Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Μα επιτέλους πού υπάρχει αναφορά επιστροφής της «περίκλειστης» πόλης στο ψήφισμα 550;

Διαβάζουμε στην Καθημερινή 7.5.2015 ότι «Σύμφωνα με την «Μιλλιγιέτ», η τουρκική κυβέρνηση θέτει επί τάπητος μια σειρά όρων και προϋποθέσεων για το άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Οι όροι της Άγκυρας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι οι εξής: Η λειτουργία του Αεροδρομίου της Τύμβου για διεθνείς πτήσεις,  η λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για απευθείας εμπόριο». Και ότι σε περίπτωση που «η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη αποδεχθεί τους παραπάνω όρους, η Άγκυρα είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την είσοδο μιας ομάδας εμπειρογνώμων του ΟΗΕ υπό την επίβλεψη των Τούρκων αξιωματούχων στο Βαρώσι...» Και ότι η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει ότι το Βαρώσι εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του Κυπριακού... Και ότι ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «αδελφική χώρα ΤΔΒΚ» αντί τον όρο «μικρή πατρίδα» όπως συνήθιζε μέχρι σήμερα.

Μα δεν είναι αυτά που απαιτούσε ο Ακκιντζί πριν πάει στην Τουρκία;  Δεν είναι ο Ακκιντζί που είπε ότι πρέπει η Ε/κπλευρά να σταματήσει να μιλά για κυρίαρχη Κ.Δ και ότι  υπάρχει κράτος στην «ΤΔΒΚ» και οι σχέσεις  με την Τουρκία πρέπει να είναι μεταξύ «δύο χωρών» ;; Τι έκανε ο Ερτογάν, αναγνώρισε το ψευδοκράτος ακόμα πιο επίσημα όπως απαίτησε ο Ακκιντζί  Δεν είναι ο Ακκιντζί που απαιτούσε όλα αυτά τα ανταλλάγματα που απαιτεί τώρα ο Ερτογάν και που συνιστούν αναγνώριση;  Που είδαν λοιπόν τη ευφορία για ... λύση κάποιοι στην Κύπρο και ξετρελάθηκαν και πάλιν όλοι μαζί με το Φόρειν ΄Οφις, τον ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία, την Ουάσιγκτον και τον περιβόητο ΄Αιντα, με την εκλογήΑκκιντζί; ΄Οπως έγινε βέβαια και  με την εκλογή του «αδελφού» Ταλάτ...

Αλλά γιατί κανένας δεν απαντά σε όλους τους Τούρκους, ξένους και δικούς μας ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χαζοχαρούμενοι είναι ένοχοι,  παραβιάζοντας το ψήφισμα 550 του 1984,  το οποίο δεν μιλά για επιστροφή στα Η.Ε της «περίκλειστης» πόλης αλλά γενικά του Βαρωσιού στους ιδιοκτήτες του και θεωρεί παράνομη οποιαδήποτε άλλη κατοίκηση;  Και γιατί οιΒαρωσιώτες, ο Δήμαρχος Αλέξης Γαλανός, οι βουλευτές Αμμοχώστου και ολόκληρος ο κόσμος εν πάση περιπτώσει, δεν αντιδρά  και αγνοεί ότι όχι μόνο το ψήφισμα 550 δεν αναφέρεται πουθενά σε «περίκλειστη» πόλη, αλλά ούτε περιλαμβάνει προϋποθέσεις υποχωρήσεων της δικής μας πλευράς για την επιστροφή ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στους νόμιμους κατοίκους της και ΜΟΝΟ στους νόμιμους κατοίκους της. Ούτε σε εμπειρογνώμονες, ούτε σε ερασιτέχνες, ούτε σε «Τούρκους αξιωματούχους»,  ούτε σε κτηματομεσίτες, ούτε σε Τουρκοκύπριους ή έποικους, ΄Αγγλους ή Αρειανούς, αλλά ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ!!

Ψήφισμα 550 11ης Μαίου 1984 παράγραφος 5: “ Considers attempts to settle any part of Varosha by people other than its inhabitants as inadmissible and calls for the transfer of this area to the administration of the United Nations”. 
(Με την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου)

«Θεωρεί τις απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους από τους κατοίκους του ως απαράδεκτες και ζητεί όπως μεταφερθεί η περιοχή αυτή στην διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Πού βρίσκεται λοιπόν οποιαδήποτε αναφορά για επιστροφή μόνο της «περίκλειστης» περιοχής και μάλιστα με... ανταλλάγματα; Η «διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών» τώρα ερμηνεύεται από τον Ερτογάν  «Τούρκοι αξιωματούχοι»; Απαιτήσεις που συνιστούν βάναυση διαστρεύλωση και επιδιώκουν αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος εις πλήρη παραβίαση του εν λόγω ψηφίσματος που πρωτίστως στην παράγραφο 3, καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να μην αναγνωρίζουν ή να βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο  το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ». (Αυτό που απαιτεί ο Ακκιντζί και υποστήριξε ο Ερτογάν).

 Στην δε παράγραφο 4 «Καλεί όλες τις χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα, ενότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Τελικά θα το... αναγνωρίζει (μετά τον Ερτογάν) η κυβέρνηση Αναστασιάδη παραβιάζοντας μετά από 30 χρόνια το ψήφισμα 550, το μόνο στήριγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας,  επειδή  απαιτεί αναγνώριση ο παρεξηγημένος «μετριοπαθής» Μουσταφά Ακκιντζί και οι επείγοντες «Σαμαρίτες» για λύση Βρετανοί και Αμερικανοί;


Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 8.5.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...