Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τριγμοί στην Συμμαχία Πολιτών – Κινδυνεύει ο Λιλλήκας

«Χωρίς Λιλλήκα θα μπορούσαμε να γινόμασταν ο ΣΥΡΙΖΑ της Κύπρου», υποστηρίζουν στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών που διαμαρτύρονται για ενέργειες του Προέδρου τους - Αποτρεπτικό στην προσέλκυση των ψηφοφόρων το πολιτικό παρελθόν του Λιλλήκα


Του Στέλιου Ξιουρή
Κάτι με συμβατικό γάμο, μοιάζει η συνύπαρξη μεγάλης μερίδας στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών  με τον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Λιλλήκα , για τον οποίο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα εσωκομματικά δρώμενα, αλλά κυρίως για αποφάσεις που παίρνει ερήμην ηγετικών στελεχών του κόμματος. Μάλιστα μερίδα των Συμμάχων ( μέλη του κόμματος) θεωρεί ότι η χρονική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία είναι ιδανική για το κόμμα τους και με άλλο Πρόεδρο που δεν θα είχε το πολιτικό παρελθόν του Γιώργου Λιλλήκα , η Συμμαχία Πολιτών θα γινόταν ο ΣΥΡΙΖΑ της Κύπρου.

Ωστόσο η παρουσία του Λιλλήκα στο τιμόνι της Συμμαχίας Πολιτών αποτρέπει αρκετούς να εμπιστευτούν το κόμμα, θεωρώντας ότι πρόκειται για προσωποπαγές κατασκεύασμα που στόχο έχει την ανέλιξη του Προέδρου τους, χωρίς ξεκάθαρη ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική προσέγγιση στα θέματα που ανακύπτουν στην ζωή των Κυπρίων. Η απάντηση που εισπράττουν όσοι εκ των Συμμάχων προσεγγίζουν στελέχη άλλων κομμάτων είναι ότι θα ήθελαν να ενταχθούν στην Συμμαχία Πολιτών, αλλά φοβούνται μπας και ο Πρόεδρος τους συμπεριφερθεί όπως το τραμ και στην επόμενη στάση κατέβει. 
Όπερ μεθερμηνευόμενο οι πολιτικές μεταλλάξεις του Λιλλήκα είναι αποτρεπτικές, αφού ξεκίνησε ως πρωτοσύμβουλος του Γιώργου Βασιλείου, μεταπήδησε στο ΑΚΕΛ και τον προόριζαν μέχρι και υποψήφιο τους για την Προεδρία του κράτους, αλλά τους εγκατέλειψε μετά που τον έκαναν υπουργό στην Κυβέρνηση Τάσσου. Αργότερα μεταπήδησε στον Τάσσο Παπαδόπουλο του οποίου έγινε στενός συνεργάτης όπου φλέρταρε με ένταξη στο ΔΗΚΟ ,αλλά δεν τον ήθελαν οι Καρογιανικοί και έφυγε. Έτσι  έδωσε «υπόσχεση γάμου» στην ΕΔΕΚ, η οποία τον στήριξε ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2013 με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργούσε κόμμα, αλλά τελικά αθέτησε την υπόσχεση και έκανε κόμμα.
Όσον αφορά την θέση της Συμμαχίας Πολιτών στο Κυπριακό αυτή υπεβλήθηκε από την βάση του κόμματος, αν και δεν συμφωνεί απόλυτα ο Πρόεδρος, αφού η πλειοψηφία των Συμμάχων είναι πρώην ΔΗΚΟικοί ( Αγγελίδηδες) αλλά και άνθρωποι που στα φοιτητικά τους χρόνια ήταν στελέχη του ΔΡΑΣΙΣ- ΚΕΣ ( Αμερικάνος- Μιχαηλίδης- Απόστόλου) και ανήκουν στην λεγόμενη σχηματικά τάξη των απορριπτικών.

Πάντως το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα το 2013 του Γιώργου Λιλλήκα για προπώληση φυσικού αερίου ακόμη κατατρέχει τους Συμμάχους, οι οποίοι σε κάθε συζήτηση προσπαθούν να το αποτινάξουν. 
Ωστόσο η  μικρή χρονική απόσταση από τις βουλευτικές εκλογές και τα σχετικά καλά ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, υποχρεώνουν όλους να θάψουν προσωρινά το τσεκούρι του πολέμου και να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τα πολιτικά δεδομένα και να πάρουν βουλευτική έδρα. 
Όμως το μέλλον της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Γιώργο Λιλλήκα είναι άδηλο αφού κάποια στιγμή προφανώς θα επέλθει και το διαζύγιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...