Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εθνικής σημασίας η σύλληψη αρχαιοκαπήλων στη Μακεδονία.


Share
Τα 70 αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν φευαν για να «ανακαλυφθούν» στα Σκόπια

Μεγάλης εθνικής σημασίας εύρημα που μπορεί να καταρρίψει κάθε ισχυρισμό των Σκοπιανών επί του μακεδονικού ζητήματος θεωρούνται από αρχαιολόγους και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ τα 70 αρχαία αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ. που εντοπίσθηκαν στα χέρια κυκλώματος αρχαιοκαπήλων στη βόρεια Ελλάδα.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν τουλάχιστον πέντε «νονοί της νύχτας» που είχαν δραστηριοποιηθεί σε εκβιασμούς στη βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν τα αρχαία αντικείμενα - τα οποία προέρχονταν από λαθρανασκαφές - έναντι 10 εκατ. ευρώ.


Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο μεγάλος φόβος των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ήταν να μην πωληθούν τα αρχαία με τη συνεργασία μεσαζόντων σε Σκοπιανούς προκειμένου να εμφανιστούν ως ευρήματα που θα βοηθούσαν την προπαγάνδα τους και να υποστηρίξουν ότι τα ανακάλυψαν στο δικό τους έδαφος.

Η αξιολόγηση των αντικειμένων από αρχαιολόγους είναι ο λόγος που καθυστερεί η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης τόσο από την ΕΛ.ΑΣ όσο και από το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ αλλά και από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού που συμμετείχαν στις έρευνες να τηρήσουν πλήρη μυστικότητα για τις κινήσεις τους και για την επιχείρηση σύλληψης των δραστών έως ότου εξαχθούν σαφή συμπεράσματα που θα συνδέουν τα ευρήματα με εκείνα στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας τον Νοέμβριο του 1977 από τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο, αλλά και με άλλα παρεμφερή ευρήματα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Επιπλέον συνεχίζονται οι έρευνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την ανεύρεση και άλλων αρχαίων αντικειμένων από τις ίδιες λαθρανασκαφές στη βόρεια Ελλάδα.


Πληροφοριοδότης αντίπαλης συμμορίας αρχαιοκαπήλων οδήγησε την Αστυνομία στα ευρήματα

Ενας ανώνυμος πληροφοριοδότης, κατά πάσα πιθανότητα μέλος αντίπαλης συμμορίας αρχαιοκαπήλων, φέρεται να έδωσε την αρχική πληροφορία στην Αστυνομία για να συλληφθούν δύο άνθρωποι της νύχτας στη Θεσσαλονίκη και να διασωθεί ο χρυσός μακεδονικός θησαυρός στη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξιχνιάστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οπως αποκαλύπτεται στη δικογραφία, ο πληροφοριοδότης ενημέρωσε αρχικά τις Αρχές ότι στους κύκλους των αρχαιοκαπήλων παζαρεύονταν ανυπολόγιστης αξίας ευρήματα. Ο ίδιος φέρεται να έδωσε ονόματα και διευθύνσεις υπόπτων, αναφέροντας επιπλέον ότι τα αρχαία πωλούνταν για 10 εκατ. ευρώ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για αρχαιοκάπηλο από την περιοχή της Νιγρίτας Σερρών, μέλος αντίπαλης ομάδας, που είτε θέλησε να εκδικηθεί τους συλληφθέντες είτε να κερδίσει ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποια μελλοντική δίκη.

Μικρότερες πιθανότητες, σύμφωνα με την Αστυνομία, συγκεντρώνει η εκδοχή ο πληροφοριοδότης να είναι φύλακας μουσείου ή αρχαιολογικού χώρου στην Κεντρική Μακεδονία και εκ της ιδιότητάς του να γνωρίζει από μέσα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο πόλεμος μεταξύ των αρχαιοκαπήλων περιγράφεται αναλυτικά στη συνέχεια της δικογραφίας. Οι πρώτες έρευνες των Αρχών τον περασμένο Ιούλιο δεν είχαν απτά αποτελέσματα. Αστυνομικοί εμφανίσθηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές για λογαριασμό επιφανούς συλλέκτη, αλλά οι κακοποιοί αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, οι αρχικές τους απαιτήσεις έφθαναν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με τους αστυνομικούς - αγοραστές οι αρχαιοκάπηλοι έκαναν διαπραγματεύσεις και με άλλους υποψήφιους αγοραστές.

Η βοήθεια του άγνωστου στις Αρχές πληροφοριοδότη ήταν για δεύτερη φορά καταλυτική. Επανήλθε με πιο συγκεκριμένα στοιχεία και ενημέρωσε τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ότι τα πολύτιμα αρχαία ήταν θαμμένα σε χωράφι με καλαμπόκια στη Γερακαρού Θεσσαλονίκης, ότι βρέθηκε αγοραστής και η αγοραπωλησία θα γινόταν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες αυτές επαληθεύτηκαν από την Αστυνομία.

Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, το πρωί της περασμένης Πέμπτης οι δύο συλληφθέντες ξεκίνησαν από καφετέρια της Κρήνης στη Θεσσαλονίκη κι έφτασαν στο χωράφι έξω από τη Γερακαρού με ένα ακόμη άτομο. Εκεί τους περίμεναν δύο συνεργάτες τους: τα στοιχεία του ενός μάλιστα, είναι γνωστά στην Αστυνομία και περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας. Ο μακεδονικός θησαυρός ήταν τοποθετημένος σε ένα μαύρο σακβουαγιάζ. Τα αντικείμενα ήταν τυλιγμένα με νάιλον σακούλες κι εφημερίδες.

Μετά την έφοδο των αστυνομικών ακολούθησε άγρια συμπλοκή στον αγροτικό δρόμο δίπλα στα καλαμπόκια και οι τρεις από τους πέντε παρόντες στο ραντεβού - εκτιμάται ότι ήταν υποψήφιοι αγοραστές - κατάφεραν κι εξαφανίστηκαν.

Από το MACEDONIA HELLENIC LAND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...