Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Η απόβαση στη Λέσβο

1912 Λέσβος. Ναυτικό άγημα εκτελεί έφοδο σε ύψωμα, κατά των τουρκικών θέσεων. Ο τυμπανιστής δίνει τον ρυθμό! (Πηγή)
Πολύ λιτά,  το στρατιωτικό ιστορικό επετειολόγιο  στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ γράφει:

"Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, που επέβαιναν στο θωρηκτό ""Αβέρωφ"" και σε τρία επίτακτα ατμόπλοια, αποβιβάζονται στις 14:00 (της 8 Νοεμβρίου 1912) στη Μυτιλήνη. 
Η τουρκική φρουρά, αποτελούμενη από 2.000 άνδρες, συμπτύσσεται στο εσωτερικό του νησιού, όπου και υποχρεώνεται να παραδοθεί στις 8 Δεκεμβρίου 1912, μετά από μάχη στην περιοχή του χωριού Κλαπάδος. Έτσι ολόκληρη η Λέσβος καθίσταται πλέον ελεύθερη."

Με λίγα λόγια, αναφέρεται η επιχείρηση απελευθέρωσης-ανακατάληψης της νήσου Λέσβου, που τόσο πολύ φορτώνεται σήμερα από τους απελπισμένους Σύρους πρόσφυγες.

Η προσπάθεια απελευθέρωσης του νησιού κράτησε ένα μήνα, με τους Τούρκους ν' αντιστέκονται. Πώς ακριβώς έγινε η διεξαγωγή της επιχείρησης, περιγράφεται με σαφέστατο τρόπο σε ένα εξαιρετικό ιστολόγιο  της Λέσβου, που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Το ενδιαφέρον σ' αυτή την επιχείρηση, είναι ότι αποτελεί μια από τις πρώτες αποβατικές ενέργειες του ελληνικού στρατού! Μια διακλαδική επιχείρηση της εποχής! Τίποτα δεν έγινε χωρίς κόπο και αίμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...