δεν γνωρίζω ποιος έγραψε το συγκεκριμένο σχόλιο, ούτε και με ενδιαφέρει να μάθω. Το ολιγότερο που μπορώ να υποθέσω, είναι ότι ο συγγραφέας του έπεσε θύμα παραπληροφόρησης και θα του ζητούσα πίστωση χρόνου μέχρι να διαβάσει και κρίνει την ολοκληρωμένη εισήγηση του κόμματος. Και εγώ διατηρώ προβληματισμούς για την υφιστάμενη πολιτική της Κυβέρνησης. Αυτό με κάνει ρατσιστή;
Θα ήθελα, τέλος, αγαπητοί φίλοι, να μοιραστώ μαζί σας και μια δική μου εμπειρία, που είχα όταν συμμετείχα και εγώ -ως απλός πολίτης- σε πορεία που διοργάνωσε η ΚΙΣΑ πέρσι στη Λευκωσία, ως αντίδραση στην πρώτη -τότε- ξενοφοβική εκδήλωση του ΕΛΑΜ. Θυμάμαι ότι η παρουσία κουκουλοφόρων με επιθετικές διαθέσεις και συνθήματα όπως, «Θάνατος στους φασίστες» και «Στην κρεμάλα οι κουφάλες» είχαν κάνει και σε εμένα και σε άλλους συμμετέχοντες πολύ αρνητική εντύπωση. Δεν αντιμετωπίζεται ο ρατσισμός με ρατσιστικές συμπεριφορές. Ούτε και με περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η καταπολέμηση του ρατσισμού, όταν επιχειρείται να οικειοποιηθεί από συγκεκριμένα άτομα ή κόμματα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επιφέρει δυστυχώς τα αντίθετα αποτελέσματα...


*Πρόεδρος ΝΕΔΗΣΥ


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ :


Στο φύλλο της εφημερίδος σας που δημοσιεύθηκε την 5η Δεκεμβρίου φιλοξενείται άρθρο υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Χαράλαμπου Σταυρίδη.
Εφόσον ο κ. Σταυρίδης αναφέρεται και στο Κίνημα μας στο συγκεκριμένο άρθρο, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο οφείλουμε να απαντήσουμε και ευελπιστούμε στα πλαίσια της αντικειμενικής δημοσιογραφίας να δημοσιευτεί η απάντηση μας.
Καταρχήν , λόγω του ότι μας χαρακτήρισε ως «φασιστική και ακροδεξιά οργάνωση», απαντούμε πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) αυτοπροσδιορίζεται ως Κίνημα Εθνικιστικό και μόνον, με Πολιτική Δράση, Πολιτικά Γραφεία ανοικτά προς το κοινό σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 υπό την σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός είναι λανθασμένος και ιδιαίτερα όταν αυτός απευθύνεται από άτομα που ευρίσκονται στην πολιτική ζωή του τόπου και γνωρίζουν για την υπόσταση μας κρίνεται ως προβοκατόρικος.
Το τραγελαφικό της υποθέσεως είναι το σφάλμα στο οποίο έχει υποπέσει ο εν λόγω κύριος κατηγορώντας μας για συνθηματολογία και έλλειψη επιχειρημάτων, την ίδια στιγμή που αυτό ακριβώς πράττει! Συγκεκριμένα αντί να επιχειρηματολογήσει ενάντια στις Θέσεις και τις Προτάσεις μας, χαρακτηρίζει το Ε.ΛΑ.Μ ως «φασιστικό», «ρατσιστικό», «μισαλλόδοξο» και «ακροδεξιό». Αν δεν είναι αυτό συνθηματολογία και έλλειψη επιχειρημάτων τότε τι είναι;
Επί του προκειμένου, οι προτάσεις εμάς των «ανεγκέφαλων» κύριε Σταυρίδη και αγαπητοί αναγνώστες της «Σημερινής» και της ιστοσελίδας του Κινήματος μας (www.elamcy.com) όπως τις έχουμε διατυπώσει αμέτρητες φορές είναι οι εξής:
1)Απλή εφαρμογή των Νόμων για την Λαθρομετανάστευση, δηλαδή άμεση απέλαση όσων έχουν ενταχθεί παράνομα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επαναπατρισμό όσων έχουν λήξει οι άδειες παραμονής και εργασίας.
2) Καταρτισμό Εθνικής Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή τον καθορισμό του μεγίστου ποσοστού ξένων επί του αριθμού του γηγενούς πληθυσμού της Πατρίδος μας που αντέχει το Κράτος χωρίς να επιβαρύνεται σε οικονομικό και δημογραφικό επίπεδο.
3)Καλύτερη φύλαξη των συνόρων και συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες σε Διεθνές επίπεδο προκειμένου να παταχθούν τα κυκλώματα προωθήσεως Λαθρομεταναστών στη Κύπρο
4)Άμεσο κλείσιμο των Οδοφραγμάτων που συντείνουν μεταξύ άλλων και στην διευκόλυνση της εισόδου παράνομων αλλοδαπών στις ελεύθερες περιοχές.


Τέλος, όπως πολύ σωστά επισημάνατε κύριε Σταυρίδη το Ε.ΛΑ.Μ ήταν το πρώτο Κίνημα που κάλεσε τους Έλληνες Κύπριους να αντισταθούν στη Λαθρομετανάστευση με αποκορύφωμα την περσινή πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λευκωσίας. Τότε ήταν που κατάρρευσαν οι δήθεν διαφορές των πολιτικάντηδων καθώς σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, σε συνεργασία με αναρχικούς, την ΚΙΣΑ και εποίκους αποπειράθηκε να μας καταλύσει το Συνταγματικό μας Δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης με την παρουσία εκπροσώπων σας στην αντισυγκέντρωση που κάλεσε η ΚΙΣΑ εναντίων μας.
Το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε δύο πυλώνες, ο ένας είναι οι αυτόκλητοι προστάτες των Λαθρομεταναστών με την προστασία στελεχών της Κυβέρνησης και επιδόματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη αυτοί που ξαφνικά θυμήθηκαν το πρόβλημα και ενώ πέρσι μας κατηγορούσαν καπηλεύονται αυτό το μέγιστο Εθνικό και Κοινωνικό ζήτημα, καθώς αντιλαμβάνονται την αμέριστη συμπαράσταση που τυγχάνει το Κίνημα μας από την κοινωνία και προσπαθούν να την καπηλευτούν πολιτικά.
Στα πλαίσια λοιπόν της αντιμετωπίσεως και των δύο αυτών πυλώνων καλούμε τους Συμπατριώτες μας να στηρίξουν την Πορεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου( Ε.ΛΑ.Μ) ενάντια στην Λαθρομετανάστευση, η οποία θα λάβει χώρα στην Λάρνακα, Πλατεία Ευρώπης και ώρα 19:30, στις 28/12.


Μαρίνος Αριστείδου
Αναπληρωτής Υπεύθυνος Λεμεσού
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...