Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία


Σε συμβολικές υποχωρήσεις περιορίζεται για την ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al Assad, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τους διαδηλωτές που αξιώνουν την πτώση του ενώ η χώρα απειλείται και με θρησκευτικές συγκρούσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Τη Δαμασκό επισκέφθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Hakan Fidan ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdogan ανέφερε σε συνέντευξη Tύπου λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ πώς βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με το Σύριο πρόεδρο. 


Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός , τόνισε τους συγγενικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με τη Συρία, κι όχι μόνον, αφού οι δύο χώρες μοιράζονται συνοριογραμμή 800 χλμ.
Ο Σύριος πρόεδρος δεν φάνηκε αρνητικά διακείμενος ως προς τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο Erdogan, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών αλλαγών εκ μέρους του Σύριου προέδρου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αhmet Davutoglu συνομίλησε με το Σύριο ομόλογό του Walid Al Moallem, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία.
Η Συρία συνταράσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις , με την αστυνομία να προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές. Oι αντίπαλοι της κυβέρνησης έχουν καθιερώσει ως βάση τους την Ντεράα, αλλά και τη Λατάκεια τις τελευταίες ημέρες, πόλεις που κινδυνεύουν με θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ των σουνιτών, που αποτελούν την πλειοψηφία, και της πλούσιας ελίτ των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει και ο Assad.


Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...