Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ομιλία της K.Ο. Λεμεσού με θέμα "Η Εθνική Κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου"

Ομιλία της K.Ο. Λεμεσού με θέμα "Η Εθνική Κυβέρνηση της 4ης Αυγούστου"
Την Παρασκευή 02/08/2013 στα πολιτικά γραφεία της Τ.Ο. Λεμεσού του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) έγινε ομιλία από τον συναγωνιστή κ. Στράτο Καρανικολάου με θέμα το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τον Ιωάννη Μεταξά. Η ομιλία ξεκίνησε με λίγα λόγια για τον Ιωάννη Μεταξά.

Ο Ιωάννης Μεταξάς γεννημένος στις 12 Απριλίου το 1871, αποφοίτησε με άριστα από την Σχολή Ευελπίδων στα 19 του χρόνια και επακολούθως από την Στρατιωτική Ακαδημία Βερολίνου.  Το 1936 μετά τον θάνατο του Δεμερτζή, ως Αντιπρόεδρος σχημάτισε κυβέρνηση και λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ορκίζεται πρωθυπουργός. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου εγκαθίσταται το ίδιο έτος με βάση τον νόμο περί εθνικής ασφαλείας που δημιούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από το 1936 και μέχρι τον θάνατό του στις 29 του Γενάρη το 1941, κατάφερε να αναπτύξει την Ελλάδα με βάση τον Λαϊκό Εθνικισμό, αφού ο ίδιος πίστευε οτι οι δύο στύλοι για την ανάπτυξη της Ελλάδας βασίζονταν στον αγροτικό και στον εργατικό κόσμο. Ο ίδιος είχε πει οτι «Η Ελλάς από της 4ης Αυγούστου έγινε κράτος αντικομμουνιστικό, κράτος αντικοινοβουλευτικό, κράτος ολοκληρωτικό, κράτος με βάση αγροτική και εργατική και κατά συνέπειαν κράτος αντιπλουτοκρατικό. Δεν έχει βέβαια κόμμα ιδιαίτερο, να κυβερνά. Αλλά κόμμα είναι όλος ο λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς».  
Η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του Μεταξά καθιέρωσε το 8ωρο ημερησίως και το 48ωρο εβδομαδιαίως, καθώς και την πληρωμή των υπερωριών, καθιέρωσε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία, απαγόρευσε αυστηρώς την παιδική εργασία, καθιέρωσε κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων ενώ υπογράφηκαν οι πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  ίδρυσε το ΙΚΑ και τις κοινωνικές ασφαλίσεις όπως και την  Εργατική Εστία, με αυξημένες δραστηριότητες για «μετά την εργασίαν ψυχαγωγίαν των εργατών» και «εξασφάλισιν στέγης εις αυτούς». Επίσης καθιέρωσε την υποχρεωτική διαιτησία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων έτσι ώστε το κράτος ήταν αυτό που όριζε την δράση των επιχειρήσεων και την αντιμετώπηση των εργατών σε αντίθεση με το σήμερα όπου οι επιχειρήσεις είναι αυτές που διευθύνουν το κράτος. Πολλά έργα υποδομής όπως οι αυτοκινητόδρομοι κατάφεραν να εξαφανίσουν σχεδόν εντελώς την ανεργία.  Μεγάλη σημασία δόθηκε στην νεολαία της Ελλάδας, στην παιδεία και στην υγεία. Μαθητικά συσσίτια έγιναν τόσο για 50.000 παιδιά, όσο και για τους απόρους σε 48 πόλεις της Ελλάδας, ανεγέρθηκαν 500 νοσοκομεία, 328 δημοτικά σχολεία, 52 παιδικοί σταθμοί, 93 νηπιαγωγεία, 1450 νυκτερινά σχολεία, 1450 γυμναστήρια και το κολυμβητήριο Αθηνών. Η Ελλάδα κατ' εκείνη την περίοδο εξελίχθηκε σε όλους τους τομείς, αφού επιπλέον δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Αστικού Δικαίου, ιδρύθηκε η Ραδιοφωνία και οργανώθηκαν καλύτερα οι ταχυδρομικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες. Μέσα από την Ε.Ο.Ν (Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας) αναδείχθηκε και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία ενισχύοντας το γυναικείο κίνημα.
Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου είχε ως σύνθημα το "ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ", το οποίο τρίπτυχο υπήρξε ο θεμέλιος λίθος της Ελληνικής Κοινωνίας για αιώνες. Οι δεκάδες προσηλωμένοι  Εθνικιστές στα γραφεία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία και ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι μετά από όλα όσα πρόσφερε ο Ιωάννης Μεταξάς στο Ελληνικό Έθνος, η πλατεία της Θεσσαλονίκης που είχε πάρει το όνομα του ως φόρο τιμής, μετονομάστηκε σε "Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων", γεγονός αίσχους και ντροπής για το σημερινό Ελληνικό κράτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...