Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Δίαυλος επικοινωνίας με τον αλβανικό παράγοντα της ΠΓΔΜ


η
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Fatmir Basimi, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, προερχόμενο από το αλβανικό DUI.
Για ονομασία με «καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και που βεβαίως δε θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευαισθησίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΠΓΔΜ Fatmir Besimi. «Στρατηγικός στόχος της Ελλάδος είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του οράματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Από την πλευρά του, ο Fatmir Besimi, εκφράζοντας και την επίσημη θέση του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση Gruevski και συχνά προκαλεί τη δυσαρέσκεια του σλαβικού στοιχείου, τόνισε την ανάγκη επίτευξης σύντομα αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα επιτρέψει και στη χώρα του να κοιτάξει προς το μέλλον.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης της αλβανικής πτέρυγας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με στόχο την πρόοδο της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο, ο ηγέτης του αλβανικού DUI, Ali Ahmeti, προκάλεσε αίσθηση και τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό όταν ζήτησε με άρθρο του αποφασιστικά βήματα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας ότι η υπομονή των Αλβανών στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα αυτό, εξαντλείται. Ο Ahmeti πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, σε μία από τις σπανιότατες περιπτώσεις που ένας Αμερικανός αντιπρόεδρος συναντάται με προέδρους κομμάτων και όχι κυβερνήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...