Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Δελτίο τύπου για την συνέντευξη του Προέδρου Χριστόφια στην "Μιλιέτ"

Είναι πραγματικά λυπηρό το κατάντημα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το νέο του ατόπημα ήταν η συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", στην οποία κατήγγειλε στους Τούρκους (!) την άνοδο του ρατσισμού στην Κύπρο, αναφερόμενος μάλιστα ονομαστικά στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.). Ταυτόχρονα επέκρινε ξανά τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β για την στήριξη που όπως λέει παρέχει στα μέλη μας, λέγοντας μάλιστα πως έχει έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του.


Επίσης πιο πάνω στην συνέντευξή του, είπε πως έχει ως όνειρό του σύμφωνα με τα λεγόμενά του: "Να πάρω τη γυναίκα μου, την κόρη μου και τον γαμπρό μου και να έρθουμε στα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Να επισκεφθούμε την Αγιά Σοφιά. Να περιηγηθούμε στις ακτές του Αιγαίου που είναι γνωστές για τον πλούσιο πολιτισμό τους. Να πάμε στην Έφεσο, στην Σμύρνη, στην Αλικαρνασσό. Θέλω και οι Τούρκοι πολίτες να έρθουν στην Κύπρο με τα ίδια συναισθήματα. Θέλω να δω την Κωνσταντινούπολη, όχι ως ένας Έλληνας που επισκέπτεται τα εδάφη που έχασε αλλά ως ένας άνθρωπος που κάνει ένα ταξίδι σε μια ιστορική πόλη". Αυτά λοιπόν είναι τα λόγια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή ο Ερντογάν, μπροστά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, δήλωνε πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.


Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει από την συνέντευξη είναι πως για την μη ύπαρξη λύσης, φταίνε οι "κακοί" Έλληνες Εθνικιστές που συνεχώς σαμποτάρουν τις προσπάθειες του προέδρου μας για λύση...


Να είναι σίγουροι πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θα στέκεται εμπόδιο στις προσπάθειές, του οποιουδήποτε να φέρει μια καταστροφική και αντεθνική λύση, η οποία δεν διασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.



Aπόσπασμα από την συνέντευξηΗ εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κ.Δ., Δημήτρης Χριστόφιας, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του Προεδρικού στην εφημερίδα Μιλλιγιέτ. Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι επιθυμεί όπως το Κυπριακό επιλυθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που συναντηθούν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτό μπορεί να επισπεύσει την επίλυσή του. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τους Αμπντουλλάχ Γκιούλ και Ταγίπ Ερντογάν, έστω και ανεπίσημα και μέσω της εφημερίδας ΜΙΛΛΙΓΙΕΤ, έκανε την εξής έκκληση στους δύο Τούρκους αξιωματούχους: «Ας συναντηθούμε στον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη, να φάμε ψάρι. Θέλω να του εξηγήσω το όραμα μου για λύση. Όταν το λέω αυτό, δεν θέτω οποιονδήποτε όρο όπως για παράδειγμα η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε και σημαίνει ότι παραβλέπω τους Τ/κους. Η Τουρκία πρέπει να είναι γενναιόδωρη και δεν πρέπει να συμπεριφερθεί με τσιγκουνιά σε αυτό το θέμα. Το Κυπριακό μπορούμε να το επιλύσουμε με τον Ερντογάν. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τους Τ/κους…».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι η παραμονή τουρκικού στρατού στα εδάφη της Κύπρου είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Η.Ε., τις οποίες η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί. Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και ότι οι έποικοι πρέπει να φύγουν. Ακόμη είπε στην τουρκική γλώσσα ότι: «η Αϊσιέ πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι της». Ο Χριστόφιας τόνισε ότι όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα λυθεί το Κυπριακό, τότε, μαζί με τον Έρογλου, θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Είπε ακόμη τα εξής: «Έχω ένα όνειρο. Να πάρω τη γυναίκα μου, την κόρη μου και τον γαμπρό μου και να έρθουμε στα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Να επισκεφθούμε την Αγιά Σοφιά. Να περιηγηθούμε στις ακτές του Αιγαίου που είναι γνωστές για τον πλούσιο πολιτισμό τους. Να πάμε στην Έφεσο, στην Σμύρνη, στην Αλικαρνασσό. Θέλω και οι Τούρκοι πολίτες να έρθουν στην Κύπρο με τα ίδια συναισθήματα. Θέλω να δω την Κωνσταντινούπολη, όχι ως ένας Έλληνας που επισκέπτεται τα εδάφη που έχασε αλλά ως ένας άνθρωπος που κάνει ένα ταξίδι σε μια ιστορική πόλη».
Αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η ε/κή πλευρά δεν επιθυμεί την έμφραξη της πορείας της Τουρκίας για ένταξή της στην Ε.Ε. και ότι δεν έχει στόχο να κρατά κλειστά τα κεφάλαια για συζήτηση. Χαρακτηρίζει αλαζονική την τουρκική ηγεσία και τονίζει ότι εάν η Τουρκία δεν υλοποιήσει την Συμφωνία της Άγκυρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία... «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Τουρκία, όμως πρώτα από όλα η Τουρκία πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Αφού ανέφερε ότι οι απευθείας συνομιλίες συνεχίζονται στο επίπεδο που καθόρισαν τα Η.Ε. και στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τόνισε ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας λύσης η οποία να επιτρέπει τη δημιουργία ενός κράτους με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Ανέφερε ότι η «Τ.Δ.Β.Κ.» δεν μπορεί να αναγνωριστεί τονίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες γι’ αυτό. Αυτό που πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό στους Ε/κους, είναι ότι το κράτος που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση, δεν θα είναι ένα ελληνικό κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Χριστόφιας κάλεσε τους Τ/κους να πάψουν να φοβούνται ότι θα αφομοιωθούν, επισημαίνοντας ότι θα λαμβάνουν και αυτοί μέρος στην κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση και κράτος. Είπε και τα εξής: «Εμείς προτείναμε εκείνες τις δικλείδες οι οποίες θα εξασφαλίσουν την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια για να ξεπεραστούν έτσι οι φόβοι της τ/κής πλευράς. Στη λήψη των αποφάσεων θα συμμετέχουν και οι Τ/κοι. Προτείναμε την εκ περιτροπής προεδρία. Αυτά όμως δεν έτυχαν της αναγκαίας εκτίμησης από τουρκικής πλευράς».
Αναφορικά με τα ρατσιστικά επεισόδια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα εξής: «Η έξαρση του ρατσισμού είναι επιζήμια για ολόκληρη την Κύπρο. Ως Πρόεδρος εκφράζω ανεπιφύλακτα τη στάση μου απέναντι σε αυτά. Τα καταδικάζω. Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Εκκλησία στηρίζει τα μέλη της ρατσιστικής οργάνωσης Ε.ΛΑ.Μ.. Και για το λόγο αυτό έρχομαι αντιμέτωπος με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Εμείς δεν διστάζουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτούς τους ρατσιστικούς κύκλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...