Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επίθεση στο Τούρκο πρωθυπουργό από άγνωστο άνδρα



Επίθεση δέχθηκε από άντρα αγνώστων στοιχείων εντός του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τayyip Erdogan κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας που επιτέθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό κρατείται και ανακρίνεται από τις αμερικανικές αρχές, χωρίς όμως να έχουν δοθεί τα στοιχεία του ή περαιτέρω πληροφορίες. Ο Erdogan δεν τραυματίστηκε καθώς η αντίδραση της προσωπικής του ασφαλείας ήταν άμεση. Σύμφωνα με δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Πληροφοριών και Διασποράς Yuli Edelstein που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού έξω από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βίαιο περιστατικό, “σαν σκηνή από ταινία”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Το κίνητρο και οι συνθήκες του περιστατικού δεν έχουν αποσαφηνιστεί όμως μία πρώτη πληροφορία κάνει λόγο για σύνδεση της επίθεσης με το Κουρδικό ζήτημα.
Αναπόφευκτοι είναι οι συνειρμοί με μία παρόμοια επίθεση που δέχθηκε ο Bülent Ecevit στη Νέα Υόρκη στις 26 Ιουλίου 1976 και ενώ το ερευνητικό πλοίο MTA Sismik-1 Hora είχε βγει στο Αιγαίο. Ο Ecevit μετά τη συνάντησή του με το Αμερικανό πρόεδρο Ford μετέβη στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria για να παραστεί σε εκδήλωση φοιτητών τουρκικής καταγωγής. Όταν έφτασε στο λόμπι του ξενοδοχείου, ένας Ελληνοκύπριος ονόματι Σταύρος Ψυχοπετρίδης εμφανίστηκε οπλισμένος και απείλησε να τον σκοτώσει. Ο 28χρονος Ψυχοπετρίδης αφοπλίστηκε από τον πράκτορα του FBI Johnson Bernard που όρμησε πάνω του. Ο Ψυχοπετρίδης δικάστηκε, πληρώθηκε εγγύηση $100.000 και αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...