Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ομιλία για την άγνωστη δολοφονία του Αντρέα Παντελίδη στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης


Ομιλία για την άγνωστη δολοφονία του Αντρέα Παντελίδη στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 τα μέλη και οι φίλοι του Εθνικού  Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ) είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μία συνταρακτική μαρτυρία για μία άγνωστη σε πολλούς πτυχή της ιστορίας, την άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντρέα Παντελίδη. Η ομιλία διεξήχθη στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Κινήματος στη Λευκωσία με εκλεκτό προσκεκλημένο τον κ. Σταυράκη Αριστείδου, σύζυγο της αδερφής του ήρωα. Ο ομιλητής απέδωσε σε λέξεις με γλαφυρότητα τα όσα έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο.


Την όλη ομιλία ξεκίνησε ο συναγωνιστής και υπεύθυνος της Κεντρικής Οργάνωσης Λευκωσίας, Γεάδης Γεάδη, κάνοντας αναφορά στην ουσιαστικά παρωδία δημοκρατίας που επικρατούσε επί καιρώ μακαριακού καθεστώτος καθώς ήταν έντονη η λογοκρισία, ουκ ολίγες οι απειλές εναντίον των «αντιφρονούντων» και καταγράφονται επίσης ξυλοδαρμοί όσων τολμούσαν να εκφέρουν λόγο που ερχόταν σε αντίθεση με τα όσα ενστερνιζόταν ο «εθνάρχης».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κύριος Σταυράκης, κάνοντας μνεία στην πλούσια δράση του Αντρέα Παντελίδη στις τάξεις της ΕΟΚΑ στις οποίες είχε ενταχθεί καθώς και στην ανυποχώρητη θέση του ενάντια στις προδοτικές συνθήκες Ζυρίχης- Λονδίνου που είχαν υπογραφεί. Ο ομιλητής με αισθήματα συγκίνησης επικέντρωσε τον λόγο του στο πόσο άνανδρα πυροβολήθηκε ο ήρωας μόλις λίγες μέρες πριν από το γάμο της αδερφής του. Ο Αντρέας Παντελίδης στα 22 του χρόνια δέχθηκε μοιραία σφαίρα και έλαβε μία θέση ανάμεσα στους αναρίθμητους ήρωες του έθνους, προδομένος αλλά ποτέ λησμονημένος στις συνειδήσεις όσων πάλλεται ο σφυγμός του ιστορικού χρέους. Αυτοί που πάτησαν την δειλή σκανδάλη, ΔΗΘΕΝ άγνωστοι, ποτέ δεν τιμωρήθηκαν για  την ανομία τους αυτή καθώς το ισχύον καθεστώς είχε φροντίσει να τους διαφυλάξει από τον δημόσιο διασυρμό.

image a1646
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ομιλητής υπογράμμισε την γενναία συμπεριφορά  της μητέρας του ήρωα, κας Ελένης Παντελίδη. Το σθένος που πήγαζε από την γυναίκα αυτή καθώς και οι αξίες και τα εθνικά ιδανικά που είχαν εμποτίσει το είναι της, την ωθούσαν να μην σωπάσει. Ζητούσε δικαίωση και μαχόταν μονάχη της όρθια σε έναν κόσμο ερειπίων, εναντίον όλων των «κεφαλών» της τότε εποχής. Μοναδικό της όπλο η αλύγιστη καρδιά της και αδιαπραγμάτευτο αίτημα η γνώση της αλήθειας για το τι συνέβη στο γιο της.
Οργάνωνε διαμαρτυρίες, ζητούσε επίμονα συναντήσεις με τον υπουργό εσωτερικών Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και με τον Μακάριο, επιχειρώντας να βρει μία απάντηση στα ερωτήματα της. Μα μάταια… Όλες της οι ελπίδες να τιμωρηθούν οι ένοχοι αποβαίνουν φρούδες. Το πολιτικό κατεστημένο έχει πλοκάμια που την περικυκλώνουν και προσπαθούν να την ακινητοποιήσουν. Αυτή ασυμβίβαστη στις προτάσεις που της γίνονταν, να δεχθεί χρήματα για να υποχωρήσει, απαντούσε  με τον αγώνα της σχεδόν μόνη ενάντια σε πολλούς. Ώσπου νικάται από το γήρας και φεύγει για να συναντήσει τον γιο της.
Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε συζήτηση στο πλαίσιο ερωτήσεων που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους.
Τα πρόσφατα χρόνια, τα τσιράκια της παρούσας κυβέρνησης μεταβαίνουν στο μνημόσυνο του ήρωα και της μητέρας του για να τους τιμήσουν δήθεν. Τουλάχιστον οξύμωρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση αυτή. Ο κύκλος από τον οποίο άτομα ήταν αφενός εμπλεκόμενα στο θάνατο του αγωνιστή Αντρέα Παντελίδη και αφετέρου ενέπαιζαν την μητέρα του, παρίσταται σήμερα στα μνημόσυνα. Ε λοιπόν κύριοι, σωπάστε τους ξύλινους λόγους σας! Σημασία πια έχει η απόδειξη σεβασμού στους ήρωες με τις καθημερινές μας ενέργειες. Φτάνει με τα θεατρινίστικα προσωπεία σας! Πάρτε το χαμπάρι πως οι χώροι απότισης φόρου τιμής στους ήρωες δεν είναι σκηνή για να υποδύεστε τους ρόλους σας και στην αυλαία του έργου να πέφτει το χειροκρότημα από τους αδαείς. Μπροστά σας θα στέκονται οι εθνικιστές που θα δείχνουν στον κόσμο τον δρόμο της αφύπνισης μακριά από τον λήθαργο που εδώ και χρόνια τον έχετε βυθίσει! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...