Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Προπαγάνδα της Άγκυρας από τη Θράκη μέχρι την Κίνα


Toυ Λάμπρου Καλλαρύτη

Η πίεση που ασκείται στα κόμματα λόγω του Μνημονίου και η συνακόλουθη ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού έχει ανοίξει την όρεξη της Αγκυρας, η οποία επιχειρεί, για μια ακόμη φορά, να χρησιμοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη για να διευρύνει την ούτως ή άλλως προκλητική παρέμβασή της.

Εκτιμώντας προφανώς ότι η οικονομική περιπέτεια της Ελλάδας αποτελεί ευκαιρία για να κλιμακώσει τη δραστηριότητά της, έδωσε δείγματα γραφής με την επίσκεψη προ ημερών στην περιοχή του νέου Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς. Ο κ. Ουράς, πέραν της συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αρη Γιαννακίδη, και βεβαίως με τους βουλευτές Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν (ο πρώτος διάγραμμένος από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος παραμένει), επισκέφθηκε την κριθείσα παράνομη από την ελληνική Δικαιοσύνη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».



Τώρα, το πώς γίνεται πρέσβης ξένης χώρας να επισκέπτεται σωματείο που έχει κριθεί παράνομο από το ελληνικό κράτος και να μην υπάρχει αντίδραση από τις Αρχές κανονικά θα έπρεπε να προκαλεί απορία, όμως είναι αυτή ακριβώς η ανοχή της εκάστοτε ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που έχει αποθρασύνει την Αγκυρα και λειτουργεί ασύδοτα στην ελληνική επικράτεια αγνοώντας τους νόμους.

Η… καταργηθείσα «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» είχε εκδόσει μάλιστα ανακοίνωση εν όψει της επίσκεψης του Κερίμ Ουράς, στην οποία ανέφερε τα εξής: «Ο πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Kerim Uras θα έρθει στις 8-10 Μαρτίου για επίσημη επίσκεψη στη Δυτική Θράκη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, στις 9-3-2012 και ώρα 15.00, θα συναντηθεί με τον κόσμο μας στην “Τουρκική Eνωση Ξάνθης”. Καλεσμένος είναι όλος ο λαός μας. Το Δ.Σ. της “Τουρκικής Eνωσης Ξάνθης”».

Ο Τούρκος πρέσβης συναντήθηκε (αυτό έλειπε) με τους ψευδομουφτήδες Ροδόπης Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, τους οποίους επίσης δεν αναγνωρίζει η ελληνική Πολιτεία, αλλά αυτά, όπως είπαμε, είναι «λεπτομέρειες». Ο Κερίμ Ουράς σε όλες του τις επαφές συνοδευόταν από το συντονιστή της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη, Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς.

Μετάθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες του θρακικού Τύπου, ο κ. Σαρνίτς μετατίθεται σύντομα στη… Μογγολία, στο Ουλάν Μπατόρ. Με αφορμή αυτό αξίζει να σχολιαστεί το εξής: Η Μογγολία συνορεύει με την Κίνα, όπου η Τουρκία εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για τους τουρκογενείς μουσουλμάνους Ουιγούρους, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της επαρχίας Ξινγιάνγκ (δυτική Κίνα, στα σύνορα με τη Μογγολία) και βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς εξέγερσης κατά του κινεζικού κράτους, το οποίο καταστέλλει βιαίως τις αποσχιστικές απόπειρες. Ο Ερντογάν είχε κάνει προ ετών λόγο για «γενοκτονία», αναφερόμενος σε επιχείρηση των κινεζικών αρχών κατά αποσχιστών Ουιγούρων, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί 184 άτομα, ενώ ο τουρκικός Τύπος αναφερόταν στους «Τούρκους αδελφούς της Κίνας».

Η σκληρή κινέζικη αντίδραση είχε έρθει μέσω της αγγλόφωνης εφημερίδας «China Daily», η οποία σε άρθρο με τίτλο «Μη διαστρεβλώνετε τα γεγονότα» έγραφε ότι 137 από τα 184 θύματα ήταν Κινέζοι Χαν και οι 47 Ουιγούροι, καλώντας τον Ερντογάν να «ανακαλέσει τα σχόλιά του που συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Εχοντας αυτά υπ’ όψιν, η μετάθεση Σαρνίτς στη Μογγολία, θεωρούμενη κοιτίδα των Τούρκων, θα μπορούσε να έχει θεωρητικό ενδιαφέρον, λόγω της γειτνίασης με την Ξινγιάνγκ -στην οποία είναι μάλλον δύσκολο να ανοίξουν προξενείο οι Τούρκοι- και της… τεχνογνωσίας του Τούρκου προξένου σε θέματα αλυτρωτικής προπαγάνδας.

Αυτό, βέβαια, είναι σενάριο και υπόθεση. Αυτά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης είναι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τους Ουιγούρους και η καχυποψία των Κινέζων για το ρόλο της Αγκυρας στις αναταραχές. Υπ’ αυτή την έννοια, μπορεί να πει κάποιος ότι από τη στιγμή που οι Τούρκοι έχουν το θράσος να ανακατεύονται σε αποσχιστικές ενέργειες στην Κίνα, δεν είναι περίεργο που κάνουν ό,τι κάνουν στη Θράκη. Η διαφορά είναι ότι οι Κινέζοι, εν αντιθέσει με τους δικούς μας, σε τέτοια θέματα δεν αστειεύονται.

Τύπος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...