Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Θρασύτατη τουρκική προπαγάνδα: «Αγιά Σοφία, το τζαμί των Σουλτάνων

Θρασύτατη τουρκική προπαγάνδα: «Αγιά Σοφία, το τζαμί των Σουλτάνων»

Την ίδια ώρα που τα «μεγάλα» κανάλια των Αθηνών εισάγουν την τουρκική προπαγάνδα στις ελληνικές οικίες, μέσω των αισχρών τουρκικών σειρών, καλλιεργώντας ένα εξόχως επικίνδυνο και δυνητικά θανάσιμο κλίμα δήθεν συναδέλφωσης μεταξύ των δύο λαών, οι Τούρκοι φροντίζουν να προβάλουν τόσο στο δικό τους λαό όσο και στους ξένους επισκέπτες μια στρεβλή εικόνα της Ιστορίας, εικόνα που ανταποκρίνεται στις ανιστόρητες θέσεις του σύγχρονου νεοοθωμανικού δόγματος.
Υπό αυτή την λογική, δεν προκαλεί καμία εντύπωση η είδηση του αφιερώματος περιοδικού των τουρκικών αερογραμμών, το οποίο στους εμφανίζει στουςεπιβάτες της την Αγία Σοφία επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο τίτλος του 13σέλιδου αφιερώματος «Αγία Σοφία: το τζαμί των Σουλτάνων», αποδίδει άριστα και την πραγματική σχέση των ασιατών βαρβάρων με τον Πολιτισμό και την Τέχνη. Το αφιέρωμα είναι γραμμένο σε δύο γλώσσες, τουρκικά και αγγλικά και αποτελεί μια ιστορική αναφορά -υπό την τουρκική οπτική- της Αγίας Σοφίας ως τεμένους. Αφού αποσιωπάται εντέχνως η Ιστορία του ιερότερου Μνημείου της Χριστιανοσύνης και δη των Ορθοδόξων Χριστιανών, αναφέρεται πως η Αγία Σοφία έλαμψε ως πολιτιστικό μνημείο από την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης το 1453 κι εντεύθεν, οπότε και αποτέλεσε το καύχημα των Σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται και απόψεις τούρκων καθηγητών, οι οποίοι επιχειρούν να «οχυρώσουν» την δήθεν οθωμανική ιστορία του Μνημείου, ενισχύοντας την σύγχρονη τουρκική αλαζονεία. Ο καθηγητής Semavi Eyice ισχυρίζεται πως «η Αγία Σοφία έχει φθάσει μέχρι την εποχή μας χάρις στη συμβολή του Αρχιτέκτονος Σινάν. Η Αγία Σοφία είναι στατικά λανθασμένη διότι έχει κεντρικό τρούλο που είναι τοποθετημένος πάνω σε Βασιλικού ρυθμού οικοδόμημα. Το κτήριο καταστράφηκε από σεισμούς διότι ο τρούλος δεν έχει τη δύναμη να αντέξει την πίεση. Ο Αρχιτέκτων Σινάν σωστά απέδειξε την αδυναμία της Αγίας Σοφίας και τη στερεοποίησε εγγυώμενος την επιβίωσή της μέχρι τις ημέρες μας. Ταυτόχρονα ο Σινάν εντυπωσιάσθηκε από την Αγία Σοφία η οποία αποτέλεσε γι' αυτόν ένα παράδειγμα».
Παρομοίως, ο καθηγητής Ahmed Akgunduz συμπληρώνει: «η Αγία Σοφία είναι ένα ενθύμιο από τον Πορθητή Μεχμέτ. Το έγγραφο του Πορθητή για το ίδρυμα της Αγίας Σοφίας διηγείται την ιστορία της Αγία Σοφίας μαζί με άλλων πέντε μεγάλων Αυτοκρατορικών τεμένων που χτίσθηκαν καθώς και των περιουσιακών στοιχείων κινητών και ακινήτων που ανήκουν στα συγκροτήματα αυτά. Στο τέλος του εγγράφου παρατίθενται ορισμένες αυστηρές επιταγές προς όσους θα τολμούσαν να παραβιάσουν τους όρους του ιδρύματος. Βάζοντας στην άκρη τις ιστορικές φιλονικίες και διενέξεις, η Αγία Σοφία πρέπει να ανακαινιστεί το ταχύτερο δυνατό στην πνευματική αίγλη την οποία αναπολεί».
Είναι και για τον πλέον αδαή ευδιάκριτη η απόπειρα των τούρκων να οικειοποιηθούν την Ιστορία αλλά και την αίγλη του ιερότερου Μνημείου του Χριστιανικού Κόσμου και ενός συμβόλου Πολιτισμικής ακμής. Πουθενά στην τουρκική προσέγγιση γύρω από το ιστορικό της Αγίας Σοφίας δεν διαφαίνεται η πρόθεση αναφοράς στο βυζαντινό της μεγαλείο, ούτε βεβαίως νύξη στη διατήρησή της ως θρησκευτικού μνημείου των Ορθόδοξων Χριστιανών. Αντιθέτως, είναι διάχυτη η τουρκική επιδίωξη της στηλίτευσης της σημερινής μορφής της και η δημιουργία κλίματος προκειμένου η Αγία Σοφία να μετατραπεί ξανά σε τζαμί.
Σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους, οι αηδίες της εν Ελλάδι άρχουσας πολιτικής και «πνευματικής» ελίτ περί φιλειρηνικών αισθημάτων και προσέγγισης των δύο λαών, έρχονται να γκρεμιστούν μπροστά στην πασιφανή ασιατική επιθετικότητα των μεγαλύτερων γενοκτόνων της Παγκοσμίου Ιστορίας.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/thrasutath-tourkikh-propaganda-agia-sofia-to-tzami-twn-soultanwn#.UiCoXdI9KQs#ixzz2dSkWqgqe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...