Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση μνήμης στην Πάφο για την άφιξη του Διγενή στην Κύπρο

Εκδήλωση μνήμης στην Πάφο για την άφιξη του Διγενή στην Κύπρο
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με μια σεμνή και λιτή τελετή, τίμησε με την παρουσία του την επέτειο της μυστικής άφιξης του Γεωργίου Γρίβα Διγενή το 1954, στην ακτή της Χλώρακας με το ιστιοφόρο Σειρήνα.
Σκοπός του αρχηγού η τελική προετοιμασία και έναρξη του αγώνα κατά της αποτίναξης του αγγλικού ζυγού και η Ένωσις με την μητέρα Ελλάδα.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με λαμπαδηφορία των μελών μας από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου προς την ακτή όπου απέπλευσε ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ, στο σημείο όπου υπάρχει ο ανδριάντας του.
Στο χώρο ακολούθησαν ομιλίες από μέλη και στελέχη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) αλλά και από αγωνιστές της ΕΟΚΑ.
Το λόγο πρώτος έλαβε εκπρόσωπος από το Μέτωπο Νεολαίας Πάφου, ο Δημήτρης Αντωνίου, όπου εξήρε τον αγώνα της ΕΟΚΑ και τόνισε πως για την Νεολαία οι ήρωες του τρανού αυτού αγώνα πρέπει να αποτελούν πρότυπα προς μίμηση.

metopo-neolaias be4f5
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Στράτος Καρανικολάου, στέλεχος του κινήματος μας, όπου με την σειρά του τόνισε τον θαυμασμό που διέπει τους Εθνικιστές για το ιστορικό έπος της ΕΟΚΑ, αλλά ταυτόχρονα και το μεγάλο χρέος που άφησαν σε εμάς του νεότερους, που πρέπει να φανούμε αντάξιοι των αγώνων τους.

Stratos-NIkolaou 04a63
Ακολούθως στο βήμα βγήκε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κ. Ιωάννης Καραολής, που μετά από τόσα χρόνια παραμένει «αμετανόητος» Εθνικιστής, μπροστάρης πάντα στις γραμμές του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος. Αφηγήθηκε σε όλους τους νεότερους, στιγμές από τον ανεπανάληπτο αγώνα της ΕΟΚΑ όπως αυτός τον έζησε.

Ioannis-Karaolis 6198e
Στην συνέχεια με ομιλία ακολούθησε ακόμα ένας αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο κ. Χαράλαμπος Παπακλεοβούλου, όπου μέσα από τις αφηγήσεις του προσπάθησε να περιγράψει σε εμάς τον τιτάνα Γεώργιο Γρίβα Διγενή, όπως αυτόν τον έζησε μέσα από τον αγώνα. Κλείνοντας τόνισε στους νεότερους ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στον αγώνα μας.
agonistis--eoka 485c5
Τελευταίος τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος της Κεντρικής Οργάνωσης Πάφου, Πέτρος Κουντουρέσιης, εξιστορώντας δύο γεγονότα από την αξιοζήλευτη ιστορία του Αρχηγού Διγενή, που έμειναν χαραγμένα στο μυαλό του. Κυρίως τόνισε ότι πολέμησε εναντίων όλων μέχρι το τέλος, διωκόμενος συνεχώς από το πολιτικό σύστημα. Έτσι και εμείς, τόνισε, παρά τις κακουχίες πρέπει να πεισμώσουμε ακόμη περισσότερο.

Petros-Kountoureshis 89524
 Με το πέρας των ομιλιών, με περηφάνια τα μέλη μας έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, ενώ οι φωτοβολίδες φώτισαν το μνημείο, προσδίδοντας του μια άλλη αίγλη.

fotovolides 5a1a0
Στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη μας με πλήρη πειθαρχία πορεύτηκαν, υπό το φως που εξέπεμπαν οι δάδες, προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των δύο συναγωνιστών μας, που έπεσαν θύματα των ψυχρών δολοφόνων την 1η Νοεμβρίου, έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή στο Νέο Ηράκλειο.

trisagio 2d8e1
Εκεί το λόγο έλαβε ο υπεύθυνος Κεντρικής Οργάνωσης Λευκωσίας, Γεάδης Γεάδη, που εξιστόρησε εν συντομία τον ύπουλο πολιτικό πόλεμο που ξεκίνησε ακόμη πιο λυσσαλέος με την είσοδο του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος εντός του κοινοβουλίου, φτάνοντας στα σημερινά τραγικά γεγονότα. Τόνισε πως η απάντηση που πρέπει να δίνουμε όταν μας λένε να  προσέχουμε, εμείς να τους απαντάμε ότι κάποιοι πρέπει να προσέχουν την πατρίδα τους.

geadis-geadi a1c4e
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο συναγωνιστής Πέτρος Κουντουρέσιης, υπεύθυνος Κ.Ο. Πάφου, όπου σε ένα σύντομο χαιρετισμό τόνισε πως δεν πρέπει κανένας να θλίβεται καθώς η αύρα των δύο συναγωνιστών μας βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό μας, σε κάθε αγώνα μας.

Petros-Kountoureshis-ekklisia ebe5c
Την ηρεμία ήρθε να σπάσει η αναφώνηση των ονομάτων των δύο συναγωνιστών,των Γιώργου Φουντούλη και Μάνου Καπελώνη, αλλά και η ιαχή σαν απάντηση, ΠΑΡΟΝΤΕΣ.

giorgos-manos f71b2

poria-2 0b6fc

poria3 9d72e

poria 9c896

poria4 d90cd

agamla-1 800aa
stefani-1 505f2
stefani2 6b11f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...