Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ισαάκ, Σολωμέ δεν θα σας ξεχνώ ποτέ - Πορεία τιμής και μνήμης

Ισαάκ, Σολωμέ δεν θα σας ξεχνώ ποτέ - Πορεία τιμής και μνήμης 2013
Ισαάκ, Σολωμέ δεν θα σας ξεχνώ ποτέ! Δεκαεπτά χρόνια έχουν παρέλθει και οι εθνικιστές δεν ξεχνούν πως οι Τούρκοι ξυλοκόπησαν άγρια και μέχρι θανάτου τον Ισαάκ, δεν ξεχνούν πως με μία σφαίρα σταμάτησαν τον ρου της ζωής του Σολωμού Σολωμού καθώς προσπαθούσε, αναρριχώμενος στον ιστό, να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Δεν ξεχνούν και τιμούν. Συγκεκριμένα, 200 και πλέον μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), τίμησαν με την παρουσία τους, τους δύο σύγχρονους ηρωομάρτυρες του κυπριακού Ελληνισμού, τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

Αρχικά, τα μέλη μας παρέστησαν στην εκκλησία του Παραλιμνίου, στο ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρώων, μετά το πέρας του οποίου ακολούθησε πορεία διασχίζοντας όλη την πόλη του Παραλιμνίου. Τα μέλη του κινήματός μας πορεύθηκαν με άρτια οργάνωση και χωρίς να πτοούνται από την αφόρητη ζέστη, καθώς τα συνθήματά μας αντηχούσαν σε ολόκληρη τη διαδρομή. Η πορεία των εθνικιστών απέσπασε αρκετά θετικά σχόλια αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που στη θέα των μελών του κινήματός μας ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, ενώ ηλικιωμένες γυναίκες φώναζαν με δάκρυα στα μάτια «συνεχίστε τον αγώνα σας».
Στο χώρο διεξαγωγής του τρισαγίου, το χάσμα που χωρίζει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) από τον συρφετό των φτηνών πολιτικών κομμάτων, ήταν πρόδηλο. Ενώ όλοι φρόντιζαν να βρουν μία θέση στη σκιά, οι εθνικιστές, με ατσάλινο φρόνημα, παρέμειναν κάτω από τον ήλιο, παρά την ανυπόφορη ζέστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατατέθηκε στεφάνι από τον υπεύθυνο Παραλιμνίου, Λίνο Παπαγιάννη, εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού  Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ). Επίσης στεφάνι κατατέθηκε εκ μέρους του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, από εκπρόσωπο του κινήματός μας.

IMG 5254 89eb5
Η εκδήλωση τιμής συνεχίστηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στον τόπο όπου οι Ισαάκ και Σολωμού άφησαν την τελευταία τους πνοή το 1996 και παράλληλα πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκεί, αντιπροσωπεία του κινήματος πέρασε στην νεκρά ζώνη και έφθασε λίγα μόλις μέτρα μακριά από το τουρκικό φυλάκιο, όπου πάνοπλοι τούρκοι στρατιώτες παρακολουθούσαν με αγωνία τις κινήσεις των μελών μας. Εκεί κατατέθηκε κοινό στεφάνι εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος, με τους τούρκους να συνεχίζουν να παρακολουθούν σαστισμένοι.
isaak-solomou-1 ea29c
isaak-solomou-2 d1ad6
Εν συνεχεία, και αφού η αντιπροσωπεία του κινήματός μας επέστρεψε από την νεκρά ζώνη, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και εκφωνήθηκαν δύο σύντομες ομιλίες. Ο υπεύθυνος της Τ.Ο. Αμμοχώστου, Λίνος Παπαγιάννης, απηύθυνε μήνυμα αγώνα και τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο μετά την παρέλευση μόλις 17 χρόνων, οι πλείστοι να ξεχνούν πως χάθηκαν άνανδρα ο Ισαάκ και ο Σολωμού. Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστος Χρίστου, ο οποίος, με μία σύντομη ιστορική αναδρομή στα όσα εκτυλίχθησαν το 1996, υπερτόνισε την δολιότητα με την οποία είχε χειριστεί τότε το ζήτημα η κυβέρνηση Κληρίδη. Υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει αλλά θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.
IMG 5341 92f14
Μπορεί 17 χρόνια πριν, ο Σολωμός να μην πρόλαβε να κατεβάσει την τουρκική σημαία, μα τα μέλη μας συνέχισαν κατά κάποιον τρόπο το έργο του. Λίγα μέτρα μακριά από το τουρκικό φυλάκιο και υπό την επιτήρηση των κυανόκρανων, κάηκε η σημαία του εχθρού, περνώντας το μήνυμα στα τουρκικά σκυλιά πως μια μέρα θα ξαναγυρίσουμε και ότι δεν θα αφήσουμε καμιά θυσία να ξεχαστεί !
IMG 53488 a9b7c
IMG 5363 c8e65
IMG 5376 3c88d
Η λήξη της όλης εκδήλωσης απότισης φόρου τιμής στους ηρωομάρτυρες Ισαάκ και Σολωμού, εδόθη με τον Εθνικό Ύμνο και με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να επέλθει η δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού και να κυματίσει η γαλανόλευκη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού μας. Σολωμέ, Αναστάση, το οδόφραγμα θα σπάσει!
IMG 5264 48137
IMG 5181 9025a
IMG 5213 6b9bf
IMG 5224 1a9c0
IMG 5310 758cc
IMG 5327 d840c
IMG 5304 bef9b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...