Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Μία... γοργόνα ως το νέο σύμβολο της Θεσσαλονίκης


Μια γοργόνα θέλουν να κάνουν πρέσβειρα της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό οι επαγγελματίες και έμποροι της πόλης, προτείνοντας η μοναδική ιστορία της αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου να διαδοθεί μέχρι τα... πέρατα του κόσμου.



Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων ν. Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, ιστορικά, δεν είναι ο Λευκός Πύργος αλλά η «Γοργόνα Θεσσαλονίκη». Όπως υποστηρίζουν, καμία άλλη πόλη στον κόσμο ολόκληρο δεν έχει για το όνομά της μια τέτοια μοναδική ιστορία, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, που, σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, ήταν σφόδρα ερωτευμένη με τον ετεροθαλή αδελφό της, τον Μέγα Αλέξανδρο.
Πρόκειται για τον θρύλο εκείνο με τον οποίο οι Έλληνες είναι περισσότερο εξοικειωμένοι – μεγαλωμένοι θα έλεγε κανείς μαζί του – αυτόν της γοργόνας που σταματάει τα καράβια και ρωτάει με πόνο αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος και, όποτε πάρει αρνητική απάντηση, προκαλεί τρικυμία και βουλιάζει το καράβι. Όταν, όμως, πάρει την απάντηση:
«Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει»
Νιώθει αγαλλίαση και αφήνει το καράβι να φύγει.
Είναι η αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατά τη λαϊκή παράδοση, όταν ο αδερφός της βρήκε το αθάνατο νερό, ζήλεψε και το ήπιε εκείνη, με αποτέλεσμα ο Αλέξανδρος να την καταραστεί. Ή κατά μία άλλη εκδοχή ο Αλέξανδρος της ανέθεσε να βρει το αθάνατο νερό κι εκείνη το βρήκε. Αλλά, καθώς το πήγαινε στον αδερφό της, έπεσε, σκορπώντας όλο το νερό. Τότε από τη θλίψη της που ο αδερφός της έχασε εξαιτίας της την αθανασία, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στη θάλασσα. Οι θεοί, όμως, τη λυπήθηκαν και τη μεταμόρφωσαν σε γοργόνα – μισή γυναίκα, μισή ψάρι – και από τότε προσπαθεί να καθησυχάσει τις τύψεις της, ζητώντας απ’ τα περαστικά πλοία να μάθει, αν ζει ο αδερφός της…
Στο πλαίσιο αυτό -και βάσει αυτής της μοναδικής ιστορίας-, η ΟΕΕΘ προτείνει να φιλοτεχνηθεί και να τοποθετηθεί άγαλμα της «Γοργόνας Θεσσαλονίκης» στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, στην παλιά Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας, απέναντι από το νέο δημαρχείο, ή στην προβλήτα απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας, στο λιμάνι της πόλης. Όπως επισημαίνει, υπάρχει ήδη έτοιμη πρόταση από το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων, σε συνεργασία με τον γνωστό γλύπτη κ. Παλαιολόγου για την κατασκευή αυτού του αγάλματος, σε μεγάλες διαστάσεις (έξι-επτά μέτρα).

Αυτή η πρόταση, όπως και άλλες, στις οποίες γνωμοδότησε η Επιτροπή Τουρισμού της Ομοσπονδίας, περιλαμβάνονται σε υπόμνημα που η ΟΕΕΘ απέστειλε στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, τους υφυπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

MacedoniaHellenicLand.Eu

Read more at: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/3227/1/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...