Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αρμενία δηλώνει έτοιμη για πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν


Ο αιμοσταγής δολοφόνος υπολοχαγός Ramil Safarov είχε υποδοχή ήρωα στο Αζερμπαϊτζάν.
Κλιμάκωση της έντασης σημειώνεται στις σχέσεις της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν αλλά και με την Ουγγαρία με αφορμή τη διπρόσωπη στάση του Μπακού στην υπόθεση Samarov. Στις 19 Φεβρουαρίου 2004 ο Αζέρος υπολοχαγός Ramil Safarov (δεξιά στη φωτό) αποκεφάλισε με τσεκούρι τον 26χρονο Αρμένιο συνάδελφό του, υπολοχαγό Gurgen Margaryan στον ύπνο του ενώ αποπειράθηκε να τραυματίσει έναν ακόμα αξιωματικό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε σχολείο εκμάθησης ξένων γλωσσών του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία. Στις 13 Απριλίου 2006, δικαστήριο της Βουδαπέστης καταδίκασε τον Safarov σε ισόβια όμως το Μπακού πέτυχε την έκδοση του με τη διαβεβαίωση ότι ο καταδικασμένος αξιωματικός θα εξέτιε την ποινή του στο Αζερμπαϊτζάν. Την περασμένη Παρασκευή 31 Αυγούστου, ο Ramil Safarov επέστρεψε στο Μπακού με υποδοχή ήρωα ενώ το καθεστώς Αliyev όχι μόνο του απένειμε χάρη αλλά τον προήγαγε σε ταγματάρχη ενώ του χορηγήθηκε σπίτι και του κατεβλήθησαν οι μισθοί του για τα οκτώ χρόνια που πέρασε στις φυλακές της Ουγγαρίας!

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ουγγαρία ενώ κατήγγειλε το Αζερμπαϊτζάν ως «μια χώρα όπου δίνονται παράνομες διαταγές αποφυλάκισης και όπου δοξάζεται δημόσια όποιος μπάσταρδος σκοτώνει ανθρώπους επειδή είναι Αρμένιοι». Με νέο του μήνυμα, ο πρόεδρος της Αρμενίας ανακοίνωσε πως «δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δήλωσε πως είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την απόφαση του Μπακού ενώ η ουγγρική κυβέρνηση κάλεσε χθες τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν για να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την «απαράδεκτη» χάρη που δόθηκε στον φυλακισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...