Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Κατακραυγή για το μακελειό


                                         
Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε η αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σε χριστιανική εκκλησία στην Αίγυπτο, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Τουλάχιστον 21 νεκροί. Επεισόδια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Διεθνής καταδίκη της επίθεσης 

Μισή ώρα μετά τον ερχομό του 2011 η χριστιανική κοινότητα της Αλεξάνδρειας δέχτηκε επίθεση που.....
όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην Αίγυπτο.
Καμικάζι με εκρηκτικά ανατινάχτηκε ελάχιστα λεπτά μετά το τέλος της λειτουργίας της Πρωτοχρονιάς σπέρνοντας το θάνατο, όταν οι πρώτοι πιστοί έβγαιναν από την εκκλησία.
Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 79 στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνονταν πιστοί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, άλλοι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το επεισόδιο, που εξώθησε αμέσως εκατοντάδες Κόπτες Χριστιανούς να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. Ορισμένοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συγκρούστηκαν, πετώντας πέτρες, σύμφωνα με έναν αυτόπτη αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.
Οι Κόπτες Χριστιανοί, που αποτελούν το 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού, έχουν δεχτεί δεκάδες επιθέσεις στο παρελθόν, αυτή ήταν όμως η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τους. Κατηγορούν τις αρχές για διακρίσεις, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για την αστυνομία, η οποία αν και λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δεν καταφέρνει να προστατεύσει την χριστιανική κοινότητα
"Θυσιάζουμε τις ψυχές και το αίμα μας για το Σταυρό", φώναξαν μερικοί Χριστιανοί κοντά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία όπου σημειώθηκε η έκρηξη, σύμφωνα με τον μάρτυρα. "Ήταν μια σκηνή από τη Βαγδάτη", είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Νοσοκομειακά είχαν σπεύσει επί τόπου όπου νοσοκόμοι και γιατροί περισυνέλεγαν ανθρώπινα μέλη που διασκορπίστηκαν στην περιοχή από την έκρηξη.
Οι υποψίες των Αρχών στράφηκαν αμέσως στην Αλ Κάιντα. Η επίθεση έγινε στα πρότυπα άλλων χτυπημάτων της οργάνωσης και είχαν προηγηθεί απειλές κατά των Χριστιανών της Αιγύπτου από παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Οι υπεύθυνοι ήρθαν από το εξωτερικό, υποστηρίζει η κυβέρνηση Μουμπάρακ και ζητεί ενότητα.
"Αν ο ιερέας είχε τελειώσει τη λειτουργία λίγα λεπτά νωρίτερα το μακελειό θα ήταν μεγαλύτερο, γιατί εκατοντάδες άνθρωποι θα είχαν βγει από το ναό", λένε οι Χριστιανοί της Αλεξάνδρειας που διαδήλωσαν στο δρόμο.
Ανακοινωθέν του ΥΠΕΣ ανέφερε πως η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην εκκλησία κι ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί η τελετή για την έλευση του νέου έτους. Ακόμη, σημείωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε ζημιές και σε κοντινό τέμενος που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και ότι οκτώ μουσουλμάνοι είναι ανάμεσα τους 24 τραυματίες. Διεξάγεται έρευνα σχετικά με την επίθεση για να διακριβωθεί ποιος ευθύνεται, κατά το υπουργείο.
"Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι ένα όχημα ήταν η αιτία της έκρηξης. Ήταν σταθμευμένο μπροστά στην εκκλησία και υπέθεσαν ότι ανήκε σε κάποιον από τους ανθρώπους που πάνε συχνά στο ναό", σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Οι αρχές στην Αίγυπτο-όπου αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το Σεπτέμβριο-έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στις εκκλησίες, περιορίζοντας τη στάθμευση οχημάτων ακριβώς έξω από αυτές, μετά τις απειλές στις οποίες προέβη το Νοέμβριο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα.
Στα τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον δύο Κόπτες Χριστιανοί είχαν σκοτωθεί, τριάντα άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 αστυνομικοί, είχαν τραυματιστεί και 150 είχαν συλληφθεί σε επεισόδια ανάμεσα σε μέλη των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων λόγω της απαγόρευσης ανέγερσης χριστιανικού ναού.


Καταδίκη της πολύνεκρης επίθεσης


Η Συρία καταδίκασε την επίθεση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντάς την "τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών", τόνισε ανώτατος Σύρος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και μετέδωσε το πρακτορείο Sana.
"Η Συρία τάσσεται στο πλευρό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα πολεμήσει όποιον επιτίθεται στην εθνική ενότητα της Αιγύπτου", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος εκφράζοντας "τα συλλυπητήρια του στην Αίγυπτο και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων".
Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν τους χριστιανούς απέναντι στην κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία.
Απέναντι στις "απειλητικές εντάσεις, απέναντι ειδικά στις διακρίσεις, την κακομεταχείριση και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία που πλήττει σήμερα τους χριστιανούς, σας καλώ για μια ακόμα φορά να μην υποκύψετε, να μην αποθαρρυνθείτε και να μην παραιτηθείτε", επισήμανε ο πάπας στη διάρκεια της λειτουργίας του νέου έτους στον Άγιο Πέτρο.
Είναι μια "δύσκολη αποστολή για την οποία δεν αρκούν τα λόγια και απαιτείται η δυναμική και συνεχής δέσμευση των ηγετών", πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Γαλλία "εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της στις αρχές και τον λαό της Αιγύπτου", τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Κριστίν Φαζ.
Ο επίσκοπος του Παρισιού, καρδινάλιος Αντρέ Βεν-Τρουά, κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν "για όλους τους χριστιανούς που υφίστανται διώξεις στον κόσμο και για την ειρήνη".
Ο πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ,στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή να φανούν θαρραλέοι, μετά την επίθεση σε εκκλησία χριστιανών κοπτών της Αλεξάνδρειας.
Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας τη "βαθιά του θλίψη". "Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή", επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς.


Μουμπάρακ: Στόχος τους η αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε σήμερα σε τηλεοπτικό μήνυμά του πως η επίθεση στον χριστιανικό ναό στην Αλεξάνδρεια που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους, είχε στόχο τόσο τους χριστιανούς, όσο και τους μουσουλμάνους.
"Τρομοκράτες έβαλαν στόχο τη χώρα, τους χριστιανούς κόπτες και τους μουσουλμάνους", επισήμανε ο Μουμπάρακ, προσθέτοντας πως τα σχέδια των τρομοκρατών αυτών να αποσταθεροποιήσουν την Αίγυπτο ή να διχάσουν χριστιανούς και μουσουλμάνους θα αποτύχουν.
Ο Μουμπάρακ δεσμεύτηκε να νικήσει την "τυφλή τρομοκρατία" που απειλεί τη χώρα. "Θα κόψουμε το χέρι της τρομοκρατίας, θα αποκεφαλίσουμε την οχιά, θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και θα την νικήσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Ο Μουμπάρακ επισήμανε ακόμα πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια έχει το σημάδι "ξένων χεριών".


Από την ιστοσελίδα ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΡΕ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...