Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Έκθεση με 668 εκθέματα από μουσεία της Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το Μουσείο του Λούβρου, η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2012.

Η έκθεση, με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Η Αρχαία Μακεδονία» (Αu Royanne de l’Αlexandre le grand - La macedoine Αntigue) θα γίνει στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι.
«Οι Γάλλοι, και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, γνωρίζουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από την Ελλάδα, όχι όμως και τη Μακεδονία. Δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι μέρος της Ελλάδας ανέκαθεν. Η έκθεση θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουν οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου τον Μέγα Αλέξανδρο, την καταγωγή και τη διαχρονικότητα του μύθου του», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες για την προετοιμασία της έκθεσης, η επιμελήτριά της και διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεσάμπ.
«Η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, η ελληνική ιστορία αποτελεί μέρος και της ιστορίας της Γαλλίας», συμπλήρωσε η Σ.Ντεσάμπ, υπενθυμίζοντας τις πρώτες ανασκαφές που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας από τον Γάλλο αρχαιολόγο, Λεόν Εζέ το 1861. Ο Γάλλος αρχαιολόγος και οι συνεργάτες του, μάλιστα, αλλά και πολλοί Γάλλοι περιηγητές πήραν μαζί τους αρκετά από τα ευρήματα των ανασκαφών τους, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου και θα αποτελέσουν -με αφορμή και ευκαιρία την έκθεση- τη βάση για την επανένωση των συνόλων των αρχαιολογικών ευρημάτων (τα μισά βρίσκονται στη Γαλλία και τα υπόλοιπα - πιθανόν και αταύτιστα στη Μακεδονία).
Με το πέρας της έκθεσης στο Λούβρο, τα 668 ευρήματα-εκθέματα των μουσείων της Μακεδονίας θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στην Ελλάδα και ειδικά στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης (που θα γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της) σειρά ευρημάτων από ανασκαφές γαλλικών αποστολών στη Μακεδονία.


Από τον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...