Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Η Κοίμηση της Θεοτόκου - Τι γιορτάζουμε σήμερα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάζει ο χριστιανισμός την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου ονομάζεται και το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες και στις μονές για να υμνήσουν την Κοίμηση, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάσταση της Παναγίας στους ουρανούς.

Αμέτρητοι ναοί και μονές έχουν κτισθεί προς τιμήν της Κοιμήσεώς της, θαυμάσιες τοιχογραφίες παριστάνουν την ιερά της κηδεία, και εξαιρετικοί έμπνευσης εκκλησιαστικοί ύμνοι έχουν «στολίσει» την ακολουθία της.

Ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, κληρικός του Ιερού ναού της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει πως καταγράφει η ορθόδοξη παράδοση την Κοίμηση της Θεοτόκου:
«Τρεις μέρες πριν το θάνατό Της, σύμφωνα με την παράδοσή μας, την επισκέπτεται ο άγγελος Γαβριήλ και της αναγγέλλει ότι "τα ανθρώπινα για σένα τελείωσαν".
Προετοιμάζεται και διανέμει τα ρούχα της και ότι άλλο είχε στους γείτονες και ετοιμάζεται προσευχόμενη για να συναντήσει το θάνατο. Ο θάνατος που γίνεται για κάθε θνητό απαρχή της πραγματικής ζωής. Και φτάνει μέσα από τον θάνατο να επιστρέψει στο χαμένο παράδεισο και να είναι η μοναδική που έχει ήδη βρεθεί στην κατάσταση που όλοι αναμένουμε. Ζώντες και κεκοιμημένοι».
Ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος, εφημέριος του Ιερού ναού Άγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού, αναφέρεται στην αγάπη του κόσμου για την Μητέρα του Χριστού: «Κανένας άλλος άγιος δεν έχει τόσα πολλά Θεωτοκονύμια όσο η Παναγία. Αυτό δείχνει την αγάπη του κόσμου, οι οποίοι έχτισαν αμέτρητους ναούς στο όνομά της ανάλογα με τον τοποθεσία, αλλά και την στάση που κρατούσε τον Ιησού (Βρεφοκρατούσα, Γαλακτοτροφούσα κλπ), », δηλώνει ενώ προσθέτει: «Η Παναγία κατέχει σημαντικότατη θέση στην εκκλησία, ακολουθούν οι Απόστολοι και τα Τάγματα των αγγέλων και οι άγιοι. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τη μεσιτεία της Παναγίας»

Γιατί ονομάζεται «καλοκαιρινό Πάσχα»
Οι θεολόγοι εξηγούν ότι με το Πάσχα του καλοκαιριού εορτάζεται η  πορεία της Μητέρας του Χριστού και υποδηλώνεται στον κάθε Χριστιανό το αιώνιο Πάσχα, η αιώνια Ανάσταση, που προσφέρεται στον καθένα και μπορεί να βιωθεί απο τον κάθε άνθρωπο.
Πριν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προηγείται νηστεία, η οποία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα. Περιλαμβάνει 14 ημέρες και ξεκινά την 1η Αυγούστου.
 
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...