Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα, το Κυπριακό και ο αραβικός κόσμος 1947-1974

Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να αναδείξει τα προβλήματα και τα διλήμματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην προς Ανατολάς πολιτική της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης να εντάξει τις ελληνοαραβικές σχέσεις στο ευρύτερο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Γι’ αυτό αναλύονται διεξοδικά η φιλοαραβική πολιτική της Ελλάδας και τα αποτελέσματά της· o διεθνής συσχετισμός δυνάμεων στην Εγγύς/Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις του στις τοπικές εξελίξεις· και η πολιτική των περιφερειακών κρατών με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία (Τουρκίας, Ισραήλ και Αιγύπτου), ιδιαίτερα σε σχέση με κρίσιμα για την περιοχή ζητήματα, όπως το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.


 Ο Γιάννης Σακκάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Μεσογείου στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μετέχει σε επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία λεξικού τοπωνυμίων. Στα βιβλία/μονογραφίες του περιλαμβάνονται:  Το Παλαιστινιακό – Ο σιωνισμός, οι Άραβες και ο διεθνής παράγοντας 1882-1948 και Οι Αραβες στη Νεότερη και Σύγχρονη Εποχή.


Από το STRATEGY REPORT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...