Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

3 κρίσιμες αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας

δ
To Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την μετάβαση σε πλήρως επαγγελματικό στράτευμα και το μετασχηματισμό της Στρατοχωροφυλακής σε συνοριοφυλακή.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) της Τουρκίας συνεδρίασε στις 28 Νοεμβρίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη: την επισκόπηση της κατάστασης ασφαλείας και την αξιολόγηση της ετοιμότητας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την «αντιτρομοκρατική» αξιολόγηση, τις μελέτες αναδιοργάνωσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και το θέμα της μετατροπής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας (GATA) της Άγκυρας σε πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, στο επίκεντρο του YAŞ βρέθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της 2ης Στρατιάς (με έδρα τη Μαλάτεια της ανατολικής Τουρκίας) σε συνδυασμό με τη προβληματική διαδικασία απόσυρσης των Κούρδων μαχητών του PKK στο βόρειο Ιράκ καθώς και ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος. Παράλληλα, εξετάστηκε το ζήτημα της τρομοκρατικής απειλής από την παρουσία μαχητών της Al Qaeda στη γειτονική Συρία. Η πιο ενδιαφέρουσα όμως συζήτηση αφορούσε τις μελέτες αναδιοργάνωσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην Αθήνα και να αντιμετωπιστούν αναλόγως:

Πρώτον, το YAŞ έκανε αποδεκτή την εισήγηση για πλήρη επαγγελματοποίηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα έκρινε ως επιτυχημένο το πείραμα της επαγγελματοποίησης των 5 Ταξιαρχιών Kαταδρομών της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και μιας Ταξιαρχίας της Γενικής Διεύθυνση Χωροφυλακής και αποφάσισε τη σταδιακή αναδιοργάνωση όλων των Σχηματισμών (Ταξιαρχίες) με ευέλικτες και πλήρως επαγγελματικές Μονάδες (Τάγματα). Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν απόλυτα όσα αναφέρθηκαν προ μηνός για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας από 15 σε 12 μήνες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επέκταση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με «βλήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Δεύτερον, το YAŞ αποφάσισε την κατά προτεραιότητα ενίσχυση του Τουρκικού Ναυτικού με στόχο «την αναβάθμιση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και την «εξασφάλιση των πηγών ενέργειας» . Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε μελέτη της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK), «το 30% του παγκόσμιου εμπορίου και το 25% των πετρελαιοειδών διακινείται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η Συριακή Κρίση είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας των Μεγάλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας».
Τρίτον, το YAŞ αποφάσισε την “αποστρατικοποίηση” της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής, η οποία υπάγεται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο για την εκπαίδευση και την εκτέλεση καθηκόντων στρατιωτικού χαρακτήρα καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών για καθήκοντα ασφαλείας και δημόσιας τάξης (κατ΄ουσίαν υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καθώς το τουρκικό ΥΠΕΣ αποτελεί αντίστοιχο του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης). Συγκεκριμένα, η Στρατοχωροφυλακή θα διαχωρισθεί σε δύο τμήματα: το πρώτο θα περιοριστεί αποκλειστικά στα αστυνομικά του καθήκοντα και θα έχει ως αρμοδιότητα την εσωτερική ασφάλεια και το δεύτερο με αρμοδιότητα τη συνοριακή ασφάλεια. Μέχρι σήμερα, η Στρατοχωροφυλακή είχε την αποκλειστική ευθύνη της συνοριακής φύλαξης με το Ιράκ (387km) και το Ιράν (127km) ενώ η φύλαξη της υπόλοιπης συνοριογραμμής έχει ανατεθεί στον Τουρκικό Στρατό. Ως εκ τούτου, τόσο τα τμήματα της “νέας” Χωροφυλακής όσο και η Ακτοφυλακή θα υπάγονται πλέον αποκλειστικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Νοεμβρίου 2013 για το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη Στρατοχωροφυλακή υπηρετούν 198.089, εκ των οποίων 61.136 μόνιμο προσωπικό, 3.537 πολιτικοί υπάλληλοι και 133.416 στρατεύσιμοι οπλίτες. Η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας ασφαλώς καθιστούσε αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη. Με βάση τα ίδια στοιχεία, αν η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας εφαρμοζόταν σήμερα, το επαγγελματικό προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είχε ως εξής:
Διοίκηση Χερσαίων, Ναυτικών και Αεροπορικών ΔυνάμεωνΔιοίκηση ΧωροφυλακήςΔιοίκηση ΑκτοφυλακήςΣύνολο
Ανώτατοι Αξιωματικοί312311344
Κατώτεροι και Ανώτεροι Αξιωματικοί32.8345.81060039.244
Μόνιμοι Υπαξιωματικοί71.67622.6311.40097.707
ΕΠΟΠ Χωροφυλακής-23.927-23.927
Επαγγελματίες Οπλίτες40.4208.73766349.820
Συμβασιούχοι Οπλίτες2.336--1.893
Σύνολο Επαγγελματικού Προσωπικού147.57861.1362.664211.378
Στη συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Necdet Özel, ο Δκτης Χερσαίων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Hulusi Akar, ο Δκτης Ναυτικών Δυνάμεων Αντιναύαρχος Bülent Bostanoğlu, ο Δκτης Αεροπορικών Δυνάμεων Αντιπτέραρχος Akın Öztürk, ο Δκτης Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Αντιστράτηγος Servet Yörük, ο Δκτης Πολεμικών Ακαδημιών Αντιστράτηγος Yalçın Ataman, ο Δκτης 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Ahmet Turmuş, ο Δκτης 2ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Galip Mendi, ο Δκτης 3ης Στρατιάς Ümit Dündar, ο Δκτης Στρατιάς Αιγαίου Αντιστράτηγος Abdullah Atay, ο ΔκτηςΔιοίκησης Δόγματος και Εκπαίδευσης Αντιστράτηγος Salih Zeki Çolak, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος Yaşar Güler και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Veysel Kösele. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος είχε συλληφθεί το 2012 ως εμπλεκόμενος στο περίφημο σκάνδαλο κατασκοπείας ενώ υπηρετούσε ως Επιτελάρχης, προάχθηκε ωστόσο στις κρίσεις του περασμένου Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...