Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Απαράδεκτες πρακτικές από το γραφείο Ν. Αναστασιάδη

     Την άμεση διερεύνηση των ισχυρισμών για παρέμβασή του στο θέμα της εξαγοράς των Κυπριακών Αερογραμμών από τη Ryanair ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα, τον γενικό ελεγκτή και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα υποβάλει αμέσως την παραίτηση του από το προεδρικό αξίωμα. 

   Σε γραπτή δήλωση του, ο πρόεδρος, με αφορμή δημοσιεύματα και επικρίσεις πολιτικών κομμάτων περί υποτιθέμενης διαπλοκής του άλλοτε δικηγορικού του γραφείου, σχετικά με το ενδιαφέρον της Ryanair για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, αναφέρει ότι κατά την αποχώρησή του από το δικηγορικό γραφείο και την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας «ρητή ήταν η συμφωνία με τους πρώην συνέταιρους μου ότι το δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία "Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι" δεν θα αποδεχθεί εκπροσώπηση οποιουδήποτε του οποίου τα εκπροσωπούμενα συμφέροντα εξαρτώνται από αποφάσεις της Κυβέρνησης». Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει ότι, ύστερα από πληροφορίες ότι το δικηγορικό γραφείο φερόταν να εκπροσωπεί τη Ryanair κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά των Κυπριακών Αερογραμμών, επικοινώνησε με τους πρώην συνέταιρους του και διαπίστωσε την πρόθεση τους να αναλάβουν την εκπροσώπηση της εν λόγω εταιρείας. «Η αντίδρασή μου υπήρξε αυστηρά έντονη για τήρηση των συμφωνηθέντων με τελικό αποτέλεσμα των τερματισμό της όποιας σχέσης του δικηγορικού γραφείου με την εν λόγω εταιρεία» τονίζει.

   Επειδή αφήνεται να εννοηθεί είτε άμεση είτε έμμεση εμπλοκή ή διαπλοκή μου, καλώ δημοσίως τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής να προχωρήσουν αμέσως σε διερεύνηση των ισχυρισμών που προβάλλονται και με την παρούσα θέλω απερίφραστα να δηλώσω πως εάν από τις έρευνες διαπιστωθεί καθοιονδήποτε τρόπο η οποιαδήποτε παρέμβαση είτε εμού του ιδίου είτε και του πρώην δικηγορικού μου γραφείου στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα υποβάλω αμέσως την παραίτηση μου από το προεδρικό αξίωμα.
  Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο Γενικός Ελεγκτής εξέδωσε έκθεση-καταπέλτη αναφορικά με την εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του δικηγορικού γραφείου, στο οποίο μέτοχοι είναι και οι δύο κόρες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, την εταιρεία εκπροσώπησαν με ψεύτικα ονόματα το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι». Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον "Φιλελεύθερο", μετά από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, ο Γενικός Ελεγκτής του κοινοποίησε την έκθεση , αφού πρώτα είχε προηγηθεί γραπτή καταγγελία για έρευνα από τη δικηγόρο Ελένη Βραχίμη. Η νομικός και πρώην βουλευτής καλεί τον Κώστα Κληρίδη να ερευνήσει κατά πόσο το πρώην δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας που φέρει το όνομά του έχει διαπράξει πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα Στην επιστολή της υποστηρίζει ότι δυο δικηγόροι του συγκεκριμένου γραφείου δήλωσαν ψεύτικα ονόματα στα πρακτικά συνάντησης που έγινε με την τεχνική επιτροπή που χειριζόταν το θέμα αναζήτησης επενδυτή για της Κυπριακές Αερογραμμές.  Όπως είναι γνωστό το δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία Ν. Αναστασιάδης είχε αναλάβει την νομική εκπροσώπηση της Ryan Air στις διαπραγματεύσεις με την τεχνική επιτροπή κάτι που είχε προκαλέσει την διεξαγωγή έρευνας από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
   Μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας και με βάση τα όσα αναφέρει η κ Βραχίμη διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την ταυτότητα δυο προσώπων που πήραν μέρος σε κοινή συνάντηση της Ryan Air με την τεχνική επιτροπή για τις ΚΑ. Στην εν λόγω συνάντηση η Ιρλανδέζικη αεροπορική εταιρεία όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Φιλελευθέρου εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο Σωτήρη Πίττα και άλλα τρία πρόσωπα την Μαρία Πίττα Νικόλα Χριστάκη και Μαρία Ρούσσου τα οποία στην συνάντηση φάνηκε ότι άνηκαν στο δικηγορικό γραφείο Σωτήρης Πίττας. Με βάση στοιχεία, όπως υποστηρίζεται, από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο δεν φαίνεται στο δυναμικό του δικηγορικού γραφείου Σωτήρης Πίττας να ανήκουν οι Νικόλας Χριστάκης και Μαρία Ρούσου. Τα δυο πρόσωπα, όπως επίσης υποστηρίζεται, φαίνεται να εργάζονται στο δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδης και Συνεργάτες. Οι καταγγελίες της κ. Βραχίμη προκάλεσαν την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή το πόρισμα της έρευνάς του.
  Δίκοπο μαχαίρι είναι τα πάντα στη ζωή, όπως δίκοπο μαχαίρι είναι και το ασυμβίβαστο στη πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Η διαπλοκή παίρνει διαστάσεις επιδημίας έστω και αν μερικοί νομίζουν ότι ζούμε στη γη των αγίων και των περιστεριών. Η τρέλα της εξουσίας αγγίζει δυσθεώρητα ύψη διαφθοράς και οι μικροί και ανήμποροι ικετεύουν για μια θεσούλα, είτε στο δημόσιο, είτε σε μια σοβαρή επιχείρηση που τουλάχιστον θα πληρώνει κάθε τέλος του μήνα. Η ανθρωπιά και η τιμιότητα έμειναν για τους ονειροπόλους και τους ρομαντικούς και ο λόγος του ανθρώπου, εγκαταλείφθηκε πάνω στα όρη και τα βουνά. Ο ναός της δημοκρατίας, η Βουλή των αντιπροσώπων, ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος,  βρίσκονται συχνά πυκνά στο στόχαστρο επικρίσεων, οι βουλευτές αμφισβητούνται και η λογική της "πουρούς" αποτελεί την ελπίδα για κάθε δυστυχισμένο. 
 Τελικά τη νύμφη σε όλη αυτή τη μίζερη ιστορία, την πληρώνει όπως πάντα ο κοσμάκης. Έργα γίνονται σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των μεγαλόσχημων, χαλαρώσεις και εκπτώσεις μόνο για τους εκλεκτούς και όλα κινούνται σύμφωνα με τους κανόνες του άτεγκτου συστήματος, το οποίο καταβροχθίζει κάθε διαφωνούντα. Προσλαμβάνονται έκτακτοι στη δημόσια υπηρεσία, ύστερα από υποχρέωση στον τάδε πολιτικό, μονιμοποιούνται ύστερα από υποχρέωση όλης της οικογένειας στον άλλο πολιτικό και τελικά παραμένουν και στο δημόσιο, για χάρη του "μπάρμπα" που θέλει ψήφους. Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος είπε κάποτε την περίφημη "Μπανανία" κάτι ήξερε παραπάνω.
   Η κοινωνία εκφράζει τη δυσαρέσκεια της με τη σημερινή κατάσταση και αποκάλυψη της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Νοιώθει την πίκρα να ξεχειλίζει για μιά ακόμη φορά. Μέσα στο πόνο και τη δυστυχία αναγνωρίζει το ασυμβίβαστο και την διαπλοκή, τον χρηματισμό και το εύκολο κέρδος που υπάρχει. Την λερναία ύδρα που πίνει το άιμα του κόσμου. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τέτοιες παρατυπίες και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να πάρει το δρόμο της. Είναι καιρός να σταματήσουν τα κουμπαράτα και η εκμετάλλευση θέσεων που ευνοούν συγγενείς και φίλους. Αναμένεται ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στην έρευνα και να κάτσουν στο σκαμνί όσοι ευθύνονται για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την οικονομική καταστροφή. Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος επιτέλους θα τοποθετηθεί για το θέμα.
   Ντίνος Ορφανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...