Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Oι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ κατά της Συρίας

κκκ
Ανάμεσα στις στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ βρίσκεται η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων για την κατάσχεση και ασφάλιση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
H Συρία συμφώνησε μεν να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσουν τη φημολογούμενη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων στις 21 Αυγούστου στην περιφέρεια Ghouta της Δαμασκού ωστόσο η Ουάσιγκτον διαμηνύει μέσω υψηλόβαθμου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reutersότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η απόφαση του καθεστώτος θεωρείται εξαιρετικά καθυστερημένη για να είναι αξιόπιστη». Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, William Hague, o oποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ καθώς «πολλές αποδείξεις μπορεί να έχουν καταστραφεί (σ.σ. από τους βομβαρδισμούς και τα στοιχεία της φύσης) ή αλλοιωθεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών».

 Η συλλογή αξιόπιστων στοιχείων θεωρείται αντικειμενικά δύσκολο εγχείρημα καθώς τα υπολείμματα χημικών ουσιών δεν είναι σε θέση να προσφέρουν οποιαδήποτε απτή απόδειξη για την ταυτότητα του δράση από τη στιγμή που τόσο το καθεστώς Assad όσο και οι ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις θεωρούνται εξίσου ύποπτοι για την εκτόξευση χημικών όπλων (κατά πληροφορίες, μικρής ποσότητας νευροτοξικού αερίου σαρίν σε μίγμα με χημικούς παράγοντες καταστολής ταραχών).
Υπ΄αυτές τις συνθήκες, το ενδέχομενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία επανέρχεται δραματικά στο προσκήνιο.  Όπως εξάλλου ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, σε συνάντηση που είχε με την ομάδα συμβούλων εθνικής ασφάλειας, o Aμερικανός πρόεδρος Barack Obama έλαβε μια «εκτενή λίστα πιθανών επιλογών» σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην καταγγελόμενη επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση. Οι στρατιωτικές επιλογές του Λευκού Οίκου είναι οι εξής:
1. Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον FSA, ενδεικτικά ο εξοπλισμός των ανταρτών με σύγχρονα αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα («game changing weapons»).
2. Η περιορισμένη προσβολή στρατιωτικών στόχων με βλήματα cruise κατά μονάδων, βάσεων, εκτοξευτών βαλλιστικών βλημάτων ή θέσεων πυροβολικού του Συριακού Στρατού που πιθανόν θεωρηθούν υπεύθυνες για τη χρήση χημικών όπλων. Ήδη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αναπτυχθεί 4 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke του Αμερικανικού Ναυτικού (USS Mahan, USS Gravely, USS Barry και USS Ramage) που παρέχουν τη δυνατότητα άσκησης της λεγόμενης «Tomahawk diplomacy».
3. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων για την κατάσχεση και ασφάλιση των κυβερνητικών αποθεμάτων χημικών όπλων με την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων που θα αναπτυχθούν σε Συριακό έδαφος.
4. Η εφαρμογή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Συρία.
5. Η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας (buffer zone) κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...