Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Vae victis



Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το καθεστώς του Συνταγματάρχη Muammar Qaddafi αφού οι αντικαθεστωτικοί ολοκλήρωσαν επιτυχώς την προέλασή τους προς τη Τρίπολη, φθάνοντας στην Πράσινη πλατεία, την οποία και μετονόμασαν σε “Πλατεία των Μαρτύρων”. Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η προεδρική φρουρά του Λίβυου ηγέτη έχει παραδοθεί ενώ επιβεβαιώθηκε και η κατ΄οίκον κράτηση του Saif Al Islam, για τον οποίον εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι πιστές στο καθεστώς δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται στην Τρίπολη και να ελέγχουν το 15 με 20% της πρωτεύουσας ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νεκροί ανέρχονται σε χίλιους τριακόσιους μόνο το τελευταίο 24ωρο. Εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσε αργά το βράδυ ότι το καθεστώς Qaddafi είναι έτοιμο να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς, ζητώντας παράλληλα από το ΝΑΤΟ να πείσει τους εξεγερμένους να σταματήσουν την επίθεση στην Τρίπολη.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama τόνισε πως “ο πιο σίγουρος τρόπος για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη είναι απλός: Ο Muammar Qaddafi και το καθεστώς του πρέπει να αναγνωρίσουν πως η κυριαρχία τους έφτασε στο τέλος της.” Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarközy κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη “αποφύγει την πρόκληση ανώφελων βασάνων στο λαό του, απαρνούμενος το ταχύτερο δυνατό ό,τι του απομένει από την εξουσία”, καθώς “πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την έκβαση” της σύγκρουσης.
Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...