Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ενισχύεται η Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών



Μέσω της «αναζωογονήσεως» του υπάρχοντος αλλά ξεχασμένου θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ), πρόκειται να εμπλουτιστεί το στελεχιακό δυναμικό της επίλεκτης Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρώην διοικητής της Διοικήσεως και νυν Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης ΠΝ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ηλεκτρονικής εφημερίδας "Παραπολιτικά" και επιβεβαιώνοντας  το προ διημέρου σχετικό ρεπορτάζ της, περί ανάγκης εισροής νέου αίματος στη ΔΥΚ αφού έχει μειωθεί ανησυχητικά ο αριθμός των ανδρών της.

«Πρόκειται για ένα παλαιό θεσμό που έχει ατονίσει τώρα, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να ανανεωθεί το προσωπικό της ΔΥΚ, χωρίς να κάνουμε προσλήψεις μονίμων με την έννοια που ορίζει η πολιτεία (και η ΕΕ)» τόνισε ο Αρχηγός για να προσθέσει: 
«Οι ΟΒΑ θα προέρχονται από ναύτες που θα έχουν κληθεί να υπηρετήσουν τη θητεία τους, που τώρα είναι 12 μήνες. Θα καλούνται από τους ναύτες αυτούς όσοι θέλουν να περάσουν την εκπαίδευση της ΔΥΚ διάρκειας 6,5 μηνών. Όσοι την περάσουν με επιτυχία θα μπορούν να συνεχίσουν την υπόλοιπη θητεία τους στη ΔΥΚ και μετά να ανακαταταγούν σε αυτήν για 3 χρόνια με δικαίωμα ανανεώσεως για άλλα 3.

Επομένως, και σε θεωρητικό επίπεδο, η ΔΥΚ θα έχει ένα εκπαιδευμένο στέλεχός της για περίπου 6-6,5 χρόνια. Αν κάθε χρόνο από τις κληρουχίες των ναυτών ενταχθούν στη ΔΥΚ 22-25 νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς, η Διοίκηση θα μπορεί να κάνει άνετα τη δουλειά της.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι σοβαρό γιατί ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της είναι περί τα 35 χρόνια, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει πρακτικά, λόγω αφενός μεν των συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων, αλλά και της μη πρόσληψης ΕΠΟΠ τα τελευταία χρόνια και της εξαιρετικά μικρής στρατιωτικής θητείας που καθιστά ασύμφορη για το ΠΝ την εκπαίδευση ναυτών στη ΔΥΚ που μετά λίγο καιρό θα απολυθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...