Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τουρκική πυραυλάκατος ανέκοψε την πορεία ιταλικού πλοίου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκική πυραυλάκατος παρεμπόδισε την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για λογαριασμό της CYTA (για πόντιση καλώδίου) στα όρια των οικοπέδων 7 και 1.
Τουρκική πυραυλάκατος παρεμπόδισε την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για λογαριασμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Επεισόδιο στα ανοικτά της Πάφου στη Κύπρο σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα όταν πυραυλάκατος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε και απέκοψε τελικά την πορεία πλοίου που ενεργούσε  βυθομέτρηση με σκοπό την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών για λογαριασμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης, το ιταλικής σημαίας πλοίο ODIN FINDER έπλεε στα νοτιοδυτικά της Κύπρου όταν προσεγγίσθηκε από τουρκική πυραυλάκατο, η οποία είχε ξεκινήσει από τη κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το πλήρωμα της τουρκικής πυραυλακάτου ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τον κυβερνήτη του ιταλικού πλοίου να σταματήσει τις εργασίες του, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

 Το ODIN FINDER προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες του, αλλά η πυραυλάκατος ανέκοψε την πορεία του, αναγκάζοντας το σε ελιγμό, ενώ διενεργούσε συνεχώς κύκλους γύρω από το ιταλικό πλοίο. Αμέσως το ιταλικής σημαίας πλοίο επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας οδηγίες. Τελικά, μετά από επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ιταλικό πλοίο κατευθύνθηκε προς τις ακτές της Πάφου, όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τουρκική πυραυλάκατος παρέμεινε στα ανοικτά της Πάφου, προκειμένου να εμποδίσει τυχόν νέα προσπάθεια του πλοίου να επιστρέψει στην περιοχή ενώ λίγες ώρες μετά εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή δεύτερο τουρκικό πολεμικό πλοίο, το οποίο παρέμεινε στην περιοχή μέχρι το Σάββατο. Το ίδιο απόγευμα συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας και του Α/ΓΕΕΦ ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διαβήματα, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό (δεύτερο στη δυτική ΑΟΖ) παρενόχλησης εκ μέρους του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού το τελευταίο δίμηνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...