Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Απαράδεκτη επέμβαση της Μόσχας στα εσωτερικά της χώρας


«Βαθιά ανησυχία» για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε βαρύτατη ανακοίνωση που ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του. Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά του Ελληνικού κράτους και δη της Ελληνικής Δικαιοσύνης και μάλιστα από κρατικό φορέα χώρας που παραβιάζει συστηματικά, συνεχώς και χωρίς αιδώ όλα τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, με πρώτα την ελευθερία του τύπου (πόσες δολοφονίες δημοσιογράφων μετράμε κε Πούτιν;), την ελευθερία οικονομικών συναλλαγών, την ελευθερία διακίνησης (σε πόσους πολίτες δεν δίδονται διαβατήρια) και άλλα άπειρα ακόμη. Φυσικά, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν θεώρησε σκόπιμο να καλέσει το ρώσο πρέσβη και να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας καθώς αν είχε γίνει η ανακοίνωση με την αντίθετη φορά, θα θύμωνε η Μόσχα, που εξακολουθεί να νομίζει πως δεν έχουμε καταλάβει το “παιχνίδι” που παίζει σε βάρος του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου επιχειρώντας να υποκαταστήσει (αλλά σε μια περίπτωση που κατ’ αρχήν κρίνεται παράνομη) Ελληνικές αρχές και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. “Απάντησε” απλά σε μια δημοσιογραφική ερώτηση, υποτιμώντας την προκλητική ρωσική ανακοίνωση.
Η ρωσική υποκρισία φθάνει μάλιστα μέχρις του βαθμού να υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, ότι “πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία ανησυχούν για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα, σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Αγιον Όρος Αθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ” παραβλέποντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες ρώσοι διαδηλώνουν από άκρη είς άκρην της Ρωσία προκειμένου να κερδίσουν το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές…
Η ρωσική παρέμβαση
Σε δήλωσή του, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς σημειώνει πως είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007. «Την ίδια στιγμή», τονίζει, «λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα, σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Αγιον Όρος Αθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».
Ο κ. Λουκασέβιτς δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. «Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Αγιον Όρος ’Αθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που καταλήγει ως εξής: «Είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Αθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».
Φυσικά η διαδήλωση που οργάνωσαν “ρωσικοί ορθόδοξοι κύκλοι” χθες μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας αριθμούσε μόλις 5 (πέντε) άτομα από τα χιλιάδες που ανησύχησαν από τη σύλληψη Εφραίμ, όπως δηλώνει ο κ. Λουκάτσεβιτς. Οι πέντε διαμαρτυρήθηκαν με δυό πανώ.
Η “απάντηση” του ΥΠΕΞ
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας για υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων
».
Ο Α. Σαμαράς στο ΥΠΕΞ
Την ώρα που το ΥΠΕΞ έρχεται στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις Γιλμάζ και την ρωσική προκληση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται σήμερα στις 11πμ στο υπουργείο προκειμένου να ενημερώθει από τον Σταύρο Δήμα για τις τρέχουσες υποθέσεις του υπουργείου.
Σημειολογικά να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στο ΥΠΕΞ, μετά την απομακρυνσή του από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
Γιάννης Δημητριάδης/Δραγουμάνος
Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...