Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: Greek Urban Warriors

rounded_corners
Ο 21ος αιώνας βρήκε όλο τον πλανήτη αντιμέτωπο με την απειλή της λεγόμενης διεθνούς τρομοκρατίας, από «μαζικές» οργανώσεις με κίνητρα που συνήθως πηγάζουν από τον θρησκευτικό φονταμεταλισμό, όπως η Al-Qaeda. Στον αντίποδα αυτής της μαζικότητας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο φόβος για μεμονωμένα άτομα που επιχειρούν να διαπράξουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Πρόκειται για τους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους», θέμα το οποίο μας απασχόλησε σε ξεχωριστή ανάρτηση εδώ. Όλα αυτά όμως αποτελούν την εξέλιξη ή, καλύτερα, τον μετασχηματισμό μιας παλαιότερης απειλής.

Εκείνης των τρομοκρατικών ομάδων που έδρασαν το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, με πολλαπλές αφετηρίες και κίνητρα πίσω από τις εγκληματικές τους ενέργειες• είτε πολιτικο-ιδεολογικά, είτε αποσχιστικά, είτε θρησκευτικά, είτε συνδυασμό κάποιων εξ αυτών.
Τέτοιες οργανώσεις με αφετηρία τους την πρώτη κατηγορία, απασχόλησαν σφόδρα και την ελληνική κοινωνία ιδίως από την Μεταπολίτευση και μετά (και μέχρι σήμερα, με άλλη μορφή), όντας όμως «κακοφόρμισμα» κάποιων εκφάνσεων του αντιδικτατορικού αγώνα. Σημαντικότερες εξ αυτών ήταν φυσικά ο ΕΛΑ και η 17Ν. Η βιβλιογραφία και η αρθρογραφία γύρω από το θέμα αυτό είναι πλουσιότατη. Όταν όμως κάποιο άτομο που κατείχε ή κατέχει σημαντική θέση στον μηχανισμό κάποιου Κράτους είναι ο συγγραφέας ενός σχετικού βιβλίου, αυτομάτως αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον. Ακριβώς μια τέτοια περίπτωση είναι το Greek Urban Warriors. Resistance & Terrorism 1967-2014, το οποίο καταπιάνεται με την 17Ν και ήδη έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία» που έχουν γραφτεί γι’ αυτήν. Συγγραφέας του βιβλίου αυτού, που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα στην αγγλική γλώσσα, είναι ο Αμερικανός John Brady Kiesling. Ο Kiesling είναι πρώην διπλωμάτης και υπηρέτησε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα από το 1988 (αμέσως μετά την δολοφονία William Nordeen) έως το 1992, για να επιστρέψει εδώ το 2000 και να διατελέσει το «Νο2» της την περίοδο εξάρθρωσης της 17Ν. Έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2003, όταν η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» δημοσίευσε τη σκληρή επιστολή παραίτησής του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Powell, εξαιτίας της ηθικής διαφωνίας του με την πολιτική που ακολούθησε η Αμερική στο Ιράκ και τον πόλεμο που επρόκειτο να αρχίσει και έκτοτε ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα της 17Ν, το οποίο τον είχε απασχολήσει και κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στην Ελλάδα.
Ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2003, οπότε η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» δημοσίευσε τη σκληρή επιστολή παραίτησής του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.
Ο John Brady Kiesling έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2003, οπότε η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε τη σκληρή επιστολή παραίτησής του προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Powel.
Το βιβλίο του λοιπόν χωρίζεται σε 29 κύρια κεφάλαια. Στα πρώτα 23, μετά από την αναφορά στην περίοδο 1967-1974 και τις διάφορες οργανώσεις που εμφανίστηκαν τότε, παρουσιάζεται όλη η δράση της 17Ν από την ίδρυση έως την εξάρθρωσή της –την συμβολή των ξένων υπηρεσιών στην οποία, ο Kiesling δεν δείχνει να θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επισημαίνει πως ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, ενημερωνόταν κάθε πρωί τηλεφωνικά από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και όχι από αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ καταλήγει «αν υπήρξε συμμετοχή, αυτή ήταν εξαιρετικά διακριτική».
Το κάθε κεφάλαιο καταπιάνεται με μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (διάρκειας από 1 έως 3 έτη) της δράσης αυτής, παρουσιάζοντας την συνοπτικά αλλά πληρέστατα και περιεκτικότατα. Τα υπόλοιπα 6 κεφάλαια αφορούν την «μετά 17Ν» περίοδο, εξετάζοντας τις ομολογίες των συλληφθέντων, τις δίκες της 17Ν αλλά και του ΕΛΑ και τις οργανώσεις που παρουσιάζονται ως διάδοχοί τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που ο Kiesling εξετάζει το όλο θέμα, ο οποίος είναι τουλάχιστον σκεπτικιστικός ως προς τις μέχρι σήμερα γνωστές εκδοχές (εκείνη των Αρχών και εκείνη των ίδιων των μελών της 17Ν). Σκεπτικισμός που γίνεται ευθεία αμφισβήτηση όταν πραγματεύεται το θέμα των οικονομικών εσόδων της οργάνωσης και το θέμα της αντιστοιχίας των ψευδωνύμων -που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της- με τα πραγματικά πρόσωπα. Το τελευταίο αυτό θέμα παρουσιάζεται σε ένα από τα 6 παραρτήματα του βιβλίου, στα οποία υπάρχει και μια σύντομη αναφορά στα όπλα της 17Ν, όπου εκφράζονται κάποιες επίσης ενδιαφέρουσες απόψεις/θεωρήσεις του συγγραφέα, οι οποίες φαίνονται και λογικές.
rounded_corners
Συμπερασματικά, το Greek Urban Warriors  αποτελεί εξαιρετική πηγή πληροφόρησης αλλά και αφετηρία για περαιτέρω έρευνα κάποιων επιμέρους ζητημάτων.
Ευχαριστούμε θερμά το DiscountHobbyZone και τον κ. Κωνσταντίνο Κοκοτό για την ευγενική χορηγία του βιβλίου της παρουσίασης. Το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...