Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας στην υπόθεση του τουρκικού δίκτυου κατασκοπείας


στην ην Αθήνα, υπηρέτησε για πολλά χρόνια στη Διεύθυνση Τουρκίας – Κύπρου του ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα, λόγω της εξειδικεύσεώς του στα ελληνο-τουρκικά, να τοποθετηθεί το 1996 έως το 2000 Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησαν τοποθετήσεις του στη Νέα Υόρκη, στην Αυστραλία και στην Αθήνα, από όπου, το 2007 τοποθετήθηκε στο σημαντικότερο μετερίζι της Ελληνικής διπλωματίας, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, όπου υπηρέτησε επί 4.5 χρόνια. Το Μάρτιο του 2012, ύστερα από 35 έτη ευδόκιμης υπηρεσίας στο Διπλωματικό Σώμα αφυπηρέτησε.
Η Τουρκία προσπαθεί να εμπλέξει το όνομα του πρώην πρέσβη στην Άγκυρα Φώτη Ξυδά στην υπόθεση του δικτύου κατασκοπείας.
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που εμπλέκουν την Ελλάδα στην υπόθεση του δικτύου κατασκοπείας που χρησιμοποιούσε ιερόδουλες και ομοφυλόφιλους για να εκβιάζει και να υποκλέπτει απόρρητες πληροφορίες από Τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς αξιωματούχους με σκοπό την πώλησή τους σε τρίτους. Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Zaman, επικαλούμενο δικαστικές πηγές, εμπλέκει ευθέως το όνομα του πρώην πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φώτη Ξυδά, ως αποδέκτη απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών της Τουρκίας. 


Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρεται σε 6σέλιδο έγγραφο που υπήρχε σε φάκελο με την ονομασία  “Pandora” στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του επιχειρηματία και φερόμενου ως επικεφαλής του δικτύου, Bilgin Özkaynak, το οποίο εμπεριείχε ευαίσθητες πληροφορίες για τα προγράμματα υποβρυχίων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ναυτικά επιχειρησιακά σχέδια σε περιόδο κρίσης ή πολέμου. Σε αυτά τα έγγραφα αναγράφεται, πάντα κατά την εφημερίδα, η εξής σημείωση: “Είναι πολύτιμα έγγραφα από τον Bülent Kul. Είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο Ξυδάς. Ως πληρωμή γι΄αυτό, ας δώσουμε στον [Πλοίαρχο] Bülent [Kul] ό,τι θελήσει. Αν θέλει γυναίκα, δωσ΄του γυναίκα. Αν θέλει χρήματα, δωσ΄του χρήματα“.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι από παλαιότερο δημοσίευμα του αμυντικού περιοδικού Savunma ve Havacılık προκύπτει ότι ο Bülent Kul έχει υπηρετήσει στο υποβρύχιο Gür (S357) Tύπου 209/1400 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το δίκτυο κατασκοπείας πούλησε και άλλα επιχειρησιακά σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις Ελληνικές αρχές, ένα εκ των οποίων αφορούσε τις Τουρκικές ενέργειες σε περίπτωση στρώσης ναρκοπεδίου στα Ελληνο-τουρκικά σύνορα από τον Ελληνικό Στρατό.
Το δημοσίευμα αναφέρει ψευδέστατα πως οι αστυνομικές έρευνες για την εξάρθρωση του δικτύου ξεκίνησαν δύο μήνες μετά την αναχώρηση του πρέσβη από την Τουρκία ενώ είναι γνωστό πως η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2010, όπου και πάλι υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...