Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Όταν οι πολιτικοί δεν ήταν μουσαμάδες, ύστερα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, επέστρεφαν στο σπίτι τους..

Τα πράγματα είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολα, αφού, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, το πρόβλημα των «δανειστών» με την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό. Για χίλιους δυο λόγους λοιπόν, όλοι οι Έλληνες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, ανεξαρτήτως κομματικής και ιδεολογικής τοποθέτησης.

 Στη σύνοδο του Eurogroup (Δευτέρα 16/02/2015) η Ελλάδα έδωσε άλλη μιαν άνιση μάχη, απέναντι στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, κυριολεκτικά με το μαχαίρι στον λαιμό, με τον Έλληνα Κύπριο Υπουργό Οικονομικών να μιλά σαν Γερμανός! «Η Ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις πραγματικότητες και θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της. Η ευθύνη είναι πλέον στην πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης και αν η Αθήνα επιθυμεί παράταση του προγράμματος, πρέπει να το ζητήσει τώρα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «το μόνο περιθώριο που υπάρχει για την Αθήνα είναι στο πλαίσιο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος».Το πράγμα είναι ολοφάνερο: Η Λευκωσία δείχνει με τη στάση της να ανησυχεί για ενδεχόμενη επιτυχία του Ελλαδικού εγχειρήματος, διότι, τότε, θα είναι υποχρεωμένη να δικαιολογήσει την υποχωρητική στάση που τήρησε η ίδια απέναντι στην Τρόικα! Ερωτηθείς για τη στάση που τήρησε ο ίδιος στο Eurogroup και αν ευσταθεί το ότι η Ελλάδα έμεινε μόνη, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να στηρίξει η Κύπρος (δεν ήξερες; να ρώταγες, κ. Γεωργιάδη, απλά πράγματα!).
Η Κύπρος ακολουθεί διαφορετική πορεία από την Ελλάδα.Οι οικονομίες των δύο χωρών έχουν αποσυνδεθεί. «Δεν είμαι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα των Ελληνικών Αρχών» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως, κατά την άποψή του, η στάση της Κύπρου δεν θα έκανε τη διαφορά. Αυτό το τελευταίο που είπε ο Χάρης Γεωργιάδης δείχνει ακριβώς το μέγεθος της αγνωμοσύνης του απέναντι στη Μάνα Ελλάδα, το μοναδικό στήριγμα του αγώνα μας. Η Κύπρος, που έχει Ιερή υποχρέωση να υποστηρίζει, έναντι οιουδήποτε κόστους, παντού και πάντοτε τις θέσεις της Αθήνας, με την οποία οφείλει να συντονίζεται σε όλα τα επίπεδα. Διότι είμαστε «Έθνος ανάδελφο». Και γιατί ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας με τελεσιγραφικό τρόπο. Πόσο μάλλον για μας, ποιά είναι η σχέση μάνας κόρης.
   Και να ήταν μόνον αυτά; Με άκομψο τρόπο προσπάθησε να παρομοιάσει την οικονομία μεταξυ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας και αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Προκλητική η παρομοίωση που επιχείρησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης  στην προσπάθεια του να απαντήσει γιατί η Κύπρος δεν στηρίζει την Ελλάδα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καταρχήν σημειώνεται ότι στην ουσία, η δήλωση αυτή καθεαυτή συνιστά επιβεβαίωση αυτών των καταγγελιών. Ομολογεί ο Υπουργός ότι δεν στηρίζει την Ελληνική προσπάθεια προτάσσοντας κάποιες προκλητικές δικαιολογίες. Όσον αφορά το πρόσχημα ότι «πρώτο μέλημα του είναι τα κυπριακά συμφέροντα», αυτό πρέπει να έχει πάντα κατα νούν,  ότι έχει καθήκον αυτό ακριβώς να κάνει. Όταν και αν τα ελληνικά αιτήματα πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου καλά κάνει να διαφοροποιείται. Δυστυχώς η Κυπριακή Κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά την απαίτηση της κοινωνίας για συντονισμό με την Ελλάδα. Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακολουθούσε τη παλαική θέληση για συμπόρευση με την νέα Ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο.
  Ο κ. Γεωργιάδης δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Κύπρου όταν αρνείται να υποστηρίξει την Ελλάδα. Απλά ακολουθεί πιστά τα πολιτικά του πιστεύω που ταυτίζονται με αυτά της Μέργκελ. Από την άλλη στηρίζει επικοινωνιακά το κόμμα του γιατί κάθε επιτυχία  της Κυβέρνησης Τσίπρα έναντι των κοινών μας δανειστών εκθέτει την αποτυχημένη διαχείριση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στα μάτια των ταλαιπωρημένων Κυπρίων. Είναι ακριβώς αυτοί οι Κύπριοι, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση ή πεποίθηση, που ζητούν από τον κ.Γεωργιάδη να στηρίξει τα Ελληνικά αιτήματα που είναι και δικά μας αιτήματα. Θέλουμε και εμείς κάποια δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που προκαλούν τα μέτρα του μνημονίου,  θέλουμε και εμείς κούρεμα δανείων ή διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων και προστασία της πρώτης κατοικίας κοκ. Τα αιτήματα της Ελλάδας έναντι των δανειστών μας είναι και δικά μας αιτήματα, κύριε Γεωργιάδη. 
  
Ο Χάρης Γεωργιάδης με τις δηλώσεις του επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε το σθένος, ούτε τη διάθεση να διαπραγματευτεί το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση κάνει την «επανάστασή» της σιωπηρά και πειθήνια... δεν διαπραγματεύεται το μνημόνιο, διότι η πολιτική της λιτότητας και της μιζέριας αποτελεί δική της ιδεολογία. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης συνεχίζει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, παρά ως Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Αδυνατεί να κατανοήσει προφανώς ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας τα γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση της Ελλάδας και όχι το Βερολίνο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να τοποθετηθεί στα συστηματικά και σκόπιμα ολισθήματα του κ. Γεωργιάδη έναντι της Ελλάδας και να του υποδείξει ότι αλληλεγγύη α λά καρτ δεν μπορεί να υπάρξει.
   Ο Ελληνισμός της Ελλάδας είχε, έχει και θα έχει παρά το πλευρόν του όλους τους Έλληνες της Κύπρου. Αυτό έκαναν διαχρονικά οι πάπποι και οι προπάπποι μας, και στις πολεμικές και στις ειρηνικές περιόδους, όταν πρόσφεραν τα πάντα για τη Μάνα Ελλάδα, ακόμα και το αίμα τους! Δηλώσεις σαν και αυτές του Χάρη Γεωργιάδη δεν είναι μόνο απαράδεκτες, είναι και επικίνδυνες. Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να ζητήσει συγγνώμη για τις διχαστικές ενέργειες και δηλώσεις του. Σε άλλες εποχές βεβαίως, όταν οι πολιτικοί δεν ήταν μουσαμάδες, ύστερα από τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, επέστρεφαν στο σπίτι τους..
Ντίνος Ορφανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...