Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Μουντζούρωσαν ξανά τον... Παπαδιαμάντη


ΓΙΑ δεύτερη φορά άγνωστοι προκάλεσαν ζημιά στο έργο τέχνης-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που φιλοτέχνησε ομάδα μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Αγίας Φύλας Λεμεσού. Η τοιχογραφία με το πορτρέτο του Παπαδιαμάντη και με φόντο την ελληνική σημαία, που φιλοτεχνήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τον θάνατο του «Άγιου των Ελληνικών Γραμμάτων», δέχθηκε επίθεση από άγνωστα άτομα το περασμένο σαββατοκύριακο, που με τη χρήση μπογιάς έγραψαν σε αυτό διάφορα συνθήματα.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρή ομάδα νεαρών ατόμων που εισήλθαν παράνομα στο σχολικό χώρο και προέβησαν στη πράξη. Ήδη, η διεύθυνση του Λυκείου ενημέρωσε την Αστυνομία, που προβαίνει σε έρευνες για εντοπισμό των δραστών και αξιολογεί κάποιες πληροφορίες.

Εν όψει της αστυνομικής έρευνας, η διεύθυνση του Σχολείου δεν θέλησε να εισέλθει σε λεπτομέρειες και όπως περιορίστηκε να πει στη «Σ» η διευθύντρια Ειρήνη Κρινιώ, «θα επιδιορθωθεί και θα θωρακιστεί» το έργο τέχνης, που με πολύ κόπο δημιούργησαν τα παιδιά. Η διεύθυνση του Σχολείου θα θέσει πλέον επιτακτικά την ανάγκη διαφύλαξης του σχολικού χώρου και της λήψης μέτρων, ώστε να μην εισέρχονται σε αυτό οποιαδήποτε άτομα.
Όπως δήλωσε, εξάλλου, στη «Σ» ο γραμματέας της Σχολικής Εφορίας Λεμεσού Ντίνος Έλληνας, «θα διερευνηθεί πλήρως το θέμα της ζημιάς και διαβεβαίωσε ότι «μόλις ολοκληρωθεί - επανασχεδιαστεί το έργο με τον Παπαδιαμάντη, θα τοποθετηθεί σε αυτό ειδικό διαφανές κάλυμμα, που θα προστατευθεί και οποιοσδήποτε βανδαλισμούς». Πρόθεσή μας, είπε, «είναι να παραμείνει εκεί το έργο και εκτιμούμε τη δημιουργία των μαθητών και καθηγητών, και ως Εφορία θα λάβουμε μέτρα για να το προστατεύσουμε».
Η τοιχογραφία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σβήστηκε για πρώτη φορά στις Αρχές Αυγούστου και οι υποψίες της διεύθυνσης του Λυκείου Αγίας Φύλας στράφηκαν προς τη Σχολική Εφορία, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι υπάλληλός της προχώρησε στο σβήσιμο. Μετά από καταγγελία του τότε διευθυντή του Σχολείου Παντελή Ιωάννου, η Σχολική Εφορία διερεύνησε το θέμα και διαπιστώθηκε, όπως λέχθηκε στη «Σ», ότι «από λάθος» σβήστηκε το έργο τέχνης», στα πλαίσια εκστρατείας απάλειψης διαφόρων συνθημάτων σε τοίχους εκπαιδευτηρίων της πόλης.
Γι’ αυτό απολογήθηκε στη διεύθυνση του Λυκείου Αγίας Φύλας και παραχώρησε προς την ομάδα των μαθητών και καθηγητών που ανέλαβαν την φιλοτέχνισή του, χρηματικό ποσό, ώστε να αγοραστούν τα υλικά και να ξαναφτιαχθεί. Ο υπάλληλος της Εφορίας υποστήριξε ότι υπήρχαν ήδη κάποια υβριστικά συνθήματα πάνω στο έργο -άγνωστο πότε γράφηκαν- όταν προχώρησε στο σβήσιμο της τοιχογραφίας. Επιστολή που απέστειλε ομάδα καθηγητών του σχολείου, εξέφρασε την αγανάκτηση μαθητών και καθηγητών «για την αποτρόπαια και βέβηλη πράξη», όπως τη χαρακτήρισαν, να σβηστεί από τοίχο το έργο, «τη στιγμή που στο υπόλοιπο σχολείο υπήρχαν πολλά άλλα ακαλαίσθητα graffiti και συνθήματα, τα οποία θα μπορούσε ο υπάλληλος της Εφορίας να καθαρίσει».
Η ομάδα των μαθητών και καθηγητών που εργάστηκαν για την τοιχογραφία είναι αποφασισμένοι να το επιδιορθώσουν, ή να το ξαναφτιάξουν από την αρχή αν χρειαστεί για τρίτη φορά, ελπίζοντας ότι θα ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας του έργου και ολόκληρου του σχολικού χώρου.

Από την ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...