Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ

Πέρασαν πενηνταέξι ολόκληρα χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησία μας,  επτά κυβερνήσεις   και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη Αγγλικά τοπωνύμια στο Νησί των Αγίων μας.  Δεν μας φτάνει μόνον αυτό, παραμένει ακόμη στο προεδρικό μέγαρο και το έκτρωμα του  θυρεού της Αγγλικής αποικιοκρατίας ενώ απουσιάζει η Ελληνική Σημαία.

Ποιά Ελληνοπρεπής κυβέρνηση θα αναλάβει επί τέλους την αλλαγή των Αγγλικών τοπωνυμίων, happy valley, governors beach και ladies mile και beregaria area,  σε Ελληνικά τοπωνύμια;;
Η μετονομασία στα Ελληνικά επείγει και πρέπει να γίνει σήμερα, ως επίσης ο Αγγλικός θυρεός πρέπει απαραιτήτως να αφαιρεθεί και αυτός σήμερα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Είναι αδιανόητο, και ασυγχώρητο λάθος,  μετά από πενηνταέξι χρόνια Ανεξαρτησίας μας, να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα αίσχους με αποικιοκρατικά κατάλοιπα.

Είναι προς όλους μας γνωστή η στάση της Αγγλίας έναντι του Κυπριακού και ως εγγυήτρια χώρα, όφειλε να υπερασπίσει  εδαφικά και στρατιωτικά την Κύπρο και όχι να είναι εχθρική προς εμάς και να έχει και περισσότερες αξιώσεις από τα δώρα που πήρε από τον Μακάριο με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου το 1960.
Όμως πρέπει ακόμη να υπολογίσουμε στις υποχρεώσεις της Αγγλίας τα ενοίκια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για αυτά όλα τα χρόνια.
Δεν τους αξίζει, ούτε ο θυρεός να είναι στο προεδρικό μέγαρο, αλλά ούτε και Αγγλικά τοπωνυμία, ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν ξεχνούμε την καταπίεση τους στον λαό μας επί καιρώ της Αγγλοκρατίας, δεν ξεχνούμε ότι εννέα Παλληκάρια μας πέρασαν από την αγχόνη, δεν ξεχνούμε τα βασανιστήρια των Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α στα κρατητήρια, που πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή και πέρασαν στη Αιωνιότητα, δεν ξεχνούμε τα επεισόδια του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Δ’ Αστικής Σχολής Λεμεσού που κτυπούσαν μικρά παιδιά, που ζητούσαν ΛΕΥΤΕΡΙΑ και ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ως Ελληνες Απόγονοι του Λεωνίδα, των Σπαρτιατών, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Γρίβα Διγενή που ηγήθη του Ενδόξου Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, του Αυξεντίου και τόσων άλλων, δεν πρέπει να δίνουμε συγχωροχάρτια και λευκές επιταγές στους εχθρούς μας.
Πριν μερικά χρόνια ο τέως υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας λόρδος Χάνεϊ, μας απείλησε ότι αφού δεν ψηφίσατε ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, θα δείτε τι θα πάθετε... 
Έχουμε τώρα μπροστά μας ένα χειρότερο σχέδιο λύσης της Δ.Δ.Ο που δυστυχώς το Δησακέλ και ο κ. Αναστασιάδης το προωθούν ως λύση… σωτηρίας.
Ο κυπριακός λαός όμως, δεν τρώει κουτόχορτο για να τους πιστέψουμε. Λογαριάζουν όλοι χωρίς τον ξενοδόχο, όσα λεφτά κι’ αν ρίχνουν στη πολιτική αρένα, όσα λαμόγια κι άν τους ακολουθούν. Η απάντηση μας είναι και πάλιν με ένα Μεγαλύτερο ΟΧΙ

Άριστος Κακουλής






Δεν υπάρχουν σχόλια:

(Γιατί) Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία

  Η φετινή επέτειος της Εθνεγερσίας του 1821 σκιάζεται από ορισμένα μεγάλα και σκληρά γεγονότα, τα οποία κάποιοι δεν θέλουν, για τους δικούς...