Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ν.Καζαντζάκης στην Ασκητική: "Είσαι ελεύθερος άνθρωπος. Όχι μισθοφόρος"


Από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, του οποίου η πένα έχει σχολιασθεί ποικιλοτρόπως και από πολλούς, ο Νίκος Καζαντζάκης (1833-1957) δεν ήταν ένα, αλλά πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γιατί πάντα εκτιμούσε την ιστορική στιγμή και συμπορευόταν μαζί της. Φιλόσοφος, ποιητής, δημοσιογράφος, μεταφραστής, θεατρικός συγγραφέας…άλλαξε τη νεοελληνική διανόηση.
Στο έργο του, «Ασκητική» (Salvatores Dei), εκφράζει όλες του τις μεταφυσικές ανησυχίες του και όλα του τα πιστεύω. Όπως και ο ίδιος έγραψε, «η Ασκητική είναι η πιο σπαραχτική Κραυγή της ζωής μου».

Η «Ασκητική», είναι επηρεασμένη κατά πολύ από τον Μπερξόν και την Κοσμοθεωρία του Νίτσε. Για τον Νίτσε έλεγε ο ίδιος, «ο Νίτσε με δίδαξε πως δεν πρέπει ποτέ να 'χεις μια αντίληψη για τη ζωή που να σου επιτρέπει ελπίδες και ανταμοιβές. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος, όχι μισθοφόρος. Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, [αυτό] είναι η αληθινή ελευθερία».
Το κυνήγι της ελευθερίας για τον Καζαντζάκη ήταν το υπέρτατο χρέος του ανθρώπου. Η έννοια της ελευθερίας και του ανθρώπου ταυτίζονται και η πρώτη προηγείται της ανθρώπινης πραγματικότητας. Για να κατακτηθεί η ελευθερία απαιτείται η απουσία του φόβου και της ελπίδας και η μετατροπή της ανάγκης σε βούληση.
Για την πολιτική ελευθερία, ο Καζαντζάκης ακολουθεί το πρότυπο του Ρουσώ, όπου ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πράττει ότι θέλει μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο θεσπισμένο με νόμους και ηθικά προστάγματα.
Απόσπασμα από την "Ασκητική"
Χρέος έχεις και μπορείς στο δικό σου τον τομέα να γίνεις ήρωαςΑγάπα τον κίντυνο. Τι είναι το πιοδύσκολοΑυτό θέλω! Ποιο δρόμο να πάρειςΤον πιο κακοτράχαλον ανήφοροΑυτόν παίρνω κι εγώακολούθα μου! Να μάθεις να υπακούςΜονάχα όποιος υπακούει σε ανώτερο του ρυθμό είναιλεύτερος. Να μάθεις να προστάζεις. Μονάχα όποιος μπορεί να προστάζει είναι αντιπρόσωπος μουαπάνω στη γης ετούτη.
Ν’ αγαπάς την ευθύνηΝα λες: Εγώεγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γηςΑν δε σωθεί,εγώ φταίω. Ν’ αγαπάς τον καθένα ανάλογα με τη συνεισφορά του στον αγώναΜη ζητάς φίλους ναζητάς συντρόφους
Τίποτα δεν υπάρχειΜήτε ζωήμήτε θάνατοςΚοιτάζω την ύλη και το νου σα δυο ανύπαρχταερωτικά φαντάσματα να κυνηγιούνταινα σμίγουννα γεννούν και ν’ αφανίζουνταικαι λέω: «Αυτόθέλω
Ξέρω τώρα δεν ελπίζω τίποταδε φοβούμαι τίποταλυτρώθηκα από το νου κι από την καρδιά,ανέβηκα πιο πάνωείμαι λεύτεροςΑυτό θέλωΔε θέλω τίποτα άλλοΖητούσα ελευτερία
[Πηγή tvxs.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...