Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΓΕΝΗΣ << ΑΞΙΟΝ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ>>

Ο Γεώργιος Γρίβας  γεννήθηκε στη Χρυσαλινιώτισσα  της επαρχίας  Λευκωσίας  στις  5 Ιουλίου  1897 και  μεγάλωσε στο  χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Τελειώνοντας το Δημοτικό σχολείο του Τρικώμου εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία  διαμένοντας  στο σπίτι της  γιαγιάς του,  όπου  φοίτησε     στο Παγκύπριον  Γυμνάσιον το  1909  και απεφοίτησε  το 1915.

Το 1916 κατετάχθη στη Στρατιωτική  Σχολή  Ευελπίδων από την οποία  απεφοίτησε το 1919 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού στο πεζικό.
Ελαβε δράση στη Μικρασιατική εκστρατεία που πολέμησε με γενναιότητα.
Με τη δράση του προήχθη σε υπολοχαγό και παρασημοφορήθηκε. Αργότερα επελέχθη  από τους ανωτέρους του, να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία πολέμου. Το 1925 προήχθη σε λοχαγό ενώ το 1935 σε Ταγματάρχη.     
Αργότερα με την έναρξη  του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, μετετέθη στη  Διεύθυνση Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.     Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα, ο  Γρίβας  με δική του πρωτοβουλία  υπηρέτησε ως Επιτελάρχης της  Β’ Μεραρχίας.   Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ίδρυσε στη Αθήνα την Οργάνωση  Χ.    Το  1946 απεσύρθη από την ενεργό υπηρεσία με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Μετά την Απελευθέρωση της Ελλάδος, ο Γρίβας ήρθε μυστικά στη Κύπρο με το ψευδώνυμο  ΔΙΓΕΝΗΣ και ίδρυσε την Ε.Ο.Κ.Α (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών)  ο  οποίος  ηγήθη  του Αγώνα με σκοπό την  ΕΝΩΣΗ  με την Μητέρα Πατρίδα  Ελλάδα που τελικά δυστυχώς ο σκοπός του δεν  επετεύχθη, γιατί από την πολυπόθητη  ΕΝΩΣΗ  φθάσαμε στην κουτσουρεμένη ανεξαρτησία εν τη αγνοία του.
Πολιτικός Αρχηγός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος εγκατέλειψε την ΕΝΩΣΗ απεδέχθη την συμφωνία  Ζυρίχης  Λονδίνου όπου υπέγραψαν ο ίδιος εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Καραμανλής,  ο Αγγλος  δυνάστης  Σερ  Χιού Φούτ  και ο τ/κ  Φαζίλ Κουτσιούκ  εκ μέρους  των τουρκοκυπρίων  συνθηκολογώντας  το τέλος  μιας  νέας εποχής για την Κύπρο μας,  όπου το 1960 ο  Μακάριος ανεκηρύχθη  Πρόεδρος  της Κυπριακής  Δημοκρατίας, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Φαζίλ Κουτσιούκ,  όπου ο Διγενής   εγκατέλειψε  την  Κύπρο  και  πήγε στη Ελλάδα,  όπου έγινε  δεκτός με μεγάλες Τιμές από στελέχη και συνιδρυτές της Ε.Ο.Κ.Α συνεκτιμητές του και από πλήθος κόσμου,  όπου του απονεμήθη ο βαθμός του Στρατηγού  εν αποστρατεία  και  ανακηρύχθηκε  ομόφωνα  από την  Ελληνική βουλή  ΑΞΙΟΝ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
Τον Ιούνιο του 1964 ο Μακάριος με προτροπές των Άγγλων ήθελε να αλλάξει τα 13 σημεία του συντάγματος,  αιτία ότι με το σύνταγμα πήραν  υπερεξουσίες
οι  τ/κ όπου  και άρχισαν οι διακοινοτικές ταραχές,  όπου  και  πάλιν ο  Γρίβας επέστρεψε  μυστικά στο νησί  μας,  και  ηγήθη  της  Ελληνικής  Μεραρχίας  εκ 5000 Ελλήνων στρατιωτών.
Τον Νοέμβριο του 1967 Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις υπό τις διαταγές του Γρίβα επετέθησαν στους τουρκοκύπριους και έδωσαν σκληρές μάχες στα χωριά Άγιος  Θεόδωρος  και  Κοφίνου  όπου  έπεσε ηρωικά  μαχόμενος  ο καταδρομέας  Παναγιώτης Ευμενίου εκ Πάχνας, όπου σήμερα βρίσκεται ο Ανδριάντας  του  στη κοινότητα του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γρίβας ίδρυσε και οργάνωσε την  Εθνική  φρου ρά για ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων εφ’ όσον η Ελληνική Μεραρχία απεσύρθη.  Το 1971 επέστρεψε  στη  Κύπρο  και ίδρυσε  την  Ε.Ο.Κ.Α Β’ με Αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α 55’59 και Ενωτικούς.
Είναι Καιρός πια και οφείλει το Κράτος και η Ελληνική Κυβέρνηση να ανοίξουν τον φάκελο της Κύπρου για να λάμψει η όλη αλήθεια.   Πέθανε  στη Λεμεσό στο κρησφύγετο του με καρδιακή προσβολή στις  27 Ιανουαρίου του  1974  και  στις 25 Ιανουαρίου θα γίνει το ετήσιο Εθνικό  Μνημόσυνο όπου  έχουμε  υποχρέωση  να παρευρεθούμε άπαντες οι Ελληνες να καταθέσουμε ένα δάφνινο στεφάνι στον Ανδριάντα του εις ένδειξη Τιμής και Εκτίμησης για τους Αγώνες που έδωσε στην Ελλάδα και στη Κύπρο μας. Αιωνία του η  Μνήμη,  και μακάρι  να βρεθούν  νέοι Αξιοι μιμητές του να συνεχίσουν το έργο Του για την Απελευθέρωση της Μαρτυρικής μας Πατρίδος,

Με Εκτίμηση

Αριστος Κακουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...