Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Λιλλήκας προς Νικόλα: Κοινό ψηφοδέλτιο με εσένα Αρχηγό



Κλείνουν την πόρτα σε ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους – Ευπρόσδεκτη η ΕΔΕΚ για «Συνασπισμό Τριών» με Κοινό Ψηφοδέλτιο – Αρνητικός ο Σιζόπουλος 
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ
Έντονο είναι το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών αφού όπως όλα δείχνουν η αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6% είναι αναπόφευκτη και πλέον όλα τα κόμματα προχωρούν σε ασκήσεις επί χάρτου για κέρδη και ζημιές μετά και τις αναμενόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Είναι προφανές ότι το 3,6% φέρνει τεράστια προβλήματα σε τουλάχιστον 2 κόμματα, Οικολόγους και ΕΥΡΩΚΟ με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι συντριπτικά εναντίον τους κατά πόσο θα εκπροσωπηθούν στην Βουλή της πενταετίας 2016-2021, ενώ αρκετά προβλήματα δημιουργεί η αύξηση του Μέτρου και σε Συμμαχία Πολιτών. 
Όλη η Συμμαχία για εκλογή Λιλλήκα 
Με ιδιαίτερες δυσκολίες θα κάνει το «βάπτισμα πυρός» των Βουλευτικών Εκλογών η Συμμαχία Πολιτών, η οποία για πρώτη φορά θα διεκδικήσει έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Από τη μια, η Συμμαχία δεν έχει «δοκιμασμένα» ποσοστά σε εκλογική αναμέτρηση και από την άλλη η αύξηση του Μέτρου, είναι τα δυο από τα σοβαρότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κίνηση του Γιώργου Λιλλήκα.
Αν και τα ποσοστά των μετρήσεων που διεξάγονται κατά καιρούς (και οι οποίες μετρήσεις αναμένεται να αυξηθούν όσο κοντεύει ο καιρός των Βουλευτικών) θέλουν την Συμμαχία Πολιτών να κυμαίνεται περίπου στο 4%, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο όταν μάλιστα η εν λόγω Κίνηση δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην κάλπη. Συνεπώς πρόκειται ουσιαστικά για «εκτιμήσεις στα τυφλά». 
Την ίδια ώρα, η αύξηση του Μέτρου στο 3,6% συνεπάγεται πως η Συμμαχία Πολιτών ακόμη και να βρεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα λάβει όσες έδρες θα ελάμβανε με το 1,8%. Κάτι που δημιουργεί περισσότερους κραδασμούς μεταξύ στελεχών, αφού πολλά είναι αυτά τα στελέχη που αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι όποιες ελπίδες για εκλογή τους εξανεμίζονται. 
Ο Γιώργος Λιλλήκας αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που δημιουργείται, το οποίο θα μπορούσε να αναλυθεί υπό τον τίτλο «τρέχουμε όλοι για να εκλέξουμε τον Λιλλήκα», και προσπαθώντας να διασκεδάσει τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις επανέλαβε τη θέση του ότι δεν θα εξαιρεθεί ο πρόεδρος του Κόμματος από τους σταυρούς προτίμησης δείχνοντας έτσι στους συναγωνιστές του ότι θα εκλεγεί αυτός που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους και δεν εξαιρεί τον εαυτό του από αυτή την διαδικασία. 
Προσέγγιση προς Νικόλα 
Την ίδια ώρα ο Γ. Λιλλήκας θέλοντας να διασφαλίσει την είσοδό του στην Βουλή έτεινε χέρι συνεργασίας στον Νικόλα Παπαδόπουλο. 
Η πρόταση Λιλλήκα, σύμφωνα με πληροφορίες του onlycy, είναι όπως καταρτιστεί από κοινού ψηφοδέλτιο με το ΔΗΚΟ, στο οποίο ο ίδιος επίσης θα κατέλθει ως υποψήφιος και όχι ως Αρχηγός Κόμματος και συνεπώς θα χρειάζεται και ο ίδιος σταυρούς προτίμησης.
Με αυτό τον τρόπο, η Συμμαχία Πολιτών, πετυχαίνει δυο στόχους: 
Α/ Αυξάνονται οι πιθανότητες της για εκλογή υποψηφίων της στην Βουλή των Αντιπροσώπων 
Β/ Κρύβει τα όποια ποσοστά της, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι και ιδιαίτερα υψηλά στην περίπτωση που κατέλθει στις εκλογές από μόνη της  Μαζί και ΕΔΕΚ, αλλά όχι σε ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους 
Παράλληλα ο Γιώργος Λιλλήκας δεν είναι αρνητικός για Συνασπισμό τριών κομμάτων, δηλαδή να εισέλθει στην συνεργασία και η ΕΔΕΚ, αλλά αυτό φαίνεται να απορρίπτεται από τον Μαρίνο Σιζόπουλο. 
Ωστόσο ο Γ. Λιλλήκας φέρεται να εκφράστηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο να εισέλθουν στον Συνασπισμό ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι, μιας και όπως λέχθηκε πρόκειται για κόμματα, των οποίων στελέχη τους συμμετέχουν στην κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...