Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μια μυστική αντιπαράθεση στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου


Λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, πάνω στην εθνική οδό που ενώνει την Τουρκία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, βρίσκεται η μεγάλη φυλακή της Σιλιβρίας. Εκεί κρατούνται όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, το όνομα των οποίων εμπλέκεται στην πολυσυζητημένη υπόθεση Εργκενεκόν. Για την τουρκική αντιπολίτευση, η φυλακή της Σιλιβρίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου είναι φυλακισμένοι οι αντιφρονούντες. Για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι δίκες της Σιλιβρίας θα φέρουν τον πολυπόθητο εκδημοκρατισμό της χώρας και θα απαλλάξουν την Τουρκία από την πολιτική ηγεμονία των ενόπλων δυνάμεων. Πριν από μερικές Κυριακές, στη φυλακή της Σιλιβρίας συνέβη ένα τραγικό συμβάν. Ένα μεσημέρι, τη στιγμή που ο ήλιος βασίλευε στον ορίζοντα του Μαρμαρά, ένας έμπειρος Τούρκος μυστικός πράκτορας αποφάσισε να ξεχάσει για λίγο τη φυλακή του και να αθληθεί. Έτσι, για αρκετή ώρα κλείστηκε στο γυμναστήριο της φυλακής και δοκίμασε τις αντοχές του σε διάφορα κόλπα της πολεμικής τέχνης και του αθλητισμού, τα οποία διδάχθηκε πριν από μερικές δεκαετίες από τους πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Κατά το απόγευμα, ο έμπειρος και ίσως σπουδαιότερος πράκτορας της Τουρκίας επέστρεψε στο κελλί του, όταν άρχισε να αισθάνεται έναν έντονο πόνο στο στήθος και στο χέρι του. Μέσα σε λίγα λεπτά σωριάστηκε στο έδαφος. Οι συγκρατούμενοί του έτρεξαν αμέσως να τον βοηθήσουν και ενεργοποίησαν το σύστημα εκτάκτου ανάγκης με σκοπό να ενημερώσουν τη διοίκηση της φυλακής.
Ένας φυλακισμένος αξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιχείρησε να δώσει ένα υπογλώσσιο χάπι στον Τούρκο πράκτορα. Ωστόσο, ο πράκτορας έχασε τις αισθήσεις του μέσα σε λίγα λεπτά. Οι φύλακες έφτασαν στο κελλί με σχετική καθυστέρηση. Ένα ασθενοφόρο παρέλαβε τον πράκτορα και τον μετέφερε στο κοντινότερο νοσοκομείο.
Ένας από τους πιο έμπειρους πράκτορες της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά. Το “μαύρο κουτί” της ανατολικής Μεσογείου χάθηκε μαζί με τα μυστικά του. Ο γνήσιος Γκρίζος Λύκος πέθανε στο κελλί του αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και της εμπλοκής σε σχέδιο ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης της Τουρκίας. Ο θάνατός του ήρθε μόλις λίγες ώρες πριν την πρώτη εμφάνισή του ενώπιον του δικαστηρίου στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Εργκενεκόν.
Ο Κασίφ Κοζίνογλου δεν περνά στη σκοτεινή τουρκική ιστορία ως ένας απλός πράκτορας, αφού το σκοτεινό του έργο θα απασχολήσει τους τουρκολόγους και τους ιστορικούς της γειτονικής χώρας. Τις προηγούμενες δεκαετίες, η δράση του σκοτεινού πράκτορα της Τουρκίας άφησε το στίγμα της σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στην κεντρική Ασία. Με τις ευλογίες των δυτικών και κυρίως των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Κοζίνογλου οργάνωσε την αντίσταση των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Επίσης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση σημαντικών μελών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι σταθμεύουν στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Ο συγκεκριμένος πράκτορας επιχείρησε να ανατρέψει το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Στη συνέχεια, πέρασε στην κεντρική Ασία, όπου διηύθυνε πολύ κρίσιμες επιχειρήσεις σε διάφορες τουρκόφωνες δημοκρατίες. Η δράση του Κοζίνογλου δεν γνώριζε σύνορα, αφού ξεπέρασε τα σύνορα της Κίνας και συνάντησε την αυτονομιστική δράση των μουσουλμανικών, τουρκόφωνων φυλών της Κίνας. Τελικός σταθμός του ήταν το Αφγανιστάν, όπου αποτέλεσε το “ανερχόμενο αστέρι” της Δύσης για τις μυστικές νατοϊκές επιχειρήσεις.
Οι Τούρκοι δικαστές αποφάσισαν τη φυλάκιση του Κοζίνογλου, ενώ οι φήμες για ένα ενδεχόμενο θανάσιμο πλήγμα κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ, εκ μέρους του, φούντωναν. Ο Κοζίνογλου γνώριζε πολλά από τα μυστικά της Άγκυρας. Σε περίπτωση που μιλούσε, θα δημιουργείτο μεγάλη πολιτική αναταραχή στην τουρκική πρωτεύουσα. Λίγο πριν πεθάνει, έστειλε σε μια εθνικιστική εφημερίδα της Τουρκίας μια σειρά χειρόγραφων επιστολών (οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα αμφισβητούν τη γνησιότητα των επιστολών). Σε αυτές τις επιστολές, ο Κοζίνογλου έκανε αναλυτική αναφορά στον σταδιακό έλεγχο όλων των κρατικών δομών της Τουρκίας από το ΑΚΡ και κυρίως στο θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν. Ανέλυε επίσης τη δράση του συγκεκριμένου κινήματος στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, αναφερόταν στα μεγάλα περιουσιακά στοιχεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία είναι “κρυμμένα” σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της “Κ”, ο Κοζίνογλου γνώριζε και άλλα προσωπικά μυστικά του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο έμπειρος Τούρκος πράκτορας υπογράμμιζε στις εν λόγω επιστολές του ότι στην ανατολική Μεσόγειο οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας (BND) –φυσικός σύμμαχος της ισραηλινής Μοσάντ για πολλούς Τούρκους αναλυτές– είχαν έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την αμερικανική CIA. Η Ουάσινγκτον στοχεύει στη διάδοση του μοντέλου της διακυβέρνησης του ΑΚΡ σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Όμως, το Βερολίνο προειδοποιεί: “Δημιουργείτε ένα τέρας, το οποίο σύντομα δεν θα μπορείτε να το ελέγξετε”, λέει στους Αμερικανούς αξιωματούχους…
Μια μικρή υποσημείωση αντί επιλόγου… Λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο του Κοζίνογλου, η τουρκική κυβέρνηση ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Βερολίνο σχετικά με τη δράση των γερμανικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται με την BND στην Τουρκία…
“Τυχαίο; Δεν νομίζω”, είναι το σλόγκαν μιας επιτυχημένης ελληνικής διαφήμισης…

Νίκος Στέλγιας, ανταποκριτής της κυπριακής έκδοσης της Καθημερινής στην Κωνσταντινούπολη
Στη φωτογραφία, ο πράκτορας της ΜΙΤ Kâsif Kozinoglu με τον τότε υπουργό Εξωτερικών İsmail Cem σε επίσκεψη στο Αφγανιστάν.
Απο το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...