Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ομιλίες για την τουρκανταρσία στην Λεμεσό

Ομιλίες για την τουρκανταρσία στην Λεμεσό
Την Παρασκευή 3/1/14 οι παρευρισκόμενοι στα πολιτικά γραφεία της Κεντρικής Οργάνωσης Λεμεσού είχαν την τύχη να ακούσουν διάφορες ενδιαφέρουσες ομιλίες. Αρχικά ο συναγωνιστής Παναγιώτης Κλεοβούλου έκανε μια ανασκόπηση της επικαιρότητας. Στάθηκε στις εξελίξεις για το Κυπριακό, αλλά και στο Ρωσικό ενδιαφέρον για τον Λαϊκό Σύνδεσμο – Χρυσή Αυγή και τους παράνομα κρατηθέντες πολιτικούς της μνημονιακής χούντας.

Στην συνέχεια ο κύριος Κωστάκης, ο οποίος διετέλεσε αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. και συμμετείχε κατά της τουρκανταρσίας, μας εξιστόρησε τις δικές του εμπειρίες. Στάθηκε στην ετοιμότητα των Ελληνικών Δυνάμεων που αναχαίτισαν την συντονισμένη τουρκική εκστρατεία, όμως δεν παρέλειψε να υπερτονίσει το γεγονός πως για να οδηγηθεί η Κύπρος στο σημείο που έφτασε το 1963, ευθύνονταν η προδοτική συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου που έδωσε κυριαρχικά δικαιώματα στους τούρκους. Ακολούθησε ο κύριος Κωνσταντίνος που παρουσίασε τα γεγονότα με τον τρόπο που τα έζησε ο ίδιος, όντας τότε μαθητής του δημοτικού.   
K.Kwstakis cdc8e
Τέλος τον λόγο πήρε ο συναγωνιστής Στράτος Καρανικολάου, που με την ιστορική του διήγηση περιέγραψε λεπτομερώς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Λευκωσία την 21 Δεκεμβρίου του 1963 και οδήγησαν στην περιβόητη τουρκανταρσία. Εντύπωση έκανε το πόσο οργανωμένοι ήταν οι τούρκοι την βραδιά που ξέσπασε το επεισόδιο, αφού σε λίγη ώρα, πολλές δεκάδες τούρκοι περικύκλωσαν τρείς Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν και αφού έγινε ανταλλαγή πυρών, οι τούρκοι μετρούσαν τις πρώτες τους απώλειες. Αυτό το γεγονός ήταν η αφορμή που οδήγησε στην σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και τούρκων στην Κύπρο το 1963-1964. Είναι πασιφανές πως από τότε οι τούρκοι επιδίωκαν την διχοτόμηση της Κύπρου πράγμα που κατάφεραν, όταν οι άγγλοι χάραξαν την λεγόμενη «πράσινη γραμμή».      
2 007ae

K.Stratos b6ec1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...