Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Προσαγωγές 29 αποστράτων Tούρκων αξιωματικών για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997


Στη φυλακή η ηγεσία των ΤΕΔ την περίοδο των Ιμίων: İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir και Güven Erkaya.
Μετά από εντολή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών (HSYK) της Τουρκίας, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε έρευνες στις κατοικίες απόστρατων αξιωματικών που διατηρούσαν υψηλά αξιώματα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 1997 καθώς φέρονται να είχαν εμπλακεί στο μεταμοντέρνο πραξικόπημα εκείνης της περιόδου. Συνολικά εκδόθηκαν 31 εντάλματα συλλήψεων ενώ εντοπίσθηκε και προσήχθη ο πρώην Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός ε.α. Çevik Bir, ο οποίος φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της κυβέρνησης Necmettin Erbakan στις 28 Φεβρουαρίου 1997 και θεωρείται επικεφαλής της σκληροπυρηνικής Δυτικής Ομάδας Εργασίας (BÇG). 

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 29, ανάμεσα στους οποίου βρίσκονται ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός ε.α. İsmail Hakkı Karadayı, ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) Στρατηγός ε.α. Tuncer Kılınç και ο πρώην διοικητής της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων Αντιστράτηγος ε.α Erdal Ceylanoğlu ενώ καταζητούνται οι Συνταγματάρχες ε.α Eser Şahan και Cengiz Çetinkaya, οι οποίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι ο Στρατηγός ε.α. Çevik Bir είχε κληθεί παλαιότερα να καταθέσει ως ύποπτος για τη σχεδιαζόμενη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου πρωθυπουργού ενώ συγκαταλέγεται μαζί με τον τότε Ναύαρχο Güven Erkaya και την πρωθυπουργό Tansu Çiller στους βασικούς πρωταγωνιστές της κρίσης των Ιμίων.
Ο Çevik Bir πίσω από τον Kenan 
Evren.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...