Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΚΡΟΤΩΝΑΣ- ΚΑΛΑΒΡΙΑ- Μ.ΕΛΛΑΔΑ


Η ίδρυση Ελληνικών αποικιών στην Δύση ήταν μία αληθινή εποποιία. Στις αρχές του 8 αιώνα π.Χ. ομάδες Ελλήνων βγήκαν σε μία θάλασσα άγνωστη και ξεπερνώντας διάφορους κινδύνους, οικοδομούσαν πόλεις σε καινούργιους τόπους για ένα πιο ευοίωνο μέλλον.
Έτσι δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο πολλά ακμαία κέντρα όπως η Σελινούντα, οι Συρακούσες, ο Ακράγαντας, η Κυρήνη, τα οποία ανέπτυξαν έντονη οικονομική, πολιτιστική αλλά και πολεμική δραστηριότητα.
Εδώ γεννήθηκαν καλλιτέχνες,φιλόσοφοι, επιστήμονες, ποιητές,τεχνίτες,έμποροι,αθλητές και πολεμιστές.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την πόλη του Κρότωνα που βρίσκεται στην περιοχή της Καλαβρίας στην Μεγάλη Ελλάδα.
Ο Κρότωνας ιδρύθηκε το έτος 710 π.Χ. κοντά στον ποταμό Έσαρο. Ο Αντίοχος διηγείται ότι όταν ο θεός είπε στους Αχαιούς να χτίσουν τον Κρότωνα, έφυγε ο Μύσκελλος να επιθεωρήσει τον τόπο. Εκεί είδε την ήδη κτισμένη Σύβαρη και την έκρινε ως καλύτερη. Ξαναγύρισε λοιπόν και ρώτησε τον θεό αν είναι καλύτερα να αποικήσει εκείνη την πόλη αντί της άλλης.
Ο θεός του απάντησε (ο Μύσκελλος ήταν καμπούρης ):
« Μύσκελλε καμπούρη, ψάχνοντας αλλ’ αντί άλλων, βάσανα γυρεύεις. Ότι σου δίνουν παίνευε! »
Ξαναγύρισε λοιπόν και ίδρυσε τον Κρότωνα. Τον βοήθησε ο Αρχίας που οίκισε τις Συρακούσες.
Η πόλη μνημονεύεται ότι έδινε σημασία στα πολεμικά έργα και στην αθλητική άσκηση. Σε μία μόνο Ολυμπιάδα οι καλύτεροι επτά αθλητές στον αγώνα του σταδίου ήταν Κροτωνιάτες. Από αυτό  το γεγονός προήλθε το ρητό ότι ο τελευταίος Κροτωνιάτης είναι πρώτος στους άλλους Έλληνες. Επίσης υπήρχε μία παροιμία που έλεγε: « Πιο υγιεινά από τον Κρότωνα», διότι υπήρχε η πίστη ότι το μέρος περιέχει κάτι που δημιουργεί υγεία και ευεξία, γεγονός που φαίνεται από το πλήθος των αθλητών της πόλης. Η δόξα του Κρότωνα αυξήθηκε από το πλήθος των οπαδών του Πυθαγόρα του Σάμιου και του φημισμένου για την δύναμή του, Μίλωνα.
Ο Κρότωνας ήταν μια πόλη που ζούσε από την γεωργία, το λιμάνι της είχε έξοδο προς το Ιόνιο πέλαγος και περνούσαν πολλά πλοία από εκεί.

Στις μέρες μας ο Κρότωνας είναι μια σύγχρονη τουριστική πόλη της Νοτίου Ιταλίας με πληθυσμό 62.000 κατοίκων και πάρα πολλά αρχαιοελληνικά μνημεία που μαρτυρούν την καταγωγή του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...