Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού

"Την άμεση προώθηση για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, αποφάσισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο κάνοντας παράλληλα λόγο για καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προώθηση του.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο προβλέπει την ποινικοποίηση ορισμένων ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών και καθορίζει τις ποινές και τις κυρώσεις που θα μπορούν να επιβληθούν τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα.
Δήλωσε ακόμα ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια έτσι ώστε να επιτρέπεται και η δίωξη αυτών των συμπεριφορών όταν αυτές παρουσιάζονται στο διαδίκτυο. Ανέφερε μάλιστα σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη πρόνοια ότι ζητήθηκε από την Αστυνομία να εξετάσει το κατά πόσο αυτή η ρύθμιση είναι επαρκής.
Πρόσθεσε πως μέσω της νέας νομοθεσίας το Δικαστήριο θα υποχρεούται σε κάθε περίπτωση αξιόποινης πράξης, ανεξαρτήτως αδικήματος, να λαμβάνει υπόψη και αυτές τις συμπεριφορές για σκοπούς επιμέτρησης της τελικής ποινής.
Πρόσθεσε ότι με το νέο νόμο προβλέπεται ξεκάθαρα η υποχρέωση της Αστυνομίας να διερευνά και διώκει αυτά τα αδικήματα, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει παράπονο.
''Ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι παράπονο η Αστυνομία θα πρέπει πλέον να διερευνά αυτούς του είδους τις ρατσιστικές ή ξενόφοβες συμπεριφορές ή τα κίνητρα τα οποία έχουν παρακινήσει κάποιους σε αυτές τις αξιόποινες πράξεις'', δήλωσε.
Ανέφερε ακόμη πως οι ποινές οι οποίες προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια ή και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 10.000 ευρώ."
Το από καιρού αναμενόμενο νομοσχέδιο τίθεται σύμφωνα με το πιο πάνω απόσπασμα στην ολομέλεια της Βουλής, προς ψήφιση. Οι πληροφορίες μας θέλουν τα κόμματα του κατεστημένου να έχουν "πανικοβληθεί" από την επιρροή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στον απλό κόσμο και να ψάχνουν το παραμικρό να ανακόψουν την ανοδική μας πορεία.
Είναι πλέον κατανοητό πως κάποιοι επιθυμούν την ποινικοποίηση του Εθνικισμού. Θα θέλαμε λοιπόν να ρωτήσουμε τους συντάκτες αυτού του νομοσχεδίου, τι ακριβώς θεωρείται ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά; Ποιος θα είναι αυτός που θα καθορίζει αν η θέση κάποιου, ατόμου ή συνόλου είναι ρατσιστικές και ξενοφοβικές; Μήπως ο κ. Πολυκάρπου;
Θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε δύσκολες εποχές στις οποίες, κάποιοι προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τις απόψεις μας. Δεν θεωρούμε βέβαια τις απόψεις που εκφράζουμε ως ρατσιστικές ή ξενοφοβικές. Είμαστε όμως σίγουροι πως κάποιοι καλοθελητές (βλέπε ΚΙΣΑ, κοινοβουλευτικά κόμματα κ.α) θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον νόμο, αναμασώντας τους ισχυρισμούς τους, για ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.).
Να ξέρουν όμως πως δεν πρόκειται ούτε τώρα να μας φιμώσουν. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είναι πλέον εδώ για να μείνει και πρέπει να καταλάβουν πως οι θέσεις του εκφράζουν την πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας. Να είναι λοιπόν σίγουροι πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να κρατήσουμε αυτό το νησί ελληνικό, μη πτοούμενοι δυσφημίσεων και διώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η υπόθεση Μπελέρη και το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Βορείου Ηπείρου

  Στο ίδιο έργο θεατές… Η αναμενόμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά της Διαφθοράς (SPAK), που αρνήθηκε το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη γ...