Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η αστυνομία παραδέχεται ότι φωτογραφίζει και κινηματογραφεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων



Η φωτογράφιση και η κινηματογράφηση από πλευράς της Αστυνομίας γίνεται για σκοπούς πρόληψης του εγκλήματος και για σκοπούς έρευνας, σε περιπτώσεις όπου θα διερευνηθούν υποθέσεις για την διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξε παραδοχή πως ο Αστυνομικός που κινηματογραφούσε κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας των ποιμνιοτρόφων έξω από το Προεδρικό δεν ήταν της ΚΥΠ, αλλά της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠ.ΕΓ.Ε) και ερωτηθείς γιατί η Αστυνομία θέλει να κινηματογραφεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή άλλα συμβάντα, ο κ. Αγγελίδης απάντησε ότι έχουν δηλώσει με βάση δημοσίευμα εφημερίδας του Σαββάτου ότι ο αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν στην συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μέλος της Αστυνομίας, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών στο Αρχηγείο Αστυνομίας.


«Οσον αφορά το θέμα αυτό, είναι συνήθης αστυνομική πρακτική σε κάποιες εκδηλώσεις όπως και στην προκειμένη περίπτωση, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις κριθεί αναγκαίο, είτε να φωτογραφίζονται είτε να βιντεογραφούνται και αυτό γίνεται για σκοπούς πρόληψης του εγκλήματος και για σκοπούς έρευνας, σε περιπτώσεις όπου θα διερευνηθούν υποθέσεις για την διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι όταν πρόκειται σε περιπτώσεις έρευνας για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, το οποιοδήποτε υλικό θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ανακρίσεων δεν θα είναι μόνο αυτό το οποίο έχει καταγραφεί, αλλά θα συνεχίσουν και οι εξετάσεις είτε με αναγνωρίσεις προσώπων ή και άλλες έρευνες που θα γίνουν από πλευράς της Αστυνομίας.
«Το μέλος διενεργεί αυτό το καθήκον, παρά το γεγονός το ότι είναι εκπαιδευμένο ή όσοι ασχολούνται είναι εκπαιδευμένοι, όταν και εφόσον χρειαστεί και θα κληθεί στο δικαστήριο θα είναι σε θέση να δώσει στοιχεία και θα αναφερθούν τα γεγονότα όσον αφορά και το υλικό το οποίο έχει καταγραφεί όταν πρόκειται για κινηματογράφηση οποιουδήποτε συμβάντος, οπότε δεν υπάρχει οτιδήποτε που να επηρεάζει είτε ειρηνικές εκδηλώσεις είτε οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Θα υπάρξει μαρτυρία και θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντεξετάσει ή και το δικαστήριο να κρίνει εάν έγιναν στα πλαίσια των καθηκόντων της Αστυνομίας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπήρχαν και άλλοι Αστυνομικοί, παραδείγματος χάριν του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (ΟΠΕ), ο κ. Αγγελίδης είπε ότι υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας.
«Το γεγονός εάν υπήρχαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Εκείνο, το οποίο γνωρίζω είναι ότι υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός μελών για αστυνόμευση, για έλεγχο και ασφάλεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν όταν καταρτίζεται ένα σχέδιο για μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως η εκδήλωση στο Προεδρικό, και αποφασίζεται να υπάρχει εκεί ένας κάμεραμαν της Αστυνομίας, υπάρχει και συνεργασία με μέλη της ΚΥΠ, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η διαταγή επιχείρησης περιλαμβάνει τα καθήκοντα αυτών των οποίων θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση για αστυνόμευση ή για οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα θα δοθούν οδηγίες.

«Στο γενικότερο πλαίσιο ξεκαθαρίζεται ότι η Αστυνομία κατά πόσο συνεργάζεται με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, εκτός του θέματος το οποίο μιλούμε, σε θέματα ασφάλειας του κράτους σίγουρα υπάρχει συνεργασία», ανέφερε.
Ερωτηθείς πώς θα αισθανόταν εάν η Αστυνομία τον κινηματογραφούσε και τον φωτογράφιζε, ενώ συμμετείχε σε μία ειρηνική εκδήλωση, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η ερώτηση είναι υποθετική. «Εχετε μιλήσει για παρακολούθηση από την ΚΥΠ, εγώ έχω δηλώσει ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μέλος της Αστυνομίας και συγκεκριμένης Υπηρεσίας. Από πλευράς δικής μου, αν εννοείτε κατά πόσο θα ήμουν πολίτης, από τη στιγμή που θα ήταν ειρηνική εκδήλωση και συμμετείχα σε μια τέτοια εκδήλωση, από τη στιγμή που δεν είχα οποιοδήποτε πρόβλημα ή δεν είχα παρεκτραπεί, δεν θα είχα κανένα προσωπικά πρόβλημα για αυτό το θέμα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κινηματογράφηση ή η φωτογράφιση από τους Αστυνομικούς μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, δηλαδή να βγάλει εκτός εαυτού τους διαδηλωτές, ο κ. Αγγελίδης είπε πως δεν νομίζει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.
Σε παρατήρηση ότι και στην εκδήλωση των Αστυνομικών στο Προεδρικό, υπήρχαν άλλοι Αστυνομικοί οι οποίοι φωτογράφιζαν τους συναδέλφους τους, και ερωτηθείς αν δηλαδή οι Αστυνομικοί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι έχει απαντήσει τις ερωτήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα και ότι είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...