Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

UNIASTRUM: Με το "ΟΚ" του Ορφανίδη αγοράστηκε - Ουτε καν εξέτασαν το θέμα οι Ανακριτικές Αρχές μέχρι σήμερα

Απίστευτα πράγματα για το σκάνδαλο της UNIASTRUM: Ο Αθανάσιος Ορφανίδης ενώ είχε έκθεση ενώπιον του για σοβαρό κίνδυνο επέτρεψε την εξαγορά της. Οι Ανακριτικές Αρχές δεν κάλεσαν μέχρι σήμερα κανένα από τους πρωταγωνιστές για Κατάθεση!


Ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους δεν διενεργήθηκαν ανακρίσεις για την εξαγορά της UNIASTRUM από την Τράπεζα Κύπρου και για την ευθύνη του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά ενώ η έκθεση που είχε ενώπιον του υποδείκνυε το αντίθετο, διατύπωσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συζήτησε την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης είπε πως η Βουλή παρέλαβε από την Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου στις 30/10/15 και 2/11/15 αντίστοιχα, έγγραφο υλικό σε σχέση με την αγοραπωλησία της UNIASTRUM από την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας πως το υλικό φυλάσσεται στο αρχείο της Βουλής και μελετάται από την Επιτροπή Θεσμών.
Σε σχέση με το τι περιλαμβάνει το έγγραφο, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών έχουν ζητήσει το φάκελο της Uniastrum τόσο από την Τράπεζα Κύπρου, όσο και από την Κεντρική Τράπεζα και ότι έχει σχέση με αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, έγγραφα, εισηγήσεις και νομικές συμβουλές, καθώς “είναι οι πληροφορίες πάνω στις οποίες θα βασιστεί, ο όποιος κοινοβουλευτικός έλεγχος διεξαχθεί”.
Όπως είπε, “η εξέταση της περίπτωσης της UNIASTRUM από την Επιτροπή Θεσμών έχει συγκεκριμένο στόχο”, για να προσθέσει πως “αυτός ο στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως ποιοι λόγοι οδήγησαν την ισχυρότερη τράπεζα του τόπου σε αυτές τις ζημιογόνες αποφάσεις, πώς λειτούργησαν οι ασφαλιστικές δικλείδες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου και τι ρόλο διαδραμάτισαν οι εξωτερικοί σύμβουλοι της τράπεζας;”.
Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Θεσμών στοχεύει να δώσει απαντήσεις στο “γιατί δεν μπόρεσε η ΚΤΚ, ως εποπτική αρχή των τραπεζών, να αποτρέψει αποφάσεις που οδήγησαν σε τεράστιες οικονομικές απώλειες, ποια κενά υπάρχουν στην πολιτική και στις διαδικασίες επέκτασης στο εξωτερικό των κυπριακών τραπεζών και ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν και ποια κενά υπάρχουν στην άσκηση εποπτικού ελέγχου από την ΚΤΚ και ποια διορθωτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν”.
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών προέβηκε και σε διευκρινίσεις ως προς το ρόλο της Επιτροπής, λέγοντας συγκεκριμένα: “Η Επιτροπή Θεσμών ασκεί νομοθετικό έργο και κοινοβουλευτικό έλεγχο με στόχο τη λήψη μέτρων, νομικών ή άλλων, για την κάλυψη κενών και αδυναμιών ή τη διόρθωση των κακώς εχόντων στη λειτουργία και δράση της δημόσιας διοίκησης υπό την ευρεία της έννοια. Η Επιτροπή δεν έχει ως αντικείμενο της την ποινική διερεύνηση. Αυτός ο τομέας είναι ευθύνη άλλων θεσμών της πολιτείας”.
Σημείωσε ακόμα πως “η Επιτροπή Θεσμών στοχεύει στον εντοπισμό και την ανάδειξη πολιτικών και θεσμικών ευθυνών”, συμπληρώνοντας πως “εκεί όπου μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο εντοπίζονται θέματα πιθανής ποινικής ή άλλης ευθύνης, η Επιτροπή ενημερώνει τους αρμόδιους για τα θέματα αυτά φορείς για περαιτέρω χειρισμό, μέσα στα πλαίσια της επιβαλλόμενης συνεργασίας όλων των θεσμών με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος”.
“Είναι μέσα στα πλαίσια αυτού του ρόλου της και αυτών των ευθυνών της που η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει και την περίπτωση της αγοραπωλησίας της UNIASTRUM από την Τράπεζα Κύπρου, μια εμπορική πράξη που προκάλεσε τεράστιες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει το θέμα της UNIASTRUM γιατί οι ζημιές αυτές επιβάρυναν τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας μας και κατ’ επέκταση χιλιάδες πολίτες ως μετόχους και καταθέτες”, είπε ο κ. Νικολαΐδης.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών έχουν ζήσει σήμερα μια επανάληψη των όσων συζητήθηκαν στην Επιτροπή, πριν από την ολοκλήρωση της έκθεσης, η οποία έχει δοθεί τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στο Γενικό Εισαγγελέα.
“Θέση μας είναι και παραμένει ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, σε σχέση με τα σκάνδαλα για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, έχει ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών. Τα πάντα θα είναι ή θα έπρεπε να είναι στα χέρια των ανακριτών. Σε ερώτηση αν έχουν κληθεί εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου, αφού συζητήσαμε σήμερα τη UNIASTRUM, από τις ανακριτικές αρχές για να δώσουν κατάθεση η απάντηση ήταν όχι. Για τους λόγους δεν πρέπει να ρωτήσετε τους βουλευτές, αλλά τις ανακριτικές αρχές”, ανέφερε.
Όπως πρόσθεσε “μέγα θέμα τεράστιο, το οποίο προέκυψε και από τη σημερινή συζήτηση και για το οποίο δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις είναι γιατί η έκθεση της Alvarez & Marsal επί Πανίκου Δημητριάδη και με όρους εντολής από τον Πανίκο Δημητριάδη δεν έχει εξετάσει τον κεντρικό άξονα καταστροφής της κυπριακής οικονομίας, που είναι η Λαϊκή Τράπεζα”.
Αυτό, είπε, “είναι ένα πολύ μεγάλο ερώτημα, το οποίο αναμένουμε από τις ανακριτικές αρχές να το απαντήσουν, γιατί δεν μπορεί να φορτώνει με κάποια δεκάδες δισ. ELA η Λαϊκή Τράπεζα την κυπριακή οικονομία και την Τράπεζα Κύπρου και για να μη γίνεται καμιά απολύτως διερεύνηση και δεν μπορεί ένας Κεντρικός Τραπεζίτης, ο Πανίκος Δημητριάδης, να κάνει καθαρή πολιτική δήλωση ότι κρατούσε για οκτώ μήνες από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 τη Λαϊκή Τράπεζα στον αναπνευστήρα μέχρι και τις επόμενες προεδρικές εκλογές και να μην έχει ακόμα λογοδοτήσει στην κυπριακή δικαιοσύνη”.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκαν για μιαν ακόμα φορά, οι βαρύτατες ευθύνες του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, εξηγώντας ότι με έκθεση από τις υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας, που είχε ενώπιον του, αναλύονταν οι λόγοι για τους οποίους δεν έπρεπε να επιτραπεί στην Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την Uniastrum, ο κ. Ορφανίδης αποφάσισε αντίθετα, με αποτέλεσμα να γίνει η πλέον καταστροφική αγορά.
Η κ. Χαραλαμπίδου συνεχίζοντας είπε πως εάν δεν προέβαινε σε αυτή την καταστροφική αγορά δεν θα υφίστατο κανένα κλυδωνισμό, από τις εξελίξεις στη συνέχεια.
Είπε ακόμα ότι προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η τοποθέτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι μέχρι σήμερα δεν κλήθηκαν σε ανάκριση οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Πρόσθεσε πως ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ολοκληρώσει το πόρισμα για την Uniastrum, ωστόσο δεν προχώρησε στην επιβολή διοικητικών προστίμων επειδή απέστειλε το πόρισμα στη Νομική Υπηρεσία, η οποία πριν τρεις μήνες απάντησε ότι εντοπίζει ποινικά αδικήματα.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε ακόμα σε παραδοχή έκπληξη του Ανδρέα Ηλιάδη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας, ότι μέχρι σήμερα ουδείς από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης της Uniastrum κλήθηκε για κατάθεση.
Είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών ενώ επαναλαμβάνει το ερώτημα για την πορεία των ερευνών, ενημερώνεται ότι υπάρχουν έτοιμα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το 2014 και η έκθεση της Alvarez and Marsal και μέχρι σήμερα δεν κλήθηκαν σε ανάκριση οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
“Ο Ανδρέας Βγενόπουλος έπαιζε με δισεκατομμύρια, οι τραπεζίτες της Τράπεζας Κύπρου έπαιζαν με εκατομμύρια”, ανέφερε προσθέτοντας ότι αγόρασαν μία τράπεζα η οποία συμπεριφερόταν όπως η Μαρφίν Λαϊκή και έδινε δάνεια σε VIPs φίλους των ιδιοκτητών της Τράπεζας.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως η Uniastrum πριν λειτουργήσει χρειάστηκε 700 εκ ρευστότητα από την Τράπεζα Κύπρου και ανέφερε ότι σημειώθηκε η άρνηση του κ. Ηλιάδη να απαντήσει κατά πόσο έδωσε δάνειο δεκάδων εκατομμυρίων σε συνιδιοκτήτη της Τράπεζας.
Τέλος η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως εκκρεμεί το αναπάντητο ερώτημα γιατί επέτρεψαν στους μετόχους της Τράπεζας να την απομυζούν ακόμα και μετά την αγορά της.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και οι αντιφατικότητες είναι γεγονός.
Πρόσθεσε ότι από τη συνεδρία προέκυψε ζήτημα για το γεγονός ότι από 6 Ιουνίου 2013 που κατάγγειλε την υπόθεση της Uniastrum στο Γενικό Εισαγγελέα και υπήρξαν αναφορές ότι έπρεπε να γίνει διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ένοχοι και να κατηγορηθούν, η Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε από τους εμπλεκόμενους ότι ακόμα δεν κλήθηκαν για κατάθεση σε σχέση με τις διαπιστώσεις της Alvarez and Marsal.
Ο κ. Καρογιάν είπε πως με βάση την Alvarez and Marsal ενόψει της αλλαγής του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία το 2008 και του γεγονότος ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χορηγήσει 250 δις ευρώ για ενίσχυση των τραπεζών και εκείνη την περίοδο η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να αγοράσει τη Uniastrum με όλα τα αρνητικά που έχουν καταγραφεί.
Σε ό,τι αφορά τη μη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τη Uniastrum, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι πρώην Διοικητικός Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος ενημέρωσε την Επιτροπή ότι μια κρίσιμη έκθεση του ελεγκτικού οίκου Εrnst and Υoung που έπρεπε να παρουσιαστεί στις 30 Αυγούστου του 2008, αντί να παρουσιαστεί από τους ίδιους τους ελεγκτές, παρουσιάστηκε περίληψη της έκθεσης από το ΔΣ της Τράπεζα Κύπρου γεγονός που συνέτεινε ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις για την εξαγορά.
Ανέφερε επίσης ως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε ήδη δώσει έγκριση για την εξαγορά της Uniastrum πριν ακόμα το ΔΣ της Τράπεζας αποφασίσει να προχωρήσει στην εξαγορά.
Είπε ακόμα πως ουδείς γνωρίζει τι έγινε με την έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για να προσθέσει ότι αναμένουμε τις αρμόδιες αρχές να ενημερώσουν το κοινοβούλιο για την αλήθεια των γεγονότων που αφορούν την έκθεση της Alvarez and Marsal.
Καταλήγοντας εξέφρασε φόβους ότι και αυτή η μπόρα για κάποιους θα περάσει, κανείς δεν θα πληρώσει, επειδή ο ένας φροντίζει να συγκαλύπτει τον άλλο και το κατεστημένο θα συνεχίσει ακάθεκτο.
Η συζήτηση για το θέμα της UNIASTRUM θα συνεχίσει σε επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών.
Written By: 
Onlycy/SN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...