Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Εξειδικευμένες Υπηρεσίες "big brother" χρησιμοποιεί η ΚΥΠ

Εξειδικευμένες Υπηρεσίες "big brother" χρησιμοποιεί η ΚΥΠ
Έντονη δυσφορία στον κόσμο της τεχνολογίας αλλά και ευρύτερα της κυπριακής κοινωνίας προκαλεί η διαρροή τιμολογίων αγοράς υπηρεσιών εξειδικευμένης παρακολούθησης από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών.


Όπως εξήγησε στο SigmaLive, ο Ειδικός Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ντίνος Παστός, η διαρροή έγινε κατόπιν παραβίασης των δεδομένων της ιταλικής εταιρείας "The Hacking Team", η οποία παρέχει αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε κράτη. Συγκεκριμένα η εν λόγω υπηρεσία, διασφαλίζει την παρακολούθηση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, και υποκλοπή όλων των ειδών δεδομένων που διαθέτει ο στόχος. Η διαχείριση γίνεται από υποδομές οι οποίες βρίσκονται στη χώρα η οποία αγοράζει την υπηρεσία.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση χρησιμοποίησης της τεχνολογίας σε βάρος των πολιτών και μάλιστα χωρίς εντάλματα. Πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση επεκτείνεται σε όλα τα είδη δεδομένων, όπως ηχητικά, βίντεο, sms, τηλεφωνήματα skype, φωτογραφίες, πληροφορίες από social media και άλλα. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα χρησιμοποίησης της κάμερας ή και του μικροφώνου της συσκευής ακόμα και όταν δεν πραγματοποιεί οποιουδήποτε είδους κλήση. 
Σύμφωνα με τα τιμολόγια, η ΚΥΠ, προχώρησε σε αγορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας από το 2013.
Ο Ντίνος Παστός ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν στόχοι οι οποίοι παρακολουθούνται. Και η εν λόγω υπηρεσία, είπε, στην ουσία επιτρέπει στο χρήστη της να βλέπει μέσα από τα μάτια του στόχου της.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένο διαφημιστικό σποτ της εν λόγω εταιρείας που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι ο στόχος δεν μπορεί να αντιληφθεί με τίποτα ότι τον παρακολουθεί κάποιος. 
Πληροφορίες του SigmaLive, αναφέρει ότι επί του θέματος αναμένεται να υπάρξει και κυβερνητική τοποθέτηση εντός της ημέρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις ανά το παγκόσμιο καθώς οι διαρροές μεγέθους 400GB αφήνουν εκτεθειμένες πολλές κυβερνήσεις. H συγκεκριμένη εταιρεία, κατηγορήθηκε από τους «Δημοσιογράφους χωρίς σύνορα», ως εχθροί του διαδικτύου. Η ίδια πάντως η εταιρεία υποστήριξε στο παρελθόν ότι δεν έχει πωλήσει υπηρεσίες σε κράτη τα οποία βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων οργανισμών. 
Κληθείς να σχολιάσει, αξιωματούχος της ΚΥΠ, δεν θέλησε να πει οτιδήποτε. 

Πολυμέσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...