Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η «χαζή ξανθιά» που έγινε πρωθυπουργός της Δανίας!


Μπορεί να μεσολάβησαν 87 χρόνια από το 1924, όταν η Δανία απέκτησε την πρώτη  γυναίκα υπουργό στον κόσμο, μέχρι  οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας τους σε μια γυναίκα, αλλά η ξεκάθαρη επικράτηση του συνασπισμού  των Σοσιαλδημοκρατών στη σκανδιναβική χώρα με το χαμηλότερο δείκτη ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, φέρνει στο  προσκήνιο τη Χέλλε Τόρνινγκ-Σμιτ, ως την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 


Η «Gucci Χέλλε» όπως την αποκαλεί ο δανικός Τύπος, λόγω της προτίμησής της στις επώνυμες ακριβές τσάντες, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Δανίας σε μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους. Με κεντρικό της σύνθημα «ανεξέλεγκτο χρέος ή βιώσιμη ευημερία», κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους, υποστηρίζοντας πως «χωρίς ανάπτυξη η Δανία δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της και χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν χρήματα για την ευημερία των Δανών».

Γεννημένη το 1966 στην πόλη Ραντόβρε από γονείς εβραϊκής καταγωγής, θα σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Κοπεγχάγη θα εγγραφεί και στο «Collège d' Europe», το φημισμένο Κολέγιο της ευρωπαϊκής ελίτ με έδρα την πόλη Μπριζ στο Βέλγιο, όπου έχουν φοιτήσει μια σειρά από ανερχόμενοι οικονομολόγοι και πολιτικοί της ευρωπαϊκής σκηνής.

Εκεί θα γνωρίσει τον, κατά τρία χρόνια νεώτερο, συμφοιτητή της Στίβεν Κίνοκ, γιο του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας, βαρόνου Νιλ Κίνοκ, με τον οποίο θα παντρευτούν το 1996 και θα αποκτήσουν δύο κόρες. Την 14χρονη σήμερα Γιοχάνα και την 11χρονη Καμίλα.

Παρά τις εξεζητημένες εμφανίσεις της καθόλη την προεκλογική περίοδο με πανάκριβα ρούχα και το διαρκές  χαμόγελο, το οποίο τα  μέσα ενημέρωσης της Δανίας το χαρακτήρισαν βιτριολικά ως «χαμόγελο της ανοησίας», η Χέλλε Τόρνινγκ-Σμιτ δεν κατάφερε απλώς να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας, αλλά να σταματήσει και το σερί των «Ράσμουσεν» στην πρωθυπουργία της χώρας, καθώς οι τρεις προηγούμενοι πρωθυπουργοί έφεραν το επώνυμο Ράσμουσεν!  

«Δεν είναι  σε καμία περίπτωση η χαζή ξανθιά, όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι» δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης της Δανίας ο  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της  Κοπεγχάγης, απ' όπου αποφοίτησε η Χέλλε Τόρνινγκ-Σμιτ, Κλάους Κέλερ. «Κατάφερε να ισορροπήσει στο πολιτικό σκηνικό και να δείξει τα θηλυκά της στοιχεία, αλλά να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους άνδρες ψηφοφόρους» σχολίασε.  

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, εφημερίδες σε Δανία και Σουηδία δημοσίευσαν  πληροφορίες που αμφισβητούσαν  τη… σεξουαλικότητα του συζύγου, αφήνοντας υπονοούμενα  πως ο γάμος τους είναι «προβληματικός». Τα δημοσιεύματα εστίασαν στο γεγονός πως ο σύζυγός της περνάει σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο του στην Ελβετία, όπου εργάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η ίδια η «Gucci Χέλλε» θα διαψεύσει δημοσίως τα δημοσιεύματα, καλύπτοντας τον σύζυγό της για δεύτερη φορά από τις επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης. Η πρώτη φορά που είχε απασχολήσει ο κ. Κίνοκ τις δανικές εφημερίδες ήταν το 2010, όταν η υπηρεσία δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της Δανίας ξεκίνησε σειρά ερευνών για ζητήματα φοροδιαφυγής, καθώς, παρ' όλο που ο ίδιος δεν κατέβαλε φόρους στο δανικό κράτος, αλλά στην Ελβετία, όπου η φορολογία των φυσικών προσώπων είναι πολύ χαμηλότερη, η Χέλλε Τόρνινγκ-Σμιτ χρησιμοποίησε τις φοροελαφρύνσεις που προβλέπει ο δανικός νόμος για τις συζύγους, ακόμα και αν ο άνδρας της δεν είχε τη δανική υπηκοότητα.

Παρ’ όλο που η «Gucci  Χέλλε» αναγκάστηκε να επιστρέψει στο κράτος τα χρήματα, η δημοτικότητά της δεν επλήγη στο ελάχιστο.

Μετά την αδιαμφισβήτητη επικράτησή της στις εκλογές της Δανίας η 44χρονη Χέλλε Τόρνινγκ-Σμιτ, αναμένεται πλέον να βρεθει στα ανάκτορα της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Μαργκρέθ ΙΙ, της πρώτης γυναίκας στο θρόνο της Δανίας από το 1412, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.   




Από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...